Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministerstvo školství chce sloučit své čtyři organizace

Ministerstvo školství chce sloučit své čtyři organizace

Praha 19. října 2010 (ČTK)

Ministerstvo školství chce sloučit své čtyři příspěvkové organizace do jednoho úřadu. Ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes v tiskové zprávě ČTK sdělil, že navrhuje sloučit Výzkumný ústav pedagogický, Národní ústav odborného vzdělávání, Institut pedagogicko-psychologického poradenství a Národní institut pro další vzdělávání. Jejich činnost se prý v mnohém překrývá, ministerstvo by chtělo tímto krokem hlavně ušetřit peníze a snížit byrokracii.


Ministerstvo má nyní pod sebou 17 přímo řízených organizací, slučování se podle Dobeše nevyhne ani dalším institucím. "Jezdím po školách a naslouchám hlasu ředitelů a učitelů. Právě jejich stížnosti, že školy dostávají velké množství velmi podobných materiálů z různých příspěvkových organizací ministerstva, mě přiměly k úvaze o jejich slučování," uvedl ministr.


Všechny čtyři organizace, které jsou navrženy na sloučení, se zabývají školskou reformou, mezinárodní spoluprací škol a všechny také čerpají peníze z evropských fondů. Do 15. listopadu chce Dobeš nechat zpracovat postup, jak by se mohly všechny čtyři instituce sloučit. "O personálních krocích rozhodne vedení nově vzniklé organizace," dodal ministr.


Ministerstvo školství navíc musí šetřit, v příštím roce bude jeho rozpočet o pět miliard korun nižší než letos. Celkem ministerstvo zaměstnává kolem 700 lidí, z toho asi třetina pracuje právě v přímo řízených organizacích, přes 200 lidí má na starosti čerpání fondů EU a zbytek jsou úředníci ministerstva. Dobeš již dříve avizoval, že z přímo řízených organizací by chtěl ponechat jen instituce zaměřené na samotné vzdělávání, na hodnocení kvality škol nebo školské statistiky.


Mezi organizace ministerstva patří třeba centrum pro přípravu maturit CERMAT, Česká školní inspekce, Dům zahraničních služeb, ale i Pedagogické muzeum J. A. Komenského nebo Národní technická knihovna.

Snížení organizací pod ministerstvem školství byl jeden z návrhů nového ministrova poradce, ředitele soukromého gymnázia PORG Václava Klause mladšího. S jeho pomocí chce ministr pracovat i na zjednodušení školského zákona, aby ředitelé škol nebyli zavaleni zbytečným papírováním



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze