Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zemřela doc. Jana Kamínková

Zemřela doc. Jana Kamínková

Zdravotnické noviny, 25.10.2010, rubrika: Z domova, strana: 3, autor (mč)

5. října 2010 zemřela ve věku 70 let imunoložka doc. MUDr. Jana Kamínková, DrSc.

Fakultu dětského lékařství UK v Praze absolvovala v roce 1964, po promoci se věnovala pediatrii (v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou) a po složení atestace z pediatrie nastoupila na dětské oddělení do pražské Nemocnice Na Bulovce. Zapojila se do práce zdejšího infekčního oddělení, kde se věnovala zejména projevům imunodeficience u dětí, včetně HIV-infekcí, a zavedla komplex laboratorních vyšetření ke zlepšení diagnostiky recidivujících infekcí u dětí. Ve spolupráci s Akademií věd zavedla a zjednodušila vyšetření fagocytózy, její výsledky a pozorování včetně imunointervenční terapie v té době znamenaly velký přínos pro klinickou pediatrickou praxi.

Jako úspěšná vědecká pracovnice laboratoře pro infekční nemoci FN Na Bulovce se účastnila i stáží a práce v zahraničí (Loyolova univerzita v Chicagu), odkud se vrátila zcela orientovaná na lékařskou imunologii. Její odborná kvalifikace vedla ke jmenování na post vedoucí Ústavu imunologie 2. LF UK, posléze pracovala v Ústavu lékařské imunologie a mikrobiologie 1. LF UK a VFN. V posledních letech se nejvíce věnovala pedagogické činnosti, na ústavu každoročně modernizovala a odborně aktualizovala témata přednášek a seminářů. Měla cenné praktické i laboratorní zkušenosti, ve své lékařské a vědecké praxi zužitkovala znalosti, které získala působením na Akademii věd ČR a v zahraničí.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze