Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Říjen 2010
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nedomyšlené studentské půjčky

Docent Daniel Münich píše (Jak usnadnit studentské živobytí, LN 15. 9.), že Národní ekonomická rada vlády (NERV) se konsenzuálně shodla, že jedinou institucí, která bude poskytovat státem garantované univerzální studentské půjčky na úhradu školného, bude Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), která bude pro poskytování půjček získávat kapitál na finančním trhu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vitula: Nové vedení školství netuší, jak čerpat fondy EU

Noví manažeři ministerstva školství prý absolutně netuší, jak čerpat peníze z fondů EU. Novinářům to dnes řekl odvolaný ředitel sekce pro čerpání z EU Jan Vitula (TOP 09) s tím, že ministr školství Josef Dobeš (VV) se snaží ovládnout evropské fondy. Dobeš tento měsíc Vitulu odvolal na základě auditu, podle kterého ministerstvo školství čerpá evropské dotace nejpomaleji z všech českých institucí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Riskujeme zdraví českého výzkumu a vývoje

Výrazné protesty proti „reformě“ financování výzkumu, vývoje a inovací byly na konci minulého období vyvolány drastickými škrty v rozpočtu Akademie věd. Chyby této reformy byly fakticky přiznány Fischerovou vládou, když slíbila rozpočet Akademie věd na několik let stabilizovat bez ohledu na to, co vycházelo z takzvaného „kafemlejnku“, což je název, který se vžil jako označení primitivního přidělování finančních prostředků institucím podle bodovacího systému vyvinutého vládní Radou pro výzkum a vývoj.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo stáhne brožuru kritizovanou homosexuály

Ministerstvo školství nechá z doporučené literatury odstranit příručku etické výchovy, která obsahuje kontroverzní pasáže. Stěžoval si na ni spolek homosexuálů Charlie. Aktivisté poukazovali na to, že publikace je homofobní a je zatížena konzervativním a náboženským nazíráním.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK nejlepší školou na světě?

Když jsem o tom všem nedávno vyprávěl kolegům v Cambridge, nabádali mne k větší trpělivosti. Poukazovali na to, že jim trvala transformace téměř dvě generace, a že pokud se Karlova univerzita pustí do potřebných reforem, má šanci být jednou také nejlepší na světě. Asi mají pravdu, ale obávám se, že i dvě generace by byly v tomto případě málo. Už kvůli tomu, že pro naši nejúspěšnější univerzitu by postup na první místo znamenal skok o rovných 267 příček.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda asi schválí návrh, který umožní odebírat akademické tituly

Vláda patrně schválí sociálnědemokratický návrh, který by umožnil vysokým školám odebírat absolventům tituly, pokud vystudovali pomocí podvodu. Má k němu ale několik připomínek, například že v novele musí být jasně stanoveno, že nesmí být použita zpětně. Vyplývá to z návrhu usnesení vlády zveřejněného na internetu. Autoři novelu připravili v reakci na aféru na plzeňské právnické fakultě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškolák v Anglii dostane kontokorent s nulovým úročením

V zemích, kde je zavedené školné na státních školách, existují většinou propracované systémy státních půjček. Příkladem takového systému je Velká Británie nebo některé německé spolkové země, které už zavedly školné. V Británii může každý student pocházející ze zemí Evropské unie získat státní úvěr na studium až do výše 100 % školného, které má pro školní rok 2010/2011nastavený limit na 3290 liber za rok (asi 95 tisíc korun). Úvěr je splatný přímo na účet školy a student jej začíná splácet až poté, co dostuduje a jeho roční příjem dosáhne 15 000 liber (asi 35 000 korun měsíčně). O úvěr je nutné žádat každý rok znovu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nabídka půjček pro studenty zaostává za Západem

Slabá nabídka úvěrů na studium v Česku se ještě zmenšila. Z pětice bank, které ještě nedávno nabízely studentské úvěry, vypadla Poštovní spořitelna, která s příchodem produktové rodiny Era účelovou půjčku na studium zrušila. V současnosti si tedy studenti nebo spíše jejich rodiče mohou vybírat jen z nabídky čtyř bankovních ústavů. Jejich úrokové sazby jsou navíc v porovnání se zahraničím velmi vysoké. Zatímco ve Velké Británii mají studenti nárok na úvěr na školné s úrokem 1,5 procenta, v Česku zaplatí i více než deset procent. A to i přesto, že nejde o rizikové půjčky. „Studentské úvěry jsou spláceny mnohem lépe než standardní úvěry,” potvrdila tisková mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Koaliční vláda se soustředí na reformu vysokých škol

Samozřejmě že pouhé snížení počtu vysokých škol rychlé úspory nepřinese, protože ty studenti samozřejmě se zánikem školy nezaniknou, je potřeba, aby dostudovali, někde musí dostudovat. A to pochopitelně stojí peníze. Já si myslím, že ta cesta skutečně jde tím směrem hlubší diversifikace škol, financování škol podle kvality a to, myslím, postupně přinese takové změny, které, které tuto situaci pomůžou řešit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Televizi znají všichni. Málokdo ale ví, že její spolutvůrce byl Plzeňák

Vizionář televizního věku, mimořádný fyzik, spoluzakladatel plzeňských vysokých škol a přitom všem trochu opomíjená osobnost plzeňských dějin. Od narození Jaroslava Šafránka letos uplynulo 120 let a 75 let od chvíle, kdy uvedl do provozu první kompletní televizní aparaturu pro vysílání a příjem mechanické televize, určenou pro experimenty a demonstraci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Krácení rozpočtu na vysokých školách vyváží příspěvky na rozvojové projekty

Rozpočty všech 26 českých veřejných vysokých škol, které mají být v příštích letech kráceny o 2,3 miliardy korun, by měly z větší části vyvážit rozvojové projekty. Na ně by mělo být v roce 2011 v rozpočtu ministerstva školství vyčleněno 2,1 miliardy korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zahájení nového akademického roku na vysokých školách

Teprve potřetí v historii se zahájení nového akademického roku konalo mimo pražskou Betlémskou kapli. A úplně poprvé ho hostila Západočeská univerzita. A jaký ten následující rok pro vysoké školství vlastně bude? Plný změn, reforem a hlavně velkých úspor.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Krácené peníze pro vysoké školy mají nahradit rozvojové programy

Rozpočty všech 26 českých veřejných vysokých škol, které mají být příští roky kráceny o 2,3 miliardy korun, by měly z větší části kompenzovat takzvané rozvojové projekty. Na ně by mělo být v roce 2011 v rozpočtu ministerstva školství 2,1 miliardy korun. Tyto peníze půjdou z valné části na vzdělávání, řekl ČTK po zasedání České konference rektorů rektor Západočeské univerzity (ZČU) Josef Průša. Žádný jiný rektor na setkání s novináři nedorazil.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nečas: Vláda chce reformu vysokých škol, klíčová bude kvalita

Vláda chce reformovat vysoké školství, nutná je i reforma oblasti vědy a výzkumu a také podpory inovací. Prioritou bude kvalita škol i vzdělání, nikoliv kvantita. Pouze kvalita totiž přinese do Česka obory s vysokou přidanou hodnotou. Premiér Petr Nečas to dnes řekl ve svém projevu při slavnostním zahájení akademického roku 2010/2011, které se konalo na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školství je nemocné, tvrdí ministr

I kvůli aféře na plzeňských právech ministr školství Josef Dobeš nechává prověřit kvalitu všech doktorandských studií v České republice. Řekl to včera na slavnostním zahájení Akademického roku českých vysokých škol, které se historicky poprvé konalo na půdě Západočeské univerzity v Plzni.

"Očekávám, že kompletní výsledky z šetření akreditační komise budou k dispozici v roce 2013, rád bych prověřil i magisterské studijní programy

Dětský uzel aktuálního dokumentu Cizinci pomáhají vylepšovat rozpočet lékařské fakulty v Plzni

Čtvrtinu až třetinu ročního rozpočtu zajišťují Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni zahraniční studenti vyučovaní v angličtině. Vinou snižujících se dotací pro vysoké školství jsou samoplátci pro fakultu "ekonomickou záchranou". Počet zahraničních studentů, zhruba 430 ve všech ročnících, už je několik let stabilní, řekl dnes ČTK děkan fakulty Boris Kreuzberg.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Radí vědecké kapacity, vysloužilí politici, právníci i podnikatelé

Nejpočetnější poradní sbor nemá kupodivu premiér, ale ministr školství Josef Dobeš (VV). Čítá třináct lidí. Jsou mezi nimi např. někdejší prezidentský kandidát, vysokoškolský pedagog Jan Sokol, syn prezidenta, ředitel gymnázia Václav Klaus, děkan lékařské fakulty UK Tomáš Zima nebo členka zastupitelstva v Praze za ODS Michaela Bartáková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékařská fakulta slavila, její šedesát pět let

Rektor Univerzity Karlovy v Praze Václav Hampl ocenil včera v Měšťanské besedě medailemi tři profesory Lékařské fakulty UK v Plzni. U příležitosti 65. výročí založení fakulty, které v těchto dnech oslavuje, se této pocty dostalo 92letému Jiřímu Heřtovi, který po promoci nastoupil na ústav anatomie, za jeho angažovanost v boji proti komunistickému režimu. "Jako jeden z mála vytrval, a za to, že stále hájil zájmy fakulty a studentů, z ní byl tehdy vyhozen," uvedl v projevu současný děkan fakulty Boris Kreuzberg.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výzkumná centra se začnou stavět na jaře

Už na jaře příštího roku se na pozemcích vedle fakultní nemocnice na Lochotíně začnou stavět dvě výzkumná centra Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni za ,zhruba, 600 milionů korun. Biomedicínské centrum i Univerzitní medicínské centrum (UNIMEC) již mají v podstatě schválenou dotaci Evropské unie a čekají jen na rozhodnutí ministerské komise o podpisu dotací. Včera to uvedl děkan lékařské fakulty Boris Kreuzberg při příležitosti oslav 65. výročí založení plzeňské fakulty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Konečně nastal čas pro změny

Potvrzením profesorky Dvořákové ve funkci předsedkyně Akreditační komise se Nečasova vláda ztotožnila s rozhodnutími této komise v uplynulém období, které vyvolalo mnoho kontroverzí. Vzpomeňme například rychlostudium a udělování akademických hodností prominentům na plzeňských právech a Vysoké škole finanční a správní či odstoupení pracovní skupiny pro obor lékařství na protest proti udělení akreditace Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vyhnívající miliardy

Je to jen lejstro, takových denně dostáváme, zaznělo minulý týden z nejvyšších pater jistého českého ministerstva. Šlo o reakci na zprávu týdeníku EURO a Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu, že pět resortů obdrželo z Evropské komise dopis, jenž kritizuje stav čerpání evropských fondů v ČR. Z Bruselu jej zaslal generální ředitel regionálních politik (Regio/G) a adresáty jsou ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV), ale i náměstci z resortu financí, školství, vnitra a životního prostředí. V dopise se podivuje nad personálními změnami po volbách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Některé školy nedosáhnou na peníze z EU

Kvůli postupu Ministra školství Josefa Dobeše může některým vysokým školám a akademickým ústavům hrozit kolaps. Radiožurnálu to řekl tajemník Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace Marek Blažka. Dobeš předčasem na ministerstvu provedl rozsáhlé personální změny, které úřad podle kritiků ochromily. Rada vlády se podle Blažka obává, že se kvůli tomu přísun evropských peněz do Česka zpozdí. Univerzity a akademické ústavy už si přitom vzaly půjčky na výstavbu velkých vědeckých center.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Některým vysokým školám a ústavům hrozí kolaps

Kvůli postupu ministra školství Josefa Dobeše může některým vysokým školám a akademickým ústavům hrozit kolaps. Radiožurnálu to řekl tajemník Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace Marek Blažka. Dobeš před časem na ministerstvu provedl rozsáhlé personální změny, které úřad podle kritiků ochromily. Rada vlády se podle Blažky obává, že se kvůli tomu přísun evropských peněz do ČR zpozdí. Univerzity a akademické ústavy přitom s těmito prostředky počítají a v rámci jejich spolufinancování si vzaly půjčky na výstavbu velkých vědeckých center, které budou muset začít splácet. Jakékoliv zdržení výstavby projektů by tedy pro ně znamenalo katastrofu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozpočty na vysokých školách - Ivo Vondrák

Rozpaky, obavy, nejistota. Takový začátek školního roku na veřejných vysokých školách dlouho nepamatují. Důvod? Ministerstvo školství musí ušetřit více než 2 miliardy korun a už je jasné, že to odnesou právě vysoké školy. V příštím roce musejí počítat s tím, že na provoz dostanou přinejmenším o 10% méně. Jak to vypadá v MS kraji, zjišťovala Pavla Daňková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výhodnější je pracovat pro nemocnici než pro fakultu

Rozdíl je ovšem v tom, že na lékaře ve fakultních nemocnicích se podle prováděcího nařízení  vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a  správě, vztahuje vyšší platová tabulka, a tedy o několik procent vyšší tarifní  plat než na zaměstnance lékařských  fakult. Ustanovení § 5 odst. 3  nařízení vlády č. 564/2006 Sb. totiž stanoví, že zaměstnanci, který je  zdravotnickým pracovníkem poskytujícím zdravotní péči ve zdravotnickém zařízení,  zařízení záchranné služby nebo zařízení sociálních služeb, přísluší platový  tarif stanovený podle stupnice platových tarifů uvedené v příloze č. 3 k tomuto  nařízení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na britských vysokých školách studuje 1700 Čechů

Z výsledků průzkumu, který provedlo Velvyslanectví České republiky v Londýně, vyplývá, že v akademickém roce 2009/10 studovalo na vysokých školách ve Velké Británii 1688 občanů ČR. Při sběru dat bylo kontaktováno 126 britských univerzit, které jsou hodnoceny v žebříčku nejlepších vyšších vzdělávacích institucí deníku The Times. Výsledky nezahrnují účastníky výměnných programů nebo společných iniciativ mezi univerzitami obou zemí. Studují medicínu i kriminologii Nejvíce Čechů studuje na londýnské South Bank University (91), The Open University (72) a Birkbeck College v Londýně (50). Velmi oblíbená je mezi českými studenty také The Robert Gordon University ve skotském Aberdeenu (46), Anglia Ruskin University v Cambridgi a Chelmsfordu (41) a prestižní londýnská University College (38).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy zatím státní maturitu moc vážně neberou

„V českých podmínkách bude hodně záležet na tom, jaká bude finální podoba státní maturity a jak moc se jí podaří eliminovat možnou rozdílnou úroveň českých škol a středoškoláků,“ říká rektor pražské Univerzity Karlovy Václav Hampl. Naráží tak na to, že dnes získává maturitu 75 procent populačního ročníku a zatím není vůbec zjevné, jaká je úroveň škol a maturit, které vypisují.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy čeká utažení opasků - příští rok budou mít citelně méně peněz

Jak se nakonec vysoké školy se zkrácenými rozpočty vyrovnají, ukáží až následující měsíce. Studenti i kantoři jsou si už ale teď téměř jisti, že kvalita výuky půjde dolů, a to je to, co můžou potřebovat ze všeho nejmíň.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Strop školného v Británii ohrožen

Britské univerzity by do budoucna měly mít možnost samy rozhodovat o výši školného. Doporučila to odborná komise jmenovaná koaliční vládou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Náměstek ministra školství Hajn čelí trestnímu oznámení

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích (VŠTE) podala trestní oznámení na náměstka ministra školství Kryštofa Hajna. Při jednání s jejím vedením se prý dopustil trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a vydírání. V otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, to ministrovi školství Josefu Dobešovi píše rektor VŠTE Marek Vochozka. Náměstek vedení školy při schůzce oznámil, že VŠTE má být zrušena.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jaký bude letošní akademický rok? Chudý!

Ministr školství Josef Dobeš nedlouho po nástupu do své funkce otevřeně prohlásil, že veřejné vysoké školy přijdou zhruba o dvě miliardy korun. Více zde.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Měli by mít rektoři větší pravomoci?

Na ministerstvu školství jsme se před časem dozvěděli, že rektoři usilují o to, aby jejich pravomoci posílily. Jinými slovy řečeno, děkani jsou prý moc velkými pány, a když rektor chce prosazovat strategii školy, nebo se musí řešit nějaký problém či krize na fakultě, má prý svázané ruce. Více zde.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Karlova univerzita chce dostavět kampus na Albertově

Karlova univerzita chce dobudovat kampus na pražském Albertově. Přírodovědecká fakulta chystá v nedokončeném areálu z počátku minulého století výstavbu dvou nových komplexů. Na místě nynějších provizorních objektů mají vyrůst budovy Biocentra, určeného k výuce i zapojení vědců do mezinárodních výzkumných projektů, a Globcentra pro studium globálních změn.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova v Praze je šestá nejlepší ve východní Evropě

Univerzita Karlova v Praze (UK) je šestou nejlepší institucí ze všech hodnocených univerzit a dalších vědeckých pracovišť ve východní Evropě. Právě takový závěr vyplývá z nedávno zveřejněného hodnocení světového žebříčku Scimago Institutions Ranking (SIR), jehož cílem je vzájemně porovnát vědecké výstupy, mezinárodní vědeckou spolupráci, výstupy v impaktovaných periodicích a publikační aktivitu univerzit a vědeckých institucí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor: Ministr Dobeš se distancoval od výroků svého náměstka

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se distancoval od výroků svého náměstka Kryštofa Hajna, kvůli kterým podala českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) trestní oznámení. Pod dnešním jednání s ministrem to novinářům sdělil rektor školy Marek Vochozka. Škola na náměstka podala trestní oznámení, protože se prý při schůzce se zástupci školy dopustil trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a vydírání. Ministr nechtěl průběh dnešního setkání komentovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Netřeba zvítězit, ale zúčastnit se

V tom nejčerstvějším, který vyšel před několika týdny, se v první a druhé stovce neumístila žádná z našich škol, ve třetí pouze Univerzita Karlova (UK) a v páté České vysoké učení technické (ČVUT), což nevypadá jako úspěch. Je však třeba si uvědomit, že na světě je přibližně 17 tisíc univerzit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Před 20 lety se na Karlově univerzitě obnovila výuka ekonomie

No, vlastně my jsme začínali s tím, že jsme si řekli, musíme mít úplně nové učebnice, musíme jaksi tlačit na studenty, tak jak je historicky typické pro Univerzitu Karlovu, to jest lidé musí nejenom být schopni podávat výkon, ale musíte výkon opravdu odvádět. Takže takové to instrumentárium kvantitativních metod, které zcela na VŠE se tak nerozvíjí, tak vlastně u nás učí lidé z Matematicko-fyzikální fakulty, ale neslouží to jenom k tomu naučit se jakoby, jak někdo říká, fachidioten, jo, abych byl tak takového, opravdu ti lidé, kteří u nás dělají matematiku, tak jí dělají proto, aby překonali sami sebe, aby dokázal rozlousknout problém, o kterých si ani jaksi nemysleli, že ho jsou schopni řešit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita přijala nové studenty

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy už zahájila akademický rok. V neděli byli ve velkém sále Kongresového centra Aldis vHradci Králové imatrikulováni noví studenti 1. ročníku. V srpnu převzal nově funkci děkana fakulty Miroslav Červinka. Lékařská fakulta v Hradci Králové je nejstarší vysoká škola ve východních Čechách. Byla založena v říjnu 1945 jako první z lékařských fakult po druhé světové válce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rekonstrukce děkanátu stála 550 miliónů korun

Nejstarší 1. lékařská fakulta UK v Praze měla ve středu slavnostní den. Po největší rekonstrukci ve své historii otevřela prostory děkanátu a sídla dvou ústavů a stomatologické kliniky, kde je výuka zubního lékařství. Celá rekonstrukce vyšla stát na 550 miliónů korun, fakulta přispěla 25 milióny, nemocnice pak vybavila stomatologickou kliniku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademie věd a UK jsou mezi nejlepšími centry východní Evropy

V žebříčku vědeckých center a vysokých škol se v rámci východní Evropy umístila česká Akademie věd na 5. místě, Univerzita Karlova pak na 6. příčce. Z východní Evropy přitom bylo do hodnocení Scimago institutions Ranking (SIR) zařazeno 172 institucí. V rámci celosvětového hodnocení pak z 2833 institucí skončila Akademie na 97. a UK na 231. místě. V porovnání s rokem 2009 si tak Akademie polepšila o dvě místa, Univerzita Karlova naopak spadla o 28 příček. Vyplývá to z výsledků zveřejněných na webových stránkách projektu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo školství chce sloučit své čtyři organizace

Ministerstvo školství chce sloučit své čtyři příspěvkové organizace do jednoho úřadu. Ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes v tiskové zprávě ČTK sdělil, že navrhuje sloučit Výzkumný ústav pedagogický, Národní ústav odborného vzdělávání, Institut pedagogicko-psychologického poradenství a Národní institut pro další vzdělávání. Jejich činnost se prý v mnohém překrývá, ministerstvo by chtělo tímto krokem hlavně ušetřit peníze a snížit byrokracii.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřela doc. Jana Kamínková

5. října 2010 zemřela ve věku 70 let imunoložka doc. MUDr. Jana Kamínková, DrSc.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Diagnostika vzácných onemocnění na světové úrovni

Biochemická laboratoř Ústavu dědičných metabolických poruch 1. LF UK a VFN (ÚDMP) v Praze získala od Českého institutu pro akreditaci osvědčení podle normy ČSN EN ISO 15189 a tím i celosvětový kredit k diagnostice vzácně se vyskytujících onemocnění.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Workshop o rehabilitaci u deficitů kognitivních funkcí

Sdružení osob po poranění mozku a jejich rodin CEREBRUM uspořádalo 23. září v Praze seminář za účasti předních českých i zahraničních odborníků na neurorehabilitaci. Obsahem byla zejména interaktivní výměna rehabilitačních strategií.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zubních lékařů je stále méně, Plzni to ale stačí

Zubních lékařů je stále méně, i přes to ale největší česká zdravotní pojišťovna VZP odmítá v Plzni uzavírat smlouvy s dalšími. Podle přednosty Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni a vedoucího katedry zubního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Antonína Zichy je to ale dobrý krok. Plzeň má podle něj na počet obyvatel zubařů stále dost. Kritičtější je situace na Tachovsku nebo Klatovsku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odmaskované obavy

Filozofové píší premiérovi, bojí se o budoucnost malých oborů

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rekonstrukcí 1. LF UK se splnil sen lékařských generací

Dne 20. října 2010 rektor UK prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., spolu s předsedou výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR dr. Borisem Šťastným, ředitelkou VFN Mgr. Danou Juráskovou, MBA, a děkanem fakulty prof. MUDr. Tomášem Zimou, DrSc., přestřižením pásky předali k užívání rekonstruovanou historickou budovu 1. LF UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studie: Univerzitám chybí učitelé

Česko zaostává za vyspělými státy v péči o vysokoškolské studenty. Ukazuje to nejnovější studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus ocenil Maciuchovou, Jágra, Knížáka i válečné veterány

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek v den státního svátku udělil státní vyznamenání 22 významným osobnostem z oblasti vědy, politiky, kultury a sportu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK nejlepší školou na světě?

Zároveň však musím odmítnout, že by tuto světlou budoucnost garantovala takzvaná Bílá kniha, již Špicar zmiňuje. Většinou se s ním shoduji, tentokrát se však mýlí. Přinejmenším existuje vnitřní rozpor, že slavná Cambridge si směr, koncepci, míru reforem a otevření světu byznysu definovala sama, zatímco Bílá kniha předpokládala až brutální ingerenci politiky a byznysu do akademické samosprávy. Právě v ignorování aspoň základního partnerství při přípravě reformy vidím příčinu neúspěchu tohoto pokusu o ni.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápis na VŠ bude příští rok stát až šest tisíc

Od příštího akademického roku by se na veřejných vysokých školách mohlo platit takzvané zápisné. Jeho výše by záležela na každé VŠ. Maximálně by však studenti za rok studia zaplatili až 6000 korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Změna: už příští rok bude vysoká škola za 6 000 Kč

Ministerstvo školství vyhlašuje konec studia zdarma. Už od září příštího roku by měli studenti prvního ročníku při zápisu platit i na veřejných vysokých školách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Od příštího roku by se na VŠ mohlo platit zápisné až do 6000 Kč

Od příštího akademického roku by se na veřejných vysokých školách mohlo platit takzvané zápisné. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl náměstek ministra školství Kryštof Hajn s tím, že zatím připravují novelu, která by toto umožnila. Výše zápisného by záležela na každé vysoké škole, studenti by za rok studia mohli zaplatit až 6000 korun. Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) by mělo zápisné fungovat do roku 2013, než se začne na univerzitách platit odložené školné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Děkan: FSV chce rozšiřovat placené studijní programy

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) hodlá rozšiřovat mezinárodní studijní programy, za které cizí studenti platí. Nechce být totiž závislá pouze na státní politice, která se neustále mění, řekl dnes ČTK děkan FSV UK Jakub Končelík. Na fakultě, která letos slaví 20 let existence, v roce 2009 studovalo přes 4500 studentů. Od roku 2007 narostl jejich počet o třetinu, na začátku 90. let tu bylo něco přes 200 studentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy i studenti nesouhlasí se zápisným

Zástupci vysokých škol i studentů se bouří proti plánu ministerstva školství zavést na univerzitách takzvané zápisné. Poplatky by zatížily chudé rodiny, stát tak chce řešit škrty v rozpočtech vysokých škol, shodli se zástupci škol oslovení ČTK. Premiér Petr Nečas (ODS) v Českém rozhlase Radiožurnálu řekl, že návrh chápe jako skryté zavedení školného. Chce jej projednat na koaliční úrovni. Proti návrhu se postavila i Univerzita Karlova, která zavedení zápisného loni sama iniciovala.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK odmítá zápisné, které by mělo krýt díru v rozpočtu škol

Univerzita Karlova (UK) odmítá plán ministerstva školství zavést zápisné, které by školy vybíraly před zavedením odloženého školného v roce 2013. Univerzita, která zavedení zápisného v loňském roce sama iniciovala, nyní protestuje proti tomu, aby bylo školné nebo zápisné použito k pokrytí deficitu v rozpočtech vysokých škol. Rektor univerzity Václav Hampl to uvedl v tiskovém prohlášení zaslaném ČTK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápisné školy neláká, bojí se, že ztratí studenty

Nápad ministerstva školství zavést od příštího akademického roku zápisné budí u vysokých škol a univerzit rozpaky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápisné aneb Chytrá horákyně

Protože již skončilo období sta dní „hájení“ vlády, veřejnost začíná kontrolovat postupné plnění jednotlivých bodů jejího programového prohlášení. Některé z nich mají dokonce přesně daný termín splnění - a mezi takové patří zavedení školného od akademického roku 2013/2014.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Také UK odmítá zakuklené školné

Univerzita Karlova včera odmítla nečekaný návrh školství zavést každoroční tzv. zápisné až 6000 korun, jež by vysoké školy vybíraly od října 2011 do října 2013, kdy má být zavedeno odložené školné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy i studenti nesouhlasí se zápisným, prý zatíží chudé

Platit by se mohlo už od příštího akademického roku, výši poplatků by si mohly školy nastavit od nuly do 6000 korun. Zápisné by mělo fungovat jen následující dva roky, pak by jej mělo vystřídat školné. Ministerstvo tak chce částečně zakrýt díru v rozpočtu vysokých škol, které v příštím roce kvůli škrtům přijdou zhruba o deset procent státních dotací.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dvacet dva osobností, které včera vyznamenal prezident, je mezi nimi odstřelovačka, kardiolog, dirigent, herečka i manažer

Řád bílého lva vojenské skupiny: Emil Boček. Hrdina leteckých bojů druhé světové války, dnes předseda brněnského Svazu letců RAF. Zemi tajně opustil v roce 1939 a v Británii vstoupil do československé armády, jako stíhací pilot bojoval na západní frontě. Armáda ho propustila v roce 1946, rehabilitován byl až po roce 1989.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Zápisné“ je projevem zoufalství ministerstva školství

Vláda má zavedení školného ve svém programu, ministr školství však opakovaně ujišťoval, že bude zavedeno až poté, co se rozjede systém státní finanční podpory studentům vysokých škol ve formě půjček na studium.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Praze zahájí provoz Centrum pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií

Centrum pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií zahájí od listopadu provoz v budově Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského v Praze. Centrum má zrychlit zavádění výsledků nejnovějších výzkumů do praxe, informovala ve čtvrtek Květa Stejskalová z ústavu fyzikální chemie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kubové u kormidla?

Se zájmem jsem si přečetl článek Kubové u kormidla? (EURO 38/2010). Mám k němu podstatnou připomínku, pokud jde o vyjádření ředitele Technologického a inovačního centra ČVUT Milana Presse k novému řediteli sekce fondů EU Jaroslavu Kubovi.

Článek z 20. 9. 2010.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze