Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Česko je rájem vysokoškoláků

Česko je rájem vysokoškoláků


08.09.2010, autor: Jana Machálková




V téhle zemi se už může na vysokou školu dostat úplně každý. Nejnovější statistiky ukazují, že tento výrok už nelze chápat jen jako nadnesené povzdechnutí. Jde o realitu.


V tom, kolik lidí začíná studovat na univerzitách, už Česko předehnalo nejvyspělejší země světa. Vyplývá to z nejnovější statistiky Školství v mezinárodním srovnání, kterou vypracovala a včera zveřejnila OECD - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.


V Česku nyní u přijímaček na vysokou školu uspěje 57 procent těch, kteří si poprvé v životě podali přihlášku. V zemích OECD je takto úspěšných v průměru 56 procent uchazečů, u států EU je to dokonce ještě o procento méně. "Statisticky je to tak, že každý, kdo získal maturitní vysvědčení, má během svého života šanci studovat na vysoké škole," říká Michaela Kleňhová, analytička Ústavu pro informace ve vzdělávání.


Široce otevřenými branami vysokých škol se Česko snaží odvrátit dlouholetou mezinárodní kritiku související s tím, že v zemi žije malý počet vysokoškolsky vzdělaných lidí. Před pěti lety mělo diplom 12 procent Čechů, podle nejnovější statistiky OECD se nyní tento podíl vyhoupl na 14 procent.


V tom, kolik lidí na univerzity pouští, už Česko sice vyspělé země přeskočilo, na prvenství v počtu absolventů to však stále nestačí. V zemích OECD má diplom v průměru 28 procent lidí, v EU 27 procent. Lidé s vysokoškolským vzděláním ale mají v Česku vynikající pozici na trhu práce. Podle propočtů OECD najde český muž s univerzitním diplomem na výplatní pásce v průměru o 93 procent více peněz než muž s maturitou. U žen je tento poměr podobný - vysokoškolačka bere o 64 procent více peněz než středoškolačka.


I v tomto ukazateli Česko přeskočilo průměr zemí OECD a EU, kde je platový rozdíl mezi vysokoškolsky a středoškolsky vzdělaným zaměstnancem "jen" kolem 54 procent.


"U nás je mezi vysokoškolským a středoškolským vzděláním větší skok než v zahraničí,"říká ekonom Patria finance David Marek.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze