Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Počet vysokoškoláků roste, s kvalitou to může být horší

Počet vysokoškoláků roste, s kvalitou to může být horší

08.09.2010, Autor: (mvo, wall)


PRAHA V Česku prudce přibývá vysokoškoláků. Zůstává však otázka, zda je to pozitivní trend, nebo ne. Jejich počet totiž zvyšují soukromé školy v menších městech, které nemají vždy potřebné akademické zázemí.

Na druhou stranu - celkový počet absolventů vysokých škol je v české populaci stále zhruba poloviční oproti průměru Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Jak vyplývá ze včera zveřejněné srovnávací studie OECD, celkový počet studentů na českých vysokých školách mezi lety 2000 a 2007 vzrostl o 58%a výdaje, které na jejich studium plynou, se více než zdvojnásobily.

"A dá se předpokládat, že v dalších letech počet studentů bude ještě narůstat," podotýká Michaela Kleňhová z Ústavu pro informace ve vzdělávání, který výsledky studie zveřejnil.

Nové vedení ministerstva je ke vzrůstajícímu počtu vysokoškoláků rezervované. "Je u nás 28 veřejných a 45 soukromých škol, což je v porovnání s jinými zeměmi hodně. Jednou z cest, jak to vyřešit, je slučování vysokých škol," komentoval dříve ministr školství Josef Dobeš.

Velká nabídka škol umožňuje téměř každému, aby vysokou vystudoval. Podle statistiky v roce 2008 odmaturovalo 61%populačního ročníku a na různé vysoké školy pak vstoupilo jen o čtyři procenta studentů méně. Z nich přibližně 70%vybranou školu dokončí. Dobeš se navíc potýká se silnou lobby, aby se počet středních a vysokých škol ještě navýšil, i když už teď je jejich kapacita vysoká a populační křivka klesá. "Od začátku mého funkčního období jsem odmítl šest žádostí o zřízení středních škol," říká Dobeš.

Vedle počtu vysokoškoláků Česko dohání většinu ostatních vyspělých států také v celkovém počtu peněz, které plynou do školství. Zatímco země sdružené v OECD dávaly v roce 2007 na vzdělání průměrně 6,2 procenta svého hrubého domácího produktu, z České republiky na ně plynulo jen 4,6 procenta.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze