Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V koalici roztržka o vědu

V koalici roztržka o vědu


08.09.2010, Autor: (rsk)



Další roztržka v trojkoalici je na obzoru. Tentokrát o financování vědy a vysokých škol.

Do vlády jde totiž dnes materiál prosazovaný TOP 09, který rozpočet Akademie věd ČR v následujících třech letech posiluje o 1,8 miliardy korun. Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) ale na úkor výzkumu na VŠ. Rektoři se proto bouří.

Dobeš Právu řekl: "Věda a vysoké školy se stávají rukojmím konfliktu mezi ODS a TOP 09. Je to nečitelná situace, která má velmi daleko k odbornému pohledu. Vždy se předloží tabulka, která se stáhne a připraví se jiná, protichůdná. Vnímám to jako pokračování konfliktu v koalici." Zdůraznil, že nejvíc utrpí vysoké školy: "Znamená to méně peněz pro terciární školství."

Podle ministra soupeření stran nemůže koalici ohrozit. Přiznal ale, že situace ho znechucuje. "Nehrozí výbuch sopky, kvůli němuž se koalice rozejde. Ale jde spíše o dlouhodobé znechucení při řešení odborných, praktických záležitostí. A to se mně na tom nejvíc nelíbí," dodal.

Na dotaz, proč si nechá mluvit do financování vědy, Dobeš prohlásil, že jde o novou situaci. Konflikt ODS a TOP 09 podle něj podemílá odbornou diskusi. "Je třeba najít rovnováhu mezi financováním základního a aplikovaného výzkumu," dodal.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze