Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Klaus dnes na Hradě přijme ministra školství Dobeše

Klaus dnes na Hradě přijme ministra školství Dobeše

Praha 9. září 2010 (ČTK), autor:     ner tep

Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě přijme ministra školství Josefa Dobeše (VV). Prezident tak bude pokračovat ve schůzkách s ministry vlády Petra Nečase, které zahájil už v srpnu.

Dobeš mezi své priority v úřadu řadí zvýšení platů učitelů a podporu sportu a mládeže. S koaličními partnery se dohodl také na zavedení školného na veřejných vysokých školách. Krátce po svém nástupu do funkce podpořil start státních maturit v příštím roce, kabinet jeho návrh schválil.

Prezident se přitom dlouhodobě staví proti zavedení jednotné státní maturity. Při zahájení letošního školního roku znovu prohlásil, že ji považuje za "fatální, tragický omyl". Naopak plán zavést školné Klaus podpořil. Řekl ale, že by bylo chybou používat školné k financování vysokých škol. Těch je podle něj v Česku příliš mnoho a nebezpečně klesá jejich kvalita.

Právě peníze pro vysoké školy přitom bude muset Dobeš minimálně v příštím roce seškrtat. Ministerstvo školství bude totiž hospodařit s rozpočtem o pět miliard korun nižším než letos, Dobeš chce proto kromě učitelských platů a sportu šetřit ve všech kapitolách.

Klaus zahájil kolečko setkání s ministry začátkem srpna schůzkou s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS). Na Hrad už zamířil také ministr dopravy Vít Bárta (VV), šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09), ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

    ner tep




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze