Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Peníze pro vysoké školy i Akademii věd

Peníze pro vysoké školy i Akademii věd

ČT 1, 09.09.2010

Autor: Ivan Lukáš, Moderátor: Jolana Voldánová, Josef Maršál


MODE:

Kvalita vzdělávání, hlavně o ní se dopoledne mluvilo na Pražském hradě. Prezident Václav Klaus si tentokrát pozval ministra školství Josefa Dobeše a postěžoval si mu i na úroveň vysokých škol, která podle něj klesá.


CREA:

Učitelům je třeba vrátit úctu a podpořit je, žádný poplach kvůli českému školství ale není třeba vyhlašovat. Ministr Josef Dobeš si s prezidentem v lecčems rozuměli.


Václav Klaus, prezident:

Školství je velmi významnou součástí našeho dnešního problému.


Josef Dobeš, VV, ministr školství:

My jsme se bavili hodně o kvalitě, o našich zkušenostech, pro mě byl velmi zajímavý i pohled pana prezidenta na vědu a výzkum.


CREA:

Prezident už dlouho kritizuje hlavně vysoké školství, kvalita podle něj klesá a škol je moc. Rektoři ale varují, může být ještě hůř, napřesrok mají přijít o 2,5 miliardy korun, tlačí proto na ministra, aby škrty nebyly tak drastické.


Petr Fiala, předseda České konference rektorů:

Prostředky, které jsme měli na letošní rok, to znamená zhruba kolem 24 miliard korun, považujeme za minimální z hlediska udržení funkcí a kvality vysokoškolského vzdělávání.


CREA: Vysoké školy se bouří, škrty se jich mají dotknout víc, než třeba Akademie věd. Její šéf je s návrhem rozpočtu smířen, letos sice přišel o půl miliardy, v příštím roce by už ale méně dostat neměl.


Jiří Drahoš, předseda Akademie věd ČR:

Je tady z mého pohledu zájem postavit proti sobě Akademii věd a vysoké školy.


CREA:

Podle ministra ale existuje možnost jak vysokým školám přidat, prozradit ji ale zatím nechce.


Josef Dobeš, VV, ministr školství:

Je to věc, na které pracujeme, není to věc, která je vykomunikovaná napříč.


CREA:

O tom, jak se nakonec vědy a výzkumu a tedy i vysokých škol škrty dotknou, musí podle ministra škosltví rozhodnout K9, definitivní návrh rozpočtu chce vláda schválit 22. září.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze