Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nečas vzýval vzdělání, vysoké školy ale přijdou o miliardy

Nečas vzýval vzdělání, vysoké školy ale přijdou o miliardy

07.09.2010, Autor: Petr Kozelka, Jan Trojan


Vizi Česka jako elitní vzdělanostní ekonomiky nastínil v pondělí studentům brněnského gymnázia ve Vídeňské ulici premiér Petr Nečas (ODS). Jen o několik desítek minut po debatě sděloval rektorům VŠ, že peníze na vysoké školství prostě nejsou. Sami rektoři už oznámili, že přijdou o 2,3 miliardy korun, tedy o deset procent státních dotací.

"Co mladý Čech, to vysokoškolák. Asi všichni cítíme, že to není úplně to pravé. Musíme naše vysoké školství orientovat na kvalitu, aby diplom nebyl jen bezcenný cár papíru," řekl Nečas. Zaostávání ve školství by podle něj mohlo na celé století oslabit naši konkurenceschopnost. "Nemáme žádné velké zdroje nerostných surovin, nemáme ropu, náš hlavní zdroj jsou lidé. Vzdělání se musí stát mantrou pro tuto zemi," dodal Nečas.

"Dnes vidíme, že studenti zejména humanitních oborů zvládají dvě tři vysoké školy současně. To jsou tak geniální, nebo to vypovídá o nízké úrovni oněch škol a oborů?" varoval Nečas.

Na dotaz, jak chce odlišit kvalitní školy od nekvalitních, odpověděl: "To zjistíme pomocí odloženého školného. Tak lze poznat úspěšnost uplatnění absolventů na trhu práce. Víte, že průměrný plat vysokoškoláka je 40 tisíc korun?" položil řečnickou otázku Nečas, jenže odpovědí mu byl jen tlumený smích a kroucení hlav nejen od studentů.

Sami rektoři jsou ale bezradní. "Premiérovi jsme řekli, že navrhované krácení o 2,3 miliardy, což je vlastně 10 procent provozních prostředků VŠ, nemohou vysoké školy unést při všem porozumění pro nutnost určitých škrtů," upozornil rektor Masarykovy univerzity a předseda České konference rektorů Petr Fiala.

Je podle něj absurdní očekávat, že české vysoké školy budou konkurovat těm zahraničním, pokud jim stát bude snižovat rozpočty. Nečas rektorům přislíbil další jednání, a to ještě do konce září.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze