Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Absurdistán? Ne, věda po česku

Absurdistán? Ne, věda po česku



04.09.2010, Autor: Jan Konvalinka


Sloupek co mě zaujalo ve vědě

Akademii věd bude zkrácen rozpočet o 1,4 miliardy korun a do roku 2012 přijde o polovinu peněz z něj. Potřebujeme více vysokých škol! Státní maturity nebudou.

Akademie přijde jen o 250 milionů korun, a co bude dál, to se teprve uvidí. Státní maturity budou. Vysokých škol je moc! Základní výzkum bude financován po posouzení výzkumných záměrů vědeckých institucí, a kdo je nesepíše atraktivně, nedostane nic.

Ne, okamžik, tak to nebude, základní výzkum se bude zcela financovat podle měřitelných výsledků, a kdo jich vyprodukuje víc, dostane víc peněz.

Ne, takhle to taky nebude, bude to nějak jinak. Zatím sice nevíme jak, ale týmy odborníků na tom od voleb usilovně pracují a jistě v nejbližší době přijdou s reformou novou, tentokrát definitivní.

Jestli máte dojem, že v takovém blázinci se nedá pracovat, nejste sami. Stále sílící pocit, že lidé v našem školství a vědě potřebují mít přinejmenším hrubou představu, jaká je dlouhodobá politika státu v této klíčové oblasti, a že by k tomu měli něco říci ti, kteří už něco vybádali a někoho něco naučili, přiměl sedmadvacet vysokoškolských učitelů a vědců k založení Iniciativy pro vzdělávání a vědu. Lidé jako Jiří Grygar, Pavel Klener, Jiří Bičák nebo Antonín Holý nabízejí vládě a veřejnosti své zkušenosti a vědomosti k vytvoření dlouhodobé národní strategie pro vzdělávání a vědu, která by přežila více než jedno volební období. Doufejme, že o to vláda a veřejnost stojí.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze