Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Škrty ve školství: rektoři ještě neví, o kolik peněz přijdou

Škrty ve školství: rektoři ještě neví, o kolik peněz přijdou



04.09.2010, Autor: dub, čtk

Pardubice – Škrty ve státním rozpočtu se nevyhnou ani vysokým školám. A o kolik peněz univerzity přijdou? To se zatím neví, ale odpověď by mohlo přinést zasedání České konference rektorů, které se bude příští týden konat v Pardubicích. Dorazit by na něj mohl i nový ministr školství Josef Dobeš (VV).

"Rektoři již jednali o představách ministra Dobeše.

Jednání ale dosud nebyla uzavřena. Na příští týden jsou tedy plánována další. Představy rektorů a ministra se totiž hodně různí," pravil rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig (viz foto).

Škrty nesmí ovlivnit kvalitu výuky

Vysokým školám letos klesl rozpočet o miliardu korun, pro rok 2011 se obávají škrtů ve stejné výši.

"Škrty rozhodně nesmí snížit kvalitu výuky. Školy by mohly chybějící peníze získat třeba efektivnějším čerpáním z fondů Evropské unie," nechal se slyšet ministr školství Josef Dobeš.

Podle rektorů by další snižování rozpočtů vysokých škol mohlo znamenat, že by školy například musely přijmout výrazně méně studentů nebo dokonce snížit počet pedagogů, což by mohlo negativně ovlivnit kvalitu výuky.

Zjišťují, kde by se dalo ušetřit

Případné škrty by se pravděpodobně citelně dotkly i pardubické univerzity.

"Zatím není známa konkrétní částka, takže je předčasné hovořit o tom, kde by škola mohla ušetřit. Samozřejmě už ale hledáme možnosti a zjišťujeme, ve kterých sektorech by bylo možné uspořit nějaké peníze. Zatím je ovšem těžké odhadovat, jaké kroky bychom podnikli. Je ale pravděpodobné, že by třeba bylo méně investic," uvedl rektor Miroslav Ludwig. Škrty ve školství se nedotknou jen univerzit, ale i dalších oblastí spadajících pod ministerstvo školství. Výjimku tvoří platy učitelů a výdaje na sport.


(dub, čtk)




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze