Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jak se dostat ke stipendiu

Jak se dostat ke stipendiu

30.9.2010, rubrika: Ekonomika - vzdělávání, strana: 10, autor: (mich)

Výrazným přilepšením k rozpočtu může být stipendium poskytované školami. Na webu fakulty si najděte příslušnou rubriku. Například na stránkách Univerzity Karlovy kliknete v levé části hlavní stránky na Sociální záležitosti, dále na Stipendia a najdete podrobné informace o tom, na co máte nárok.

Podmínky získání prospěchových stipendií za vynikající studijní výsledky stanovují jednotlivé univerzity nebo fakulty. Prospěchové stipendium můžete získat i na soukromých školách, tam hledejte podmínky v kolonce Školné. „Naše škola uděluje dva typy prospěchových stipendií. Stipendium Silver pokrývá plnou výši školného, stipendium Gold pokrývá plnou výši školného plus obnáší finanční bonus deset tisíc korun za semestr, říká Marek Beránek z Unicorn College. Podrobné podmínky získáte na stránkách školy. Student musí úspěšně složit stipendijní test z matematiky, angličtiny a ekonomie nebo IT. V dalších semestrech musí mít prospěch do 1,5.

Nejčastěji udělovaným stipendiem je příspěvek na ubytování. „Za rok 2009 jsme vyplatili 30 537 ubytovacích stipendií,“ říká tiskový mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. Stipendium na podporu ubytování vysoké školy vyplácejí studentům prezenční formy studia, kteří mají trvalé bydliště v jiném okrese, než kde sídlí škola. „Ubytovací stipendium vyplácíme ve výši zhruba 3 000 -3 500 tisíce korun za semestr. Částka se odvíjí od počtu studentů, kteří si zažádají. Kolik to bude letos, se dozvíme až po uzávěrce přihlášek v listopadu,“ vysvětluje Tereza Fojtová z Masarykovy univerzity v Brně. Podmínky pro udělení i výši stipendia určují samy VŠ.

Právo na přiznání sociálního stipendia má student, který písemným potvrzením vydaným orgánem státní sociální podpory osvědčí, že příjem rodiny zjišťovaný pro účely přídavku na dítě nepřevýšil součin částky životního minima rodiny a koeficientu 1,5. Výše sociálního stipendia je stanovena na 1 620 korun měsíčně. Výši stipendia na podporu studia v zahraničí, tzv. stipendium mobility, stanovují jednotlivé VŠ.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze