Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Koalici rozhádaly peníze pro vědce

Koalici rozhádaly peníze pro vědce

23.09.2010, autor: (iDNES.cz, maš)

Pětadvacet miliard korun na vědu a výzkum rozdělilo vládu. Balík pro vědce je totiž o 1,2miliardy menší, než čekali. Včera se proto licitovalo o to, kde se kolik ušetří.

Ministr financí Miroslav Kalousek trval na tom, že Akademie věd dostane "svých" asi pět miliard a nepohorší si. Jenže by se šetřilo víc třeba na vysokých školách a to nechce ministr školství Josef Dobeš.

"Respektuji závazek bývalého premiéra Fischera, který byl nominován za ODS a slíbil vědcům při projednávání rozpočtu na rok 2010, že prostředky na základní výzkum budou stejné jako letos," řekl iDNES.cz Kalousek.

Před uzávěrkou tohoto vydání nebyl výsledek vládní diskuse ještě znám.

Peníze pro vědce jsou rozděleny celkem do 11 rozpočtových kapitol. "Definitivní rozdělení těch peněz ještě není jasné, ale věřím, že se shodneme. Očekávám diskusi, ne spor, který rozdělí koalici," uvedl ministr financí.

Z celého státního rozpočtu s příjmy i výdaji přes bilion korun představují výdaje na vědu zlomek - 25,4 miliardy korun, ale jde zároveň o peníze pro skupinu lidí, jejichž názory mají vliv na pravicové voliče. Proto jde pro vládní koalici před podzimními volbami o citlivou věc.

Ministr Dobeš by si představoval, že by se prostředky pro vysoké školy mohly škrtat selektivně. Ale nakonec by to podle něj mohlo skončit tak, že vláda sebere "spravedlivě" všem stejně, tedy i Akademii věd. Rada vlády pro vědu, výzkum a inovace, které předsedá premiér a předseda ODS Petr Nečas, ostatně doporučila, aby škrty byly rovnoměrné.

Spor se tak dá interpretovat i jako další bitva mezi Kalouskem a Nečasem o vliv.










Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze