Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na většině vysokoškolských kolejí zájem převyšuje nabídku

Na většině vysokoškolských kolejí zájem převyšuje nabídku

Praha 15. srpna (ČTK) - Vysokoškolské koleje se připravují na začátek nového akademického roku. Některé z nich zvýší cenu ubytování, ale i tak ve většině přesahuje zájem studentů jejich kapacitu. Úroveň ubytování se postupně zvyšuje, k vybavení pokojů už zpravidla patří internet, zlepšuje se i kvalita stravování v menzách. Zvyšují se však také nároky studentů.

Zájem o ubytování na kolejích převyšuje nabídku například v Brně, Plzni, Ostravě či Olomouci, kapacita zatím není naplněna na kolejích Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Tamější Správa kolejí a menz proto počítá s vypsáním třetího ubytovacího kola.

Stále menší zájem o ubytování ve vysokoškolských kolejích mají studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Přednost dávají ubytování v soukromí. Podle nich to vyjde stejně, někdy i na méně peněz, a navíc mají větší svobodu. Škola už na nový trend zareagovala a snížila ubytovací kapacitu z dřívějších zhruba 1200 míst na 858 lůžek.

Z opačného důvodu hledají podnájmy studenti v Plzni. Nutí je k tomu několik let stejná a letos dokonce nižší kapacita zdejších vysokoškolských kolejí. "Kapacita lůžek pro akademický rok 2010/11 se mírně snížila, a to z 3040 na 3002. Důvodem je přebudování třílůžkových pokojů na dvojlůžkové s cílem zvýšit komfort bydlení," řekl kvestor Západočeské univerzity Antonín Bulín.

Desítky míst na kolejích budou v nadcházejícím akademickém roce chybět také Ostravské univerzitě a Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava. Kapacitní možnosti ubytování překračuje i zájem studentů v Olomouci, podle vedení školy k tomu zřejmě přispívá i skutečnost, že ceny za ubytování patří k nejnižším v tuzemsku a standard bydlení se stále zvyšuje.

Problémy s ubytováním budou mít také jihlavští vysokoškoláci, kapacita jediných vysokoškolských kolejí na Vysočině, které vlastní Vysoká škola polytechnická (VŠP) v Jihlavě, se proti loňsku opět snížila, škola stejně jako vloni musela přestavět část pokojů na pracovny pedagogů.

Větší pohodlí a lepší služby vyžadují studenti ubytovaní na kolejích brněnských vysokých škol. Například na Veterinární a farmaceutické univerzitě mohou zájemci v některých pokojích bydlet i se svými psy, případně jinými zvířecími mazlíčky, od nichž se nechtějí odloučit.

Na zlepšení ubytování na kolejích se mohou těšit i studenti Univerzity Hradec Králové. Škola už třetím rokem pokračuje v modernizaci ubytovacích kapacit na Palachově třídě, letos je na programu výměna bytových jader.

Cena ubytování na kolejích se v jednotlivých městech liší, pohybuje se zhruba od 1800 do 3600 korun podle toho, zda studenti bydlí v jednolůžkovém či vícelůžkovém pokoji. Na některých kolejích mají možnost získat i takzvané partnerské ubytování ve dvoulůžkových pokojích.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze