Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzitám vládnou školy z USA, pražská UK je ve třetí stovce

Univerzitám vládnou školy z USA, pražská UK je ve třetí stovce

Brusel/Šanghaj 16. srpna (ČTK)

Mezi nejlepšími vysokými školami světa sice postupně přibývá evropských škol, pořadí nicméně stále jednoznačně ovládají univerzity ze Spojených států, ukázalo nejnovější vydání mezinárodního ExternĂ­ odkaz žebříčku. Z Česka se mezi 500 nejlepších univerzit dostala jediná - pražská Karlova univerzita. Patří jí dělené 201. až 300. místo.

Letošnímu akademickému žebříčku světových univerzit (Academic Ranking of World Universities - ARWU) znovu vévodí americké školy, kterých je v první desítce hned osm. Proniknout do desítky se podařilo už jen dvěma britským stálicím na univerzitním nebi: Cambridgeské univerzitě, která obsadila páté místo, a Oxfordské na desátém místě.

Na první pozici žebříčku sestavovaném šanghajskou univerzitou CWCU i nadále figuruje Harvardova univerzita, jež si udržuje prvenství už osm let. Za ní figurují Kalifornská univerzita z Berkeley a Stanfordova univerzita.

"Své umístění Univerzita Karlova považuje za úspěch, ambicí univerzity je však dosáhnout umístění v nejlepší dvoustovce. Pokud chce mít Česká republika UK jako jednu ze svých prestižních značek, musí jí k tomu vytvořit odpovídající podmínky," komentoval umístění nejstarší české vysoké školy její rektor Václav Hampl. Česko však dává na vysoké školy stále méně peněz, příští rok se jim zkrátí rozpočet asi o 300 milionů korun. Od roku 2013 by se mělo na českých vysokých školách začít platit školné. Vysoké školné se přitom platí na většině prestižních světových univerzit.

Z Evropy se do první stovky prosadilo 32 škol, z toho 27 z Evropské unie. Kromě zmiňovaných slavných britských univerzit jde například o dvojici škol ze švýcarského Curychu, dalších osm britských univerzit a tři francouzské instituce. Na 74. místě je nejlepší ruská škola - Moskevská státní univerzita.

Mezi 500 nejlepšími univerzitami světa je jich 260 z Evropy. Univerzita Karlova se mezi nimi umístila na 100. místě. Dobře si v pořadí vedly i univerzity z Kanady či Japonska, které mají v první stovce nejlepších světových škol čtyři, respektive pět zástupců.

Země EU měly loni v první stovce 26 škol, letos o jednu více. EU si hodně zakládá na podpoře školství, ale přesto za Spojenými státy citelně zaostává. I tak jí ale patří stříbrná příčka, uvažujeme-li o oblastech, kde studovat, podotkl server EUObserver.

Specializované centrum Šanghajské univerzity se hodnocení nejlepších vysokých škol věnuje řadu let. Školy se poměřují kupříkladu množstvím držitelů Nobelových cen i dalších významných ocenění mezi učiteli a absolventy, nebo počty publikací tamních kapacit v prestižních vědeckých časopisech.

Americký akademický list Chronicle of Higher Education soudí, že ARWU je považován za nejvlivnější mezinárodní žebříček na poli univerzit.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:38

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze