Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláci budou muset slevit z nároků

Vysokoškoláci budou muset slevit z nároků

Hospodářské noviny, 17.8.2010, rubrika: Téma, strana: 3, autor: Kateřina Vaidišová

Martin Zelenka, odborník střediska vzdělávací politiky Univerzity Karlovy

Rozhovor

Světový trend v zaměstnanosti mladých zasáhl i Českou republiku. Jakou šanci mají mladí při získávání zaměstnání skutečně? Počet nezaměstnaných absolventů se za poslední dva roky zhruba zdvojnásobil, říká expert z Univerzity Karlovy Martin Zelenka.

* HN: Mají mladí skutečně takový problém sehnat práci?

Obecně mají mladí lidé zhruba dvakrát tak větší míru nezaměstnanosti, než je celková míra nezaměstnanosti. Zpravidla se soudí, že v období ekonomické recese se postavení mladých lidí na trhu práce zhoršuje více než u ostatních věkových skupin. V České republice zatím platí, že se jejich situace zhoršuje zhruba v intencích celkového zhoršení. Neboli, mladí lidé u nás na ekonomickou krizi nedoplácejí nijak zásadně více než ostatní.

* HN: Je velký rozdíl mezi současnými absolventy a těmi dřívějšími?

Počet nezaměstnaných absolventů (tj. těch, kteří absolvovali nejvýše před dvěma lety od data zjišťování) se za poslední dva roky zhruba zdvojnásobil a je zřejmé, že se potýkají s mnohem většími problémy si najít práci než jejich nedávní kolegové, kteří naopak vstupovali na trh práce za extrémně příznivých podmínek. Protože však i celková míra nezaměstnanosti vzrostla zhruba na dvojnásobek oproti polovině roku 2008, nelze mluvit o tom, že by se situace mladých lidí a absolventů zhoršovala více než u ostatních.

* HN: Mají vysokoškolsky vzdělaní mladí lepší perspektivu?

Vysokoškolské vzdělání určitě přináší jeho absolventům řadu výhod. Jejich práce je kvalifikovanější a zpravidla i zajímavější. V neposlední řadě za ni dostávají vyšší odměnu. Například v České republice je nyní průměrný vysokoškolák zhruba o dvě třetiny méně ohrožen nezaměstnaností, a naopak má asi o dvě třetiny vyšší plat než průměrný obyvatel ČR.

* HN: Je situace v Česku odlišná od zbytku Evropy?

V České republice je výhoda vysokoškoláků oproti ostatním větší než ve vyspělých evropských zemích, a to zejména díky stále jejich relativně nízkému zastoupení v populaci. Expanze počtu vysokoškoláků přicházejících ze škol na pracovní trh vede k tomu, že již dnes představují početně největší skupinu absolventů a jejich podíl se stále zvyšuje. Kolem roku 2012 budou tvořit dokonce nadpoloviční většinu ze všech mladých lidí, kteří odcházejí ze školství na pracovní trh.

* HN: K čemu tento trend povede?

Mladí vysokoškoláci budou muset slevit ze svých nároků na kvalifikovanost práce a na mzdu. Během příštích let se začne uplatnění vysokoškoláků postupně vyrovnávat s absolventy ostatních vzdělávacích úrovní, podobně jako je tomu i ve většině evropských zemí.

***

V České republice je nyní průměrný vysokoškolák zhruba o dvě třetiny méně ohrožen nezaměstnaností než průměrný obyvatel. Martin Zelenka
















Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:38

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze