Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Exkluzivně: Audit české vědy a změna „kafemlejnku“

Exkluzivně: Audit české vědy a změna „kafemlejnku“

euro.cz, 13/08/2010, 12:06

Dle informací serveru Euro.cz budou do konce srpna známy předběžné výsledky nezávislého auditu české vědy, který obstarala pro ministerstvo školství britská společnost Technopolis Limited. S výsledky porovnávajícími českou vědu s evropskými státy bude seznámena vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace a pochopitelně i zadavatelské MŠMT.

Zakázka stála 38 milionů korun. Zpráva by měla být dosti možná i podkladem pro přeměnu „kafemlejnku“ čili kritizovaného systému hodnocení vědeckých výstupů. „Premiér Nečas konstatoval, že se hodnocení musí změnit. I vláda schválila současnou metodiku jen na jeden rok,“ tvrdí například předseda Akademie věd ČR profesor Jiří Drahoš.

Odborná komise rady by měla výhledově vyrobit návrh nového „mustru“, jak výzkum hodnotit. „Změna v metodice určitě nastane. Je otázkou, jak systém, který je již beztak založen na výsledcích z Web of Science doplnit o kvalitativní hledisko,“ řekla serveru Euro.cz exministryně školství Miroslava Kopicová, jež je místopředsedkyní vládní rady.

Dalším zajímavým „auditem“ je pak interní přezkum kvality pracovišť v Akademii věd. Ten by měl rozdělit ústavy do pěti kategorií: od A do E. „Už byly vybrány komise se zahraničními oponenty; hodnocení proběhne během podzimu. Výsledky, jež budeme znát na jaře 2011 před naším sněmem, budou podkladem Akademické radě pro diferencované financování a úvahy, co zachovat a co nikoli,“ uvedl Drahoš o možném zrušení některého z 54 ústavů AV ČR.

Právě užité hodnocení, které sestává z kvantitativních i kvalitativních ukazatelů a připomínek zahraničních expertů, by mohl být dle akademiků návodem k přeměně stávající metodiky, kterou četní vědci vytrvale kritizují.

Martin Rychlík






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze