Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Z tratí v Norsku mám respekt, netají světová šampionka

Z tratí v Norsku mám respekt, netají světová šampionka

Mladá fronta DNES, 5.8.2010, rubrika: Regionální sport, strana: 5, autor: Lenka Klimplová

JIČÍN Předloni získala v domácích lesích titul mistryně světa v závodě na klasické trati, loni v Maďarsku triumfovala na krátké trati. Naváže jičínská orientační běžkyně Dana Brožková na svou zlatou šňůru a přidá třetí světový titul v řadě? Mistrovství světa začíná v norském Trondheimu v neděli závodem ve sprintu. „Letos v Norsku bude opravdu těžké uspět, pokud by dopadla jakákoliv medaile, budu spokojená,“ říká jedna z nejlepších orientačních běžkyň světa.

* Terény v Norsku patří orientačně i fyzicky mezi nejobtížnější. Odrazilo se to i ve vaší přípravě?

Trénink fyzičky se výrazně nelišil od minulých let, ale na mapová soustředění jsme s reprezentací jezdili často právě do Norska, abychom se na tamní terény dobře připravili. Přece je to tam něco jiného než u nás.

* Poběžíte na mistrovství světa všechny čtyři disciplíny, tedy sprint, klasickou trať, krátkou trať a štafetu?

Dlouho jsem o tom přemýšlela, doposud jsem vždy jednu disciplínu vynechala. Letos jsem se ale rozhodla běžet vše. Přesvědčilo mě o tom i mé vystoupení na letošním mistrovství Evropy, kde jsem běžela také všechny disciplíny a s výbornými výsledky. Zejména když si myslím, že letošní program mistrovství světa je navržen tak, že mezi jednotlivými závody bude čas na regeneraci.

* Ve kterém si nejvíce věříte?

Asi tradičně na klasické trati, je to má oblíbená disciplína, při které se běží kolem 80 minut a je potřeba bojovat až do cíle.

* S jakým individuálním výsledkem byste byla spokojena?

Pokud se umístím do šestého místa, budu velmi spokojená. Pokud se mi podaří vybojovat medaili, bude to skvělé. Z terénu v Trondheimu totiž mám velký respekt…

* Česká štafeta patří v závodě žen do širšího okruhu kandidátů na medaile. Podaří se letos prorazit tu sérii pátých a šestých míst z předchozích světových šampionátů?

Bylo by to hezké. Ve štafetě máme zkušené závodnice, schopné běžet už od prvního úseku mezi nejlepšími, ale aby to nakonec dopadlo na medaili, je potřeba i trochu štěstí. Na poslední úsek nastupují ty nejlepší a probojovat se na první tři pozice není snadné.

* Je něco, z čeho máte před šampionátem obavy?

Snad jen z komárů. S reprezentací máme zajištěno bydlení na chatě uprostřed bažin a když je trochu tepleji, je jich tam spousta.

* Jak budou vypadat poslední dny před vrcholem vaší letošní sezony?

Budu se snažit co nejvíce odpočívat. Tréninky už mám jen lehčí, ladící a chci být dostatečně odpočinutá před náročným týdnem, který mě čeká. Ale ještě potřebuji dodělat něco do školy, tak snad to nebudu dodělávat na poslední chvíli a opravdu si odpočinu.

***

FAKTA

Dana Brožková (29 let)

Orientační běžkyně SC Jičín a švédského klubu Domnarvets GoIF Dvojnásobná mistryně světa - v roce 2008 na klasické trati, v roce 2009 na krátké trati; bronz z MS 2006 na klasické trati Letos stříbrná na květnovém ME v Bulharsku v závodě na klasické trati Doktorandka na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze

PROGRAM MS v orientačním běhu

Trondheim (Norsko), startuje 164 mužů a 142 žen ze 42 zemí světa Finálový program: neděle 8. 8.: sprint, čtvrtek 12. 8.: klasická trať, sobota 14. 8.: krátká trať, neděle 15. 8.: štafety










Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze