Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Josef Dobeš: Cílem reforem je lepší uplatnit elnost absolventů

Josef Dobeš: Cílem reforem je lepší uplatnit elnost absolventů

26.08.2010, E15,  Alena Adámková



Školská reforma je již delší dobu předmětem diskuze a neustálých odsunů. Podle nového ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše reforma sektoru terciárního vzdělávání, tedy vysokých a vyšších odborných škol, musí být uskutečněna. "Ostatně je to i v programovém prohlášení vlády," upozorňuje.


E15: Jaké budou základní kameny reformy školství? Bude shodná s tou, kterou připravil Petr Matějů a ministryně Miroslava Kopicová? Pokud ne, v čem se bude lišit?


Cílem této reformy je diverzifikace systému terciárního vzdělávání a zvýšení jeho kvality. To by mělo přispět i k lepší uplatnitel

nosti absolventů na trhu práce. Zcela jistě budeme vycházet z návrhů a tezí připravených dříve. Rád bych také pokračoval ve spolupráci s profesorem Haňkou a jeho Radou pro reformu terciárního vzdělávání. Na ministerstvu

běží již několik projektů, jejichž výstupy budou nosnými kameny reformy terciárního vzdělávání. Hlavními výstupy projektů by měly být dva zákony, a to zákon o terciárním vzdělávání a zákon o finanční pomoci

studentům. Ten souvisí se zavedením finanční spoluúčasti studentů na hrazení jejich studia. Tomu ale bude předcházet zavedení účinného systému finanční pomoci studentům.


E15: Chystá se snížení počtu univerzit a jejich rozdělení na tři typy?


Ministerstvo nemá možnost přímo redukovat počet vysokých škol, jsou autonomní. Budeme ale podporovat postupnou diverzifikaci univerzit na výzkumné, vzdělávací a praktické. Dá se předpokládat, že případnou integraci vysokých škol zřejmě vyvolají spíše nároky na kvalitu uskutečňovaných činností, což ve spojení s demogra- fickým útlumem může vyvolat i změnu v jejich počtu. MŠMT bude pokračovat v nastoupeném trendu změn zásad rozdělování rozpočtu. Ta spočívá v oceňování kvality vysokých škol

oproti kvantitě. Ze současného poměru 95:5 procentům chceme dojít k poměru 85:15 procentům. Tyto změny oceňují výzkum na VŠ, kvalitu profesorů a docentů a mobilitu studentů.


E15: Jak zajistíte, aby už se nedaly získávat vysokoškolské tituly způsobem, který se praktikoval na plzeňských právech a dalších školách? Bude v tom smyslu přijata novela vysokoškolského zákona?


Kauza na plzeňských právech je výjimečná a nelze ji zevšeobecňovat. Jde o selhání jedné instituce, respektive některých zaměstnanců jedné instituce a jejích kontrolních mechanismů. Jednoznačně jsem vyslal signál, že je třeba tvrdě vystoupit proti excesům, kterých jsme stále ještě svědky na plzeňských právech. Proto i plně podporuji práci Akreditační komise v čele s profesorkou Dvořákovou, jíž je třeba vytvořit kvalitní podmínky pro práci.


E15: Zajistí zavedení školného dostatek peněz pro vysoké školy, nebo chystáte například i spoluúčast průmyslu a podobně?


Primárním cílem zavedení školného není zvýšení rozpočtu vysokých škol, ale zvýšení kvality vysokého školství, odpovědnosti škol za kvalitu absolventů i odpovědnosti studentů za volbu studijního oboru a průběh studia. Správným trendem je vícezdrojové financování, nejen veřejné zdroje a školné.


E15: Co bude dále s vyššími odbornými školami a s odborným školstvím?


Vyšší odborné školy by se měly stát součástí terciárního sektoru vzdělávání. Jejich postavení by mělo být zakotveno v zákoně o terciárním vzdělávání, jehož příprava je součástí projektu reformy.


E15: Co by měly přinést srovnávací zkoušky na základních školách?


Zavedení tohoto nástroje bude předcházet stanovení jasného standardu, tedy úrovně, ke které mají žáci na konci prvního i druhého stupně dospět. Samozřejmě nepůjde jen o dosažení absolutního výsledku, ale stejně tak i přidané hodnoty konkrétní školy, která vzdělává žáky s různými předpoklady a různými hendikepy. A rád bych, abychom zjišťovali také klima na školách. Předpokládám, že toto se podaří zahájit během dvou let.


Alena Adámková








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze