Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nové psací písmo od zítřka zkoušejí děti ve čtyřech desítkách škol

Nové psací písmo od zítřka zkoušejí děti ve čtyřech desítkách škol

PRAHA Skoro osmdesát let se děti ve školách učily stejné psací písmo. Teď přichází revoluce - čtyřicet škol od zítřka začne zkoušet v prvních třídách nové psací písmo nazvané Comenia Script, které do velké míry připomíná písmo tiskací.

Pokud se písmo ujme, může v budoucnosti nahradit buď úplně, nebo jako jedna z variant dosud vyučovaný styl psaní. Vyhodnocování však potrvá minimálně dva roky od začátku spuštění pilotního projektu. Naposledy se takhle výrazně měnil vyučovaný krasopis v roce 1932, mírně se úprava písma měnila ještě v 60. letech.

V případě novinky Comenia Script však stále jde o psací písmo. "Cokoliv napíšeme rukou, je psací písmo," vysvětluje grafička Radana Lencová, které nové písmo vytvořila. Pilotní projekt spustilo ministerstvo školství ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy, a to jak u běžných tříd, tak mezi dětmi s různým zdravotním omezením. Dvě školy však z testování nakonec vycouvaly, například proto, že rodiče prvňáků nechtěli, aby se jejich děti nové písmo učily.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze