Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministr školství chce šetřit na univerzitách

Ministr školství chce šetřit na univerzitách

Znojemský deník, 20.08.2010, Rubrika: ČESKÁ REPUBLIKA, Autor: KATEŘINA PERKNEROVÁ

Praha - Ministerstvo školství se pohybuje jako na houpačce. Ve středu jeho šéf Josef Dobeš oznámil učitelům, že na peníze jim nesáhne, protože jeho kolega z financí Miroslav Kalousek mu uvolnil svázaných 1,5 miliardy korun. Včera ale oznámil rektorům, že jimi vedené školy budou muset šetřit. Neprozradil sice definitivní částku, ale mezi akademickými funkcionáři se hovoří o více než jedné miliardě. "To by vážně zasáhlo kvalitu výuky. Aby vysoké školství zůstalo aspoň na současné úrovni, potřebuje tři miliardy korun," uvedl místopředseda České konference rektorů a šéf Vysokého učení technického v Brně Karel Rais. Už letos se univerzity musely uskromnit, jejich rozpočet byl o miliardu nižší než v roce 2008.

Vysoké školství je zatím financováno především prostřednictvím studentů. Jenže zatímco před pěti lety státní pokladna na jednoho posluchače vydávala průměrně 79 tisíc korun ročně, nyní je to o jedenáct méně. Dobeš chce, aby se struktura příjmů vysokých škol změnila. Studentské normativy by je měly pokrýt jen z 80 procent, zbývající prostředky by VŠ získávaly podle kvalitativních měřítek a výzkumných výsledků. Pomůže maturita "Další krácení nemohou školy unést," tvrdí šéf rektorské konference Petr Fiala. Dobeš má ale plán, jak by se dalo uspořit. "Musejí se efektivněji čerpat prostředky z Evropské unie, ve hře jsou i šablony podobné těm, které nedávno začaly využívat základní školy," uvedl. Díky nim mohou jednoduchým způsobem mimopražské ZŠ během tří let vylepšit svůj rozpočet o 4,5 miliardy korun .

Za stěžejní téma svého jednání s rektory však pokládá především státní maturitu. "Její zásadní smysl vidím právě v tom, že ji budou využívat vysoké školy," uzavřel ministr.

(KATEŘINA PERKNEROVÁ)






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze