Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Bez matematiky státní maturitu rektoři neuznají

Bez matematiky státní maturitu rektoři neuznají

Lidové noviny, 20.08.2010, Rubrika: Domov

PRAHA Státní maturita jako vstupenka na vysokou školu? Rektoři vysokých škol se této myšlence nebrání. Nejdříve však chtějí zjistit, jak státem řízená zkouška bude probíhat a zda bude splňovat požadavky, které vysoké školy na své žadatele mají - tedy že budou zjišťovat studijní předpoklady studentů. "V principu státní maturity vítáme," řekl Petr Fiala, předseda České konference rektorů a zároveň rektor Masarykovy univerzity. Zatím prý totiž není jasné, zda se státní maturita skutečně stane vstupenkou na vysoké školy. To ukáže až čas. Minimálně dva roky.

I kdyby se ukázalo, že státní maturita funguje bez problémů, nikdy to nebude znamenat, že ji automaticky budou uznávat všechny vysoké školy. Ty jsou totiž autonomní a nikdo, ani stát, jim nemůže nakazovat, jaké mají používat metody při přijímání uchazečů. To, že každá škola má na uznávání maturity jiný názor, potvrzuje rektor ČVUT v Praze Václav Havlíček. On sám počítá s tím, že budou žáky přijímat na základě státní zkoušky, nebo k ní minimálně přihlížet. "Za velmi důležitou považujeme již samotnou existenci státní maturity. Ta totiž povede k tomu, aby se studenti v klíčových znalostech určitě zlepšili," myslí si Havlíček.

Problém je ale v tom, že již v minulosti velká část rektorů jasně ministerstvu školství vzkázala, že pokud by měli státní zkoušku uznávat, musela by její součástí být i matematika. "Matematika jako povinná součást státní maturity je nezbytnou podmínkou, aby tato zkouška měla pro vysoké školy smysl," potvrdil rektor Masarykovy univerzity Fiala.

S tím ale ministerstvo zatím nepočítá. V nadcházejícím školním roce bude povinný pro všechny maturanty český jazyk, jako druhý předmět si musí vybrat mezi cizím jazykem a matematikou.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze