Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Úspory dopadnou také na školství

Úspory dopadnou také na školství

ČRo 1 - Radiožurnál, 19.8.2010, 18:00, pořad: Ozvěny dne

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka

--------------------

Úspory dopadnou také na školství. Vysoké školy budou muset letos i příští rok výrazněji šetřit. Vyplynulo to ze schůzky ministra školství Josefa Dobeše s představitele České konference rektorů. Ti se obávají, že škrty v rozpočtu budou pro vysoké školy přímo likvidační. O situaci proto chtějí s ministrem ještě jednat.

Petra BENEŠOVÁ, redaktorka

--------------------

Jen v letošním roce přijdou české univerzity o jednu miliardu korun. Z toho na provozních nákladech musí ušetřit zhruba 300 milionů a ani příští rok to podle ministra Dobeše nebude lepší.

Josef DOBEŠ, ministr školství

--------------------

Pro rok 2011 máme narýsovánu základnu 120 miliard, je tam 5 miliard rozdíl.

Petra BENEŠOVÁ, redaktorka

--------------------

Ministr nechce šetřit na platech učitelů v regionálním školství. Uskromnit se tak budou muset vysoké školy. Ty se obávají, že budou příští rok o miliardu chudší a hrozí, že propustí některé učitele. Jak říká rektor ČVUT Václav Havlíček.

Václav HAVLÍČEK, rektor ČVUT

--------------------

Což může být velmi negativní z hlediska budoucnosti národa, protože vysokoškolského pedagoga ztratíte snadno, ale za rok, za dva ho zpátky nedostanete.

Petra BENEŠOVÁ, redaktorka

--------------------

Školy také hrozí, že naberou v dalších letech méně studentů. Ministr Dobeš si myslí, že část chybějících peněz by ale školy mohly získat z evropských fondů. Petra Benešová, Radiožurnál.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:39

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze