Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Srpen 2010
Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak vyprázdnit pojem škola

Značná část finančních prostředků a energie věnovaných na školství a jeho reformu se promrhá, pokud společnost ztratí ze zřetele, že vzdělání mladých lidí je neinstrumentální činností, jež má hodnotu sama o sobě.

Současní reformátoři školství si vůbec nekladou otázku, co vzdělání, škola či univerzita jsou. Školské reformy jsou proto jen důsledkem aplikace nereflektovaných ideologických předpokladů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu O rozpočtu školy rozhodne kvalita její výuky

Rozpočet univerzit má až z jedné pětiny záviset na kvalitě školy. Některým méně prestižním školám hrozí finanční tíseň.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ředitel Letní školy slovanských studií: Zájem o češtinu stoupá

V pražském Karolinu začal v sobotu slavnostním koncertem 54. ročník Letní školy slovanských studií, na kterou do Prahy přijelo 202 cizinců. Češtinu jako cizí jazyk se tu budou učit lidé z 38 zemí do 26. srpna. "Škola zaznamenává mezi zahraničními studenty velký zájem o český jazyk, který stoupá od roku 1989," řekl ředitel školy Jiří Hasil. Kromě výuky čeká studenty kulturní program, například filmové projekce a výlety po celé ČR.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V rezidenci primátora na Mariánském náměstí se odpoledne uskutečnilo zahájení devátého ročníku Kurzu čeština a česká kultura

Věkově nejmladšímu studentu je 17 let a nejstaršímu je 65. Studenti jsou z 20 zemí světa. Z těch takových exotických je to Nový Zéland, Japonsko, Amerika, Taiwan, Korea, Čína, potom jsou to evropské státy. Jsou to vlastně studenti úplně z celého světa. Jenom k nám nejezdí Eskymáci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzdělání jen za peníze ve společnosti, jež si vzdělání necení

Vytvářet dnes něco na způsob Fraunhoferových institutů v ČR je iluze a konstatování faktu, že v podpoře výzkumu a vývoje se nacházíme v roce 2010 v bodě 0, a bodem 0 můžeme skončit. Nechali jsme průmysl na holičkách. Zahraniční investoři (představa, že se bez nich obejdeme je už úplně směšná) nenacházejí dnes v ČR ani vhodné prostředí k vývoji, ani vzdělané absolventy. Výjimky samozřejmě existují, ale převážně v počítačovém prostředí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři se bouří. Jejich lídr hrozí, že v prosinci zavře školu

"Vzít vysokým školám v letošním roce 1,5 miliardy korun je zcela nereálné a nedovedu si to představit. Budeme proti tomu bojovat," říká Václav Havlíček, rektor pražského ČVUT a místopředseda České konference rektorů pro ekonomiku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chceme diverzifikaci!

Zásadní prioritou je pro mne reforma terciárního vzdělávání. Nedovedu si ji ale představit bez intenzivní spolupráce s akademickou obcí," řekl týdeníku EURO Josef Dobeš. "Do začátku akademického roku musíme zavést registr docentů a profesorů (tato novela byla schválena na jaře tohoto roku), vytvořit informační systém tohoto registru a pilotně ověřit jeho funkčnost," dodává místopředseda Věcí veřejných ke kroku, jenž by měl omezit rej "létajících pedagogů".

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda vědu podpoří, jen neví jak

Nejisté zůstává, na které priority ve výzkumu se má Česko zaměřit, zda například na biotechnologie, nanotechnologie, či něco jiného. Tato témata výzkumu by určitě měla být stanovena až po široké diskuzi odborníků.

To nejpodstatnější pak v koaliční smlouvě chybí - není v ní ani zmínka, kolik peněz vlastně má věda dostat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Věda: naděje v časech škrtů

Půjde o to, zda vláda odolá (a bude chtít odolat) tlaku průmyslových lobby, kterým nynější systém vyhovuje, protože z něj lze snadno odčerpávat veřejné prostředky do soukromých firem. Neznamená to ukázat firmám dlouhý nos a ušetřené peníze bez rozmyslu rozházet po chodbách Akademie věd ČR, vysokých škol a resortních výzkumných stavů. Nové řešení nesmí být měkké vůči těm výzkumným týmům, jejichž jediným výsledkem je sborník referátů z lokální konference nebo neobjevný článek v česky psaném časopise s impakt faktorem 0,003, který nikdo za hranicemi republiky (v horším případě příslušného ústavu, školy nebo muzea) nezná a nečte.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Spoluúčast studentů je nevyhnutelná

Školné by nemělo skončit v nějakém dalším byrokratickém orgánu, ale mělo by jít přímo vysokým školám, které by je měly využít na zkvalitnění výuky. Vrátilo by se tak vlastně studentům, odpovídá Petr Fiala, rektor Masarykovy univerzity a současný předseda České konference rektorů (ČKR), na otázku, do jaké míry pomůže školné rozpočtům vysokých škol. "Výše školného se bude nepochybně lišit podle jednotlivých skupin oborů, určovat ale nyní konkrétní částku by bylo předčasné," dodává Fiala.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Techniky“ berou skoro všechny zájemce

Ještě v průběhu srpna si lze podat přihlášku na vysokou školu. Prázdná místa hlásí hlavně technické obory. Patnáct z šestadvaceti veřejných univerzit tak nabízí ještě v průběhu srpna šanci těm, kteří se touží stát vysokoškoláky. Školy tak bojují o peníze. Stát jim totiž většinu prostředků posílá stále hlavně na základě toho, kolik mají studujících. Univerzitám se jich tak vyplatí přijmout co nejvíce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bohemisté z celého světa se sjeli do Prahy

Vysokoškolští učitelé, překladatelé, přední bohemisté, propagátoři české kultury z celého světa se sjeli do Prahy na Letní školu slovanských studií, která probíhá do 27. srpna. Každoročně ji pořádá Ústav bohemistických studií Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Veřejné vysoké školy ještě berou uchazeče

Zájemci o vysokoškolské studium, kteří neuspěli v prvním kole přijímaček na vybrané obory, mají stále ještě šanci zasednout letos v přednáškových sálech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova v soutěžním pořadu Slovenské televize Hlava XXI

Je najstaršou univerzitou v strednej Európe, založil ju v apríli 1348 Karol IV., pôvodne mala štyri, dnes má sedemnásť fakúlt. Univerzita Karlova v Prahe - alma mater mnohých významných osobností v cykle Hlava XXI.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Věda roste na zelené louce

Evropské peníze mají v příštích letech změnit mapu české vědy, která se dnes soustředí hlavně v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Senioři usednou do školních lavic

Možnost, jak naložit s volným časem, nabízí Domov seniorů Rudná. Ten od září rozjíždí již třetí ročník Univerzity volného času. Ten se tentokrát liší tím, že se koná pod záštitou Univerzity třetího věku Karlovy univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na vědecký výzkum by měl stát dát příští rok 26,6 miliard Kč

Na výzkum a vývoj by měl dát stát v příštím roce 26,6 miliardy korun. Předpokládá to návrh rozpočtu, který ve středu projedná vláda. Je to asi o 1,2 miliardy korun více, než je v letošním rozpočtu. Stejné sumy jako příští rok by měly jít z rozpočtu na výzkum a vývoj i v letech 2012 a 2013.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Brána češtiny otevřená

Proč se cizinci snaží každé léto proniknout do komplikovaného jazyka Čechů

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sportoviště na Praze 2

Procházku po sportovištích Prahy 2 zahájíme na kultovním hřišti mnoha generací novoměstských dětí. Je ukryté pod středověkými hradbami a z druhé strany od takzvaných broučkových schodů oddělené vysokým plotem. Kdo se tudy náhodně zkrátí cestu z Karlova na Albertov, nemá o téhle oáze uprostřed Prahy ani ponětí. Hřiště zvané místními Détko tu vzniklo před mnoha desítkami let. Sportovní plocha byla ještě před 20 lety mnohem větší a je to zhruba stejně dávno, kdy odtud zmizely staré dřevěné šatny se sprchami.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Exkluzivně: Audit české vědy a změna „kafemlejnku“

Dle informací serveru Euro.cz budou do konce srpna známy předběžné výsledky nezávislého auditu české vědy, který obstarala pro ministerstvo školství britská společnost Technopolis Limited. S výsledky porovnávajícími českou vědu s evropskými státy bude seznámena vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace a pochopitelně i zadavatelské MŠMT.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademie věd i školství dostanou míň

Podle návrhu rozpočtu na rok 2011 dostane Akademie věd o 1,4 miliardy korun méně, než kolik jí rozpočet přiřkl na letošek. Více naopak dostane Grantová a Technologická agentura, které se zaměřují na aplikovaný výzkum.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nečas prověří radu pro vědu

V čele Rady pro výzkum, vývoj a inovaci jsou stále lidé, kteří ji vedli špatně, tvrdí kritici.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kam postoupí bádání?

Česká věda by měla v příštím roce dostat 25,3 miliardy korun. Předpokládá to návrh státního rozpočtu. Jde o jedinou oblast, která byla ponechána v nezměněné výši. "Závazný výdajový limit na vědu a výzkum je zcela stejný jako v roce letošním, což považuji za velmi důležité," říká ministr financí Miroslav Kalousek. I tak se rozhodl škrtnout asi 1,2 miliardy korun, neboť důvodová zpráva vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) navrhovala navýšení rozpočtu na 26,6 miliardy pro rok příští i dva následující. Kde ale onu miliardu vzít? Zatímco ministerstvo financí ji hodlalo ubrat Akademii věd ČR (AV), RVVI navrhuje brát poměrným dílem z výzkumných prostředků průmyslu, školství a také AV. Rozhodnutí, kdo a jak "ostrouhá", padne nejspíše do konce srpna.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vyladíme zdravotní péči o lidi ze třetích zemí?

Více než dvě třetiny z 430 tisíc cizinců žijících v současné době v České republice pochází ze zemí mimo EU. Významná část z nich vyhledá zdravotní péči a dostává se do kontaktu se zdravotníky v různých zdravotnických zařízeních. V ČR však prozatím není zavedeno systematické vzdělávání, specificky zaměřené na zdravotní péči o příslušníky třetích zemí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na většině vysokoškolských kolejí zájem převyšuje nabídku

Vysokoškolské koleje se připravují na začátek nového akademického roku. Některé z nich zvýší cenu ubytování, ale i tak ve většině přesahuje zájem studentů jejich kapacitu. Úroveň ubytování se postupně zvyšuje, k vybavení pokojů už zpravidla patří internet, zlepšuje se i kvalita stravování v menzách. Zvyšují se však také nároky studentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobeš: Vládě navrhnu, aby byly státní maturity už příští rok

Ministr školství Josef Dobeš (VV) navrhne vládě, aby se státní maturity konaly už v příštím roce. Sdělil to dnes v online rozhovoru na serveru Aktuálně.cz. Zároveň podpoří generální zkoušku nových maturit, která by se měla konat v říjnu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školství má dostat v příštím roce o tři miliardy méně než letos

Letošní rozpočet ministerstva školství ve výši 123 miliard bez evropských peněz se pro příští rok má snížit na 120 miliard. Mluvčí úřadu Tomáš Bouška ČTK řekl, že kromě učitelských platů a sportu se bude šetřit všude. MŠMT se už letos navíc bude muset obejít nejméně bez 3,1 miliard korun, se kterými původně počítalo. Ministerstvo financí dokonce požadovalo ve dvou vlnách zmrazení až o téměř pět miliard z letošního školského rozpočtu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Podporujte jen kvalitní školy!

Ministerstvo školství chce letos ušetřit z rozpočtu přibližně 1,5 miliardy; rozpočet na příští rok bude pravděpodobně ještě skromnější.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká věda dostane napřesrok přidáno

Na výzkum a vývoj by měl dát stát v příštím roce 26,6 miliardy korun. Předpokládá to návrh rozpočtu, který minulý týden ve středu projednala vláda. Je to asi o 1,2 miliardy korun více než v letošním rozpočtu. Stejné sumy jako příští rok by měly jít z rozpočtu na výzkum a vývoj i v letech 2012 a 2013.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nečas si posvítí na vedení vědecké rady

Premiér Petr Nečas se hodlá zabývat podivnými praktikami v Radě pro výzkum, vývoj a inovaci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitám vládnou školy z USA, pražská UK je ve třetí stovce

Mezi nejlepšími vysokými školami světa sice postupně přibývá evropských škol, pořadí nicméně stále jednoznačně ovládají univerzity ze Spojených států, ukázalo nejnovější vydání mezinárodního žebříčku. Z Česka se mezi 500 nejlepších univerzit dostala jediná - pražská Karlova univerzita. Patří jí dělené 201. až 300. místo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Wittlichovy horizonty moderního umění

Pod názvem Horizonty umění vydalo nakladatelství Karolinum výbor z esejů a úvah profesora Petra Wittlicha, nejvýznamnějšího znalce české secese a moderny. Čtenář zde najde obsáhlejší články publikované v akademickém časopise Umění, ale i příležitostné glosy otištěné v novinách nebo v katalozích výstav.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Karlova univerzita je až ve třetí stovce VŠ

Mezi nejlepšími vysokými školami světa sice postupně přibývá evropských škol, pořadí nicméně stále jednoznačně ovládají univerzity z USA, ukázalo nejnovější vydání akademického žebříčku ARWU. Z Česka se mezi 500 top univerzit dostala jediná – pražská Karlova univerzita. Patří jí ale až dělené 201. až 300 místo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK až ve třetí stovce žebříčku univerzit

Mezi nejlepšími univerzitami světa sice postupně přibývá evropských škol, pořadí nicméně stále jednoznačně ovládají univerzity z USA, ukázalo nejnovější vydání prestižního žebříčku ARWU, sestavovaného šanghajskou univerzitou CWCU.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na technikách může být školné poloviční

Ministr Dobeš chce slevu na školné pro technické univerzity Studenti technických oborů by platili nanejvýš 10 tisíc ročně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškoláci budou muset slevit z nároků

Světový trend v zaměstnanosti mladých zasáhl i Českou republiku. Jakou šanci mají mladí při získávání zaměstnání skutečně? Počet nezaměstnaných absolventů se za poslední dva roky zhruba zdvojnásobil, říká expert z Univerzity Karlovy Martin Zelenka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědecké centrum BIOCEV má zachraňovat životy a vychovávat mladé vědce

Cílem odborného programu BIOCEV je detailní poznání buněčných mechanismů na molekulární úrovni, které budou podnětem pro výzkum nových léčebných postupů a technologií. Vědci se zde zaměří především na vyvíjení nových léků k léčbě nemocí, na něž se dnes umírá (např. rakovina). Věnovat se budou také odborné přípravě studentů, budoucích vědců.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Z tratí v Norsku mám respekt, netají světová šampionka

Předloni získala v domácích lesích titul mistryně světa v závodě na klasické trati, loni v Maďarsku triumfovala na krátké trati. Naváže jičínská orientační běžkyně Dana Brožková na svou zlatou šňůru a přidá třetí světový titul v řadě? Mistrovství světa začíná v norském Trondheimu v neděli závodem ve sprintu. „Letos v Norsku bude opravdu těžké uspět, pokud by dopadla jakákoliv medaile, budu spokojená,“ říká jedna z nejlepších orientačních běžkyň světa.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobeš: Úspory ve školství budou pro VŠ znamenat škrty 300 milionů

Vysokých škol by se mohla plánovaná úspora 1,5 miliardy v resortu školství dotknout asi z jedné pětiny, řekl dnes ČTK ministr školství Josef Dobeš (VV). Úsporu 300 milionů považuje místopředseda České konference rektorů Václav Havlíček a rektor ČVUT v Praze za "dobrý základ pro jednání". Ministerstvo chce šetřit průřezově, škrty se mají týkat i vědy a výzkumu a programů spolufinancovaných z rozpočtu EU. Ušetřit se má také 250 milionů za učebnice a pomůcky, naopak na platy učitelů včetně odměn Dobeš sahat nechce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitám vládnou školy z USA

Letošnímu Akademickému žebříčku světových univerzit tradičně vévodí americké školy, kterých je v první desítce osm. Na první pozici i nadále figuruje Harvardova univerzita.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Státní maturity budou poprvé už příští rok, rozhodla vláda

Státní maturity odstartují ve školním roce 2010/2011, letos v říjnu bude generálka. Dnes o tom rozhodla vláda na doporučení ministra školství Josefa Dobeše (VV). Novinářům to po jednání vlády řekl premiér koaliční vlády Petr Nečas (ODS). Doplnil, že ministři za jeho stranu se při hlasování zdrželi, zástupci dvou dalších koaličních stran ve vládě spuštění maturit podpořili.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nová maturita: teď už opravdu

Nečasova vláda včera definitivně rozhodla, že už v nadcházejícím školním roce dotáhne do konce státní maturitu. Ta se připravuje šestnáct let a zatím stála 600 milionů. Podle vlády už nešlo couvnout.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Programové prohlášení mezi priority řadí také realizaci reformy terciárního vzdělávání

Programové prohlášení ze 4. srpna mezi 5 klíčových priorit řadí také realizaci reformy terciárního vzdělávání. Obrysy reformy jsou zatím matné. Nicméně jako i v jiných oblastech i ve školství by se pod vedením koaliční vlády mělo hlavně šetřit. A tak vysoké školy mají v rámci úspor příští rok uspořit 1 miliardu korun. Na vysokých školách by také mělo být zavedeno školné, a to od roku 2013 až 2014. Při stropních nákladech 10 tisíc korun za semestr. Měly by být rozděleny na výzkumné a praktické, pečlivěji kontrolována jejich kvalita, či zpřísněny akreditační podmínky. Dokáží si akademičtí pracovníci a odborníci na reformu vysokých škol pod těmito prioritami představit konkrétní obsah? A co by mělo být cílem reformy vysokých škol? O tom budeme hovořit v dnešním Studiu STOP, které právě začíná.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobeš by rád dal peníze školám dle výkonnosti, neví však, jak ji měřit

Peníze vysokým školám by se v budoucnu měly přidělovat také podle kvality výuky. Nástroje, jimiž ji hodlá ministerstvo poměřovat, jsou však velmi zavádějící.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejlepší univerzity jsou v USA, Evropě ale patří stříbro

I když žebříčku světových univerzit i nadále dominují vysoké školy z USA, starý kontinent jim pořádně dýchá na záda. V elitní stovce má hned 32 zástupců, z čehož se 27 nachází na území Evropské unie. Úspěch zaznamenala i pražská Univerzita Karlova, která se dostala do nejlepší třetí stovky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitám vládnou školy z USA, pražská UK je ve třetí stovce

Mezi nejlepšími vysokými školami světa sice postupně přibývá evropských škol, pořadí nicméně stále jednoznačně ovládají univerzity ze Spojených států, ukázalo nejnovější vydání mezinárodního žebříčku. Z Česka se mezi 500 nejlepších univerzit dostala jediná - pražská Karlova univerzita. Patří jí dělené 201. až 300. místo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo: Výsledky nových maturit rozhodnou o rušení škol

Výsledky státních maturit by mohly sloužit úředníkům při rozhodování o tom, které střední školy zachovají a které zruší či sloučí s jinými. Díky jednotným maturitám a nastavení určité laťky znalostí prý také klesne zájem o střední školy až o deset procent a víc dětí bude chtít na učiliště. Stojí to v materiálu ministerstva školství, který ve středu projedná vláda a který má ČTK k dispozici.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bulovka dostane pět milionů na léčbu onkologicky nemocných pacientů

Téměř pět milionů korun dostane od hlavního města darem jednotka intenzivní péče plastické chirurgie nemocnice Na Bulovce. Peníze půjdou podle radního pro oblast zdravotnictví Milana Pešáka (ODS) na přístrojové vybavení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Státní maturity budou

Vláda Petra Nečase dnes rozhodla o tom, že by se v˙květnu příštího roku měly poprvé konat tzv. státní maturity. Ministr školství Josef Dobeš přiznal, že jednání o návrhu bylo dramatické, nicméně se mu jej nakonec podařilo prosadit. Projekt má od počátku mnoho odpůrců, kteří mu vytýkají vysokou cenu. Každý rok by na státní maturity mělo být vynaloženo 250 milionů Kč. Ministr Dobeš naopak tvrdí, že by ve svém důsledku plán přinesl dokonce úspory. Vysoké školy by se na jednotné maturity prý mohly spolehnout a neorganizovat vlastní přijímací zkoušky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr školství Josef Dobeš projedná s rektory škrty v oblasti vysokých škol

Ministr školství Josef Dobeš projedná s rektory škrty v oblasti vysokých škol. Ty do rozpočtu dostanou méně peněz. Podle rektorů to ale může ohrozit kvalitu škol. Rektoři chtějí udělat vše pro to, aby kvalita výuky na vysokých školách neklesala. Současný systém financování je ale podle nich neudržitelný.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři: Už nemáme kde šetřit

Vysokým školám letos klesl rozpočet o miliardu korun, pro rok 2011 se obávají škrtů ve stejné výši. Rektoři včera po jednání s ministrem školství Josefem Dobešem (VV) uvedli, že už nemají kde šetřit a že další úspory by mohly vážně ohrozit kvalitu výuky. Dobeš zatím neoznámil přesnou částku, o jakou zkrátí výdaje na univerzity. Uvedl jen, že škrty budou výrazné a školy by měly čerpat víc peněz z evropských fondů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr školství chce šetřit na univerzitách

Ministerstvo školství se pohybuje jako na houpačce. Ve středu jeho šéf Josef Dobeš oznámil učitelům, že na peníze jim nesáhne, protože jeho kolega z financí Miroslav Kalousek mu uvolnil svázaných 1,5 miliardy korun. Včera ale oznámil rektorům, že jimi vedené školy budou muset šetřit. Neprozradil sice definitivní částku, ale mezi akademickými funkcionáři se hovoří o více než jedné miliardě. "To by vážně zasáhlo kvalitu výuky. Aby vysoké školství zůstalo aspoň na současné úrovni, potřebuje tři miliardy korun," uvedl místopředseda České konference rektorů a šéf Vysokého učení technického v Brně Karel Rais. Už letos se univerzity musely uskromnit, jejich rozpočet byl o miliardu nižší než v roce 2008.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bez matematiky státní maturitu rektoři neuznají

Státní maturita jako vstupenka na vysokou školu? Rektoři vysokých škol se této myšlence nebrání. Nejdříve však chtějí zjistit, jak státem řízená zkouška bude probíhat a zda bude splňovat požadavky, které vysoké školy na své žadatele mají - tedy že budou zjišťovat studijní předpoklady studentů. "V principu státní maturity vítáme," řekl Petr Fiala, předseda České konference rektorů a zároveň rektor Masarykovy univerzity. Zatím prý totiž není jasné, zda se státní maturita skutečně stane vstupenkou na vysoké školy. To ukáže až čas. Minimálně dva roky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pražské vysokoškolské koleje nenavyšují kapacitu, ale modernizují

Počet lůžek na pražských vysokoškolských kolejích se navzdory rostoucímu počtu studentů nemění, školy raději investují do obnovy a modernizace. Běžným standardem jsou buňky se dvěma dvoulůžkovými pokoji, vlastním sociálním zařízením a internetem. Za měsíc ubytování přitom studenti zaplatí mezi 1700 až 4000 korun. Podobný trend zastávají i školy ve zbytku republiky. Zástupci pražských vysokých škol v anketě ČTK sdělili, že zájem o ubytování na kolejích rozhodně neklesá, ceny jsou totiž v porovnání s tržními nájmy pořád výrazně nižší.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři se obávají škrtů, prý už není kde šetřit

Vysokým školám letos klesl rozpočet o miliardu korun, pro rok 2011 se obávají škrtů ve stejné výši. Rektoři dnes po jednání s ministrem školství Josefem Dobešem (VV) uvedli, že už nemají kde šetřit a že další úspory by mohly vážně ohrozit kvalitu výuky. Dobeš zatím neoznámil přesnou částku, o jakou zkrátí výdaje na univerzity. Uvedl jen, že škrty budou výrazné a školy by měly čerpat víc peněz z evropských fondů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pražská ODS chce najít pozemek pro vysokoškolský kampus

Pražská ODS chce najít pozemek, na kterém by mohl vzniknout chybějící ústřední vysokoškolský kampus. Oznámila to při dnešním představení volebního programu pro oblast školství, vědy a výzkumu. V týmu odborníků pro tuto oblast bude kromě lídra jedné z kandidátek, lékaře Bohuslava Svobody, také například emeritní rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm a děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Úspory dopadnou také na školství

Úspory dopadnou také na školství. Vysoké školy budou muset letos i příští rok výrazněji šetřit. Vyplynulo to ze schůzky ministra školství Josefa Dobeše s představitele České konference rektorů. Ti se obávají, že škrty v rozpočtu budou pro vysoké školy přímo likvidační. O situaci proto chtějí s ministrem ještě jednat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Škrty se nejvíc dotknou vysokých škol

Pro vysoké školy a univerzity to není dobrá zpráva. Šetření, které se nevyhne ani resortu školství, se totiž dotkne právě terciárního vzdělávání nejvíce. Vyplývá to ze včerejšího jednání ministra školství Josefa Dobeše (VV) s rektory vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Postarejte se o sebe samy, vzkázal univerzitám Dobeš

Přepíšeme mapu vysokého školství, rozhodl se nový ministr školství Josef Dobeš. Použít k tomu chce jednoduchý nástroj: univerzity dostanou méně peněz. Navíc podle nového klíče. Napříště už nebude záležet jenom na počtu studentů, ale hlavně na kvalitě výuky a výzkumu. Pravděpodobně si tak polepší velké kamenné univerzity. Naopak menší venkovské školy, které často na vědu nemají, začnou bojovat o holé přežití.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova - opět nejlepší z českých univerzit

Univerzita Karlova v Praze opět potvrdila své postavení nejlepší české univerzity. Podle přepočtených kritérií prestižního Šanghajského žebříčku se Univerzita Karlova umístila na 253. místě a polepšila si tak ve srovnání s minulým rokem o 6 pozic. Šanghajský žebříček srovnává každoročně 2 000 nejlepších světových univerzit z celkového počtu 17 000 vysokých škol. Univerzita Karlova tak svým umístěním patří mezi 1,5% nejlepších světových univerzit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školství čekají velké změny

Podle navržené reformy bude univerzit méně, budou ale kvalitnější. Školy se totiž rozdělí na výzkumné, vzdělávací a profesní. V oblasti aplikovaného výzkumu budou spolupracovat s firmami. Studium ale už nebude zadarmo. Školné ostatně doporučuje vládě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Josef Dobeš: Cílem reforem je lepší uplatnit elnost absolventů

MŠMT bude pokračovat v nastoupeném trendu změn zásad rozdělování rozpočtu. Ta spočívá v oceňování kvality vysokých škol

oproti kvantitě. Ze současného poměru 95:5 procentům chceme dojít k poměru 85:15 procentům. Tyto změny oceňují výzkum na VŠ, kvalitu profesorů a docentů a mobilitu studentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoká mysl univerzit

V dnešní době, kdy brány univerzit opouští s diplomem v kapse stále více absolventů, bezpochyby narůstá dojem, že vysoké školy jsou pouhou továrnou na výrobu specializovaných odborníků. Historie však ukazuje, že univerzity byly zakládány s mnohem košatějším a vznešenějším posláním, než si dnes většina lidí - i absolventů - uvědomuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor o financování vědy a výzkumu v České republice

Já myslím, že nešlo o soupeření Akademie věd a vysokých škol, já tady s řadou argumentů, které uvedl profesor Haasz nemohu souhlasit. Minulá vláda nenavýšila rozpočet akademie o 500 milionů, ale snížila ho jenom o 500 milionů. Za druhé nesouhlasím s tím, co říká profesor Haasz pokud jde o redukci, tu plošnou redukci. S prominutím, plošnou redukci může udělat i cvičený lachtan v cirkuse. Není pravda také, nemohu souhlasit s tím, že by nebyly jiné varianty na stole. Byla na stole selektivní redukce, předsednictvo rady většinově tuto selektivní redukci odmítlo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškolské koleje jsou plné, pomáhají střední školy

"U nás ještě několik málo míst je. Máme dohodu s Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Plzni a studenti, hlavně ti zahraniční, kteří se nevejdou na jejich koleje, ubytujeme my," vysvětluje Jan Možíš. Domov

Dětský uzel aktuálního dokumentu Krize vysokoškoláky nešetří

Počet nezaměstnaných vysokoškoláků se za poslední rok zvýšil z necelých 11 tisíc na 16 tisíc. Toto zvýšení se nejvíce dotklo čerstvých absolventů. Vyplývá to ze statistických informací Střediska vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Diskrétně a doma

Ve dvaatřiceti letech je ve svém oboru uznávanou kapacitou. Je ověnčen mnoha tituly, hojně publikuje, přednáší na prestižních konferencích a univerzitách po celém světě, dostává lukrativní nabídky od amerických nebo britských firem. Profesor matematiky Daniel Kráľ je ale rozhodnut zůstat se svými schopnostmi za zlomek platu doma. A navrch chce ještě otočit směr cest za prací: učitel z Matematickofyzikální fakulty Univerzity Karlovy a vědecký pracovník Institutu teoretické informatiky láká kolegy z celého světa, aby se na čas usadili v Čechách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademii věd asi klesne rozpočet jen o 250 milionů, ne o 1,4 mld.

Akademii věd asi v příštím roce neklesne rozpočet o 1,4 miliardy, ale jen o 250 milionů. Rada vlády pro výzkum a vývoj nakonec navrhla 4,5procentní snížení výdajů u všech vědeckých institucí. ČTK to dnes sdělil tajemník vládní Rady pro výzkum a vývoj Marek Blažka s tím, že návrh musí ještě posvětit ministerstvo financí. Celkový balík peněz na vědu a výzkum by měl být v příštím roce 25,4 miliardy, tedy stejně jako letos. Zástupci akademie se však k návrhu zatím nechtěli vyjadřovat, počkají si až na oficiální sdělení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Anketa: Odpovídají představitelé vybraných vysokých škol
Dětský uzel aktuálního dokumentu Jeden vysokoškolský titul už nestačí
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nové psací písmo od zítřka zkoušejí děti ve čtyřech desítkách škol

Skoro osmdesát let se děti ve školách učily stejné psací písmo. Teď přichází revoluce - čtyřicet škol od zítřka začne zkoušet v prvních třídách nové psací písmo nazvané Comenia Script, které do velké míry připomíná písmo tiskací.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Když reformy, tak nejdřív nanečisto

Neexistuje jeden zlatý grál, který školství spasí. Není to ani školné. Bez přílivu soukromých peněz systém nemůže uspokojit vzdělání tolika lidí. Spousta talentů by nedostala šanci. Řada západních zemí už tímto obdobím změn prošla před dvaceti a více lety.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Úroveň magistra je i nižší, než bývala u maturantů gymnázia

Přednáším základní kurz imunologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. V posledních letech pozoruji, že narůstá počet studentů, kteří na absolvování nenáročného kurzu nemají dostatečnou intelektuální kapacitu. Někdy je mi jich líto, jsou to lidé, kteří by za mých časů měli potíže dokončit střední a možná i základní školu. Podobné zkušenosti mají i na středních školách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Magnety na české mozky?

Ti chytří odcházejí do ciziny – za lepším. A nejsou to jen mladí lékaři, kteří právě nyní zvažují protestní akce a hromadnou evakuaci do Německa či Skandinávie. Jde také o nadějné výzkumníky – část z nich už v zahraničí působí a české vědě by prospělo, pokud by se s nabytými zkušenostmi vrátili domů, do Česka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jeden vysokoškolský titul už nestačí

Vysoké školy každoročně chrlí nové a nové absolventy. Jeden získaný titul už zdaleka nemá dřívější prestiž. Ten, kdo se chce uplatnit, musí nabídnout něco víc. Začíná být docela obvyklým jevem, že po vysoké škole se zkrátka ještě dál studuje. Pro získání vyšší kvalifikace se nabízí několik alternativ. Můžete například studovat další vysokou školu, která vám předchozí vzdělání vhodně doplní nebo rozšíří.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Anketa: Odpovídají představitelé vybraných vysokých škol
Dětský uzel aktuálního dokumentu Šetření a škrty v rozpočtu vysokých škol

Šetření a škrty v rozpočtu vysokých škol mohou podle rektorů ohrozit kvalitu výuky. Ministr školství ale šetřit musí a právě vysoké školy budou tou skupinou, které se úspory dotknou. Rektoři o škrtech dnes budou jednat s ministrem školství Josefem Dobešem. Po telefonu v Ranním interview teď vítám rektora Vysokého učení technického v Brně a také místopředsedu České konference rektorů Karla Raise. Dobrý den.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze