Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Reforma VŠ začíná už v mateřských školách

Reforma VŠ začíná už v mateřských školách

16.07.2010, Jana Machálková


České univerzity čekají podle koaliční dohody převratné změny, nový ministr školství však chce síly napřít jinam.


Nový ministr školství Josef Dobeš (VV) dostal od vlády jasný úkol - provést největší reformu vysokých škol za posledních deset let.


Problém je, že sám Dobeš to jako svou prioritu necítí. "Já nevidím, že to gros reforem bude v terciárním školství. Teď je hlavně třeba začít reformy v regionálním školství," uvedl nový ministr v rozhovoru pro HN.


Reforma vysokých škol podle Dobeše ve skutečnosti začíná už v mateřských a základních školách, proto se na ně chce zaměřit. "Vysoké školy jsou až třešnička na dortu," tvrdí ministr. Dobešova slova se nelíbí například rektorovi ČVUT Václavu Havlíčkovi. "To mě samozřejmě mrzí a také to panu ministrovi řeknu," řekl Havlíček. Řešit s ním chce i financování škol v roce 2011. Dobešův výrok příliš neocenil ani ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), o kterém se během jednání o vládě mluvilo jako o možném ministrovi školství.


Nečasova vláda se přitom v koaliční dohodě chlubí tím, jaký důraz bude na univerzitní vzdělávání klást. "Vysoké školství se musí stát hybnou silou přechodu od ekonomiky tažené investicemi k ekonomice tažené inovacemi," píše se v dohodě.


K tomu má přispět rozdělení vysokých škol na praktické bakalářské a elitní výzkumné, což se odrazí v jejich financování. Dobeše a jeho tým čeká také příprava nového vysokoškolského zákona. Od roku 2013 se dále zavádí školné a systém studentských půjček - u obou zbývá dořešit řadu technických potíží.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:32

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze