Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Tusk zakončil Letní školu politologických a ekonomických studií

Tusk zakončil Letní školu politologických a ekonomických studií

Praha 28. července 2010 (ČTK)

Polský premiér Donald Tusk dnes zakončil v pražském Karolinu 18. ročník Letní školy politologických a ekonomických studií (AIPES). Jejím cílem je studentům z postkomunistických zemí přiblížit principy demokracie, volného obchodu a otevřené společnosti tak, jak se historicky vytvářely v USA. Také Tusk hovořil o cestě ke svobodě, demokracii a volné ekonomice.


Hosta, který přednese závěrečný projev, vybírají organizátoři z okruhu konzervativních politiků. Význam letní školy už v minulých letech podpořilo projevy na závěrečném ceremoniálu mnoho významných osobností, například tehdejší slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, Václav Klaus jak ve funkci českého premiéra, tak prezidenta, někdejší polský prezident Lech Walesa, lotyšská prezidentka Vaira Víkeová-Freibergová, maďarský premiér Viktor Orbán či litevský prezident Valdas Adamkus.


Letní školy AIPES (American Institute on Political and Economic Systems) se každoročně účastní asi sto studentů ze střední a východní Evropy a z USA. Pořadatelem je nadace The Fund for American Studies ve spolupráci s Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy a Georgetownskou univerzitou.


Letošního běhu se účastnilo 130 studentů z 20 zemí. Po tři týdny studenti navštěvovali přednášky, ve skupinách diskutovali a účastnili se simulací parlamentních zasedání. Přednášky zajišťovali profesoři z amerických univerzit a z Fakulty sociálních věd UK. Výukový program byl rozdělen na politologickou a ekonomickou část. Ukončen byl písemnými zkouškami.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze