Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Červenec 2010
Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitám hrozí, že přijdou o peníze

Na výuku v bakalářských studijních oborech by univerzity v příštím roce mohly dostat o pět procent méně peněz, na vzdělávání magistrů o desetinu méně a na doktorandy dokonce o pětinu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministra zdravotnictví experti vítají, šéfa školství

Budoucího ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) odborníci oslovení ČTK chválí, nového šéfa rezortu vzdělávání Josefa Dobeše (VV) ale zatím moc neznají. Zdravotníci oceňují Hegera jako špičkového manažera a znalce zdravotnictví a vyzdvihují jeho slušnost a korektnost. K Dobešovi se experti na vzdělávání staví zdrženlivě, chtějí s ním co nejdříve jednat o jeho vizích.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Vláda chystá školné, Dobeš se ale chce zaměřit na školky

Vláda naplánovala pro vysoké školy převratné změny, které mají přetvořit jejich dosavadní fungování. Nový ministr školství Josef Dobeš (VV) přesto reformu univerzit, o níž se v Česku mluví již několik let, mezi své priority neřadí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy jsou jen třešnička na dortu

Když jsem se ale potkával s děkany a rektory vysokých škol, tak pro mě bylo fascinující, co jsem podvědomě cítil a co dva nebo tři vyslovili nahlas. Říkali: Vy reformujete vysoké školy, pokud ale nezačnete od základních škol, nebo dokonce od předškolní výchovy, tak vysoké školy nezměníte. Kvalita a důraz na reformu musí jít od primárního školství. Vysoké školy jsou až třešnička na dortu. Proto dávám akcent na regionální školství, je tam spousta věcí, které musíme řešit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reforma VŠ začíná už v mateřských školách

Problém je, že sám Dobeš to jako svou prioritu necítí. "Já nevidím, že to gros reforem bude v terciárním školství. Teď je hlavně třeba začít reformy v regionálním školství," uvedl nový ministr v rozhovoru pro HN.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Faul vůči VŠ

U veřejnosti oblíbená Fischerova vláda provedla opatření, v rámci něhož dojde k výraznému snížení finančních prostředků ze státního rozpočtu na vzdělávací činnost na veřejných VŠ.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pomoc vědců, ale i parkování

České firmy pomalu přicházejí na to, že je výhodné být součástí vědeckotechnického parku. Pro menší firmy je hlavní výhodou dobrá adresa. Ty větší zasídlují do technologických parků alespoň pobočku.

Další výhodou je podle prezidenta Společnosti vědeckotechnických parků ČR Pavla Švejdy fakt, že podnikatelé mohou využívat různé funkce, jako je třeba levné ekonomické poradenství či administrativní služby, e-mail, internet a další.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědecké parky se rychle šíří po Česku

Poslední dobou však Prahu ekonomicky dohánějí i další regiony a podle viceprezidenta Společnosti vědeckotechnických parků ČR Jaroslava Lakomého jim hrozí, že se rozvoj inovační infrastruktury pomalu zastaví.

Praha stojí, regiony jedou Z hlediska ekonomické úrovně zakládající nárok na podporu je takto ohrožen Jihočeský, Plzeňský a také Jihomoravský kraj. "Pokud má být příjemcem dotace čistě soukromý žadatel, pak podpora dosahuje nižší hodnoty - jen 60 až 40 procent. Proto jsou také v těchto regionech žadateli o dotace instituce terciálního vzdělávání, samosprávy a obecně prospěšné společnosti," podotýká Lakomý.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nebojte se studia v cizině

Zájem o studium v zahraničí je stejný, ale přibývají místa, kam vyjet. Stáží v cizině nezískáte jen nové studijní poznatky, ale hlavně se seznámíte s lidmi z celého světa

Dětský uzel aktuálního dokumentu 54. běh Letní školy slovanských studií

V sobotu 31. července 2010 v 9.15 hod. se ve Velké aule Karolina (Ovocný trh 3-5, Praha 1) uskuteční slavnostní zahájení 54. běhu Letní školy slovanských studií (LŠSS). Letní školu, nad níž převzal záštitu rektor UK profesor RNDr. Václav Hampl, DrSc., organizuje Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty UK. V tomto roce se přihlásilo 202 účastníků z 38 zemí celého světa. Jsou mezi nimi stipendisté rektora UK, stipendisté MŠMT ČR a také interní a externí samoplátci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu České univerzity byly v Bruselu úspěšné

Vysoká škola chemicko-technologická, Univerzita Karlova a Jihočeská univerzita uspěly v letošní výzvě Evropské komise v rámci programu Erasmus Mundus a zapojí se jako partneři do realizace společných evropských studijních programů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hradecká fakultní nemocnice staví novou neurologii

HRADEC KRÁLOVÉ Pacienti neurologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové se už brzy dočkají lepšího prostředí a na vyšetření už je zdravotníci nebudou muset převážet přes půlku Hradce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobeš: Do tří týdnů vládě navrhnu, co dál s maturitami

Praha 21. července (CTK) Novy ministr školství Josef Dobeš (VV) vládě do tří týdnů navrhne, jak dál se státními maturitami. Dobeš ČTK také řekl, že čeká na výsledky ekonomické analýzy ohledně přípravy nových zkoušek. Poradí se prý také s odborníky, třeba s ředitelem centra pro přípravu maturit Cermat nebo s řediteli středních škol. Proti maturitám se však v minulosti vyslovil třeba nynější premiér Petr Nečas (ODS), protestovali i někteří studenti a učitelé. Nové testy mají odstartovat příští rok na jaře.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reforma školství - titul za práci

První zásadní krok už má ministr školství, Josef Dobeš, za sebou. Nová koaliční vláda schválila v polovině týdne opětovné jmenování Vladimíry Dvořákové předsedkyní akreditační komise. Toto rozhodnutí podle ministra školství, Josefa Dobeše, zabrání spekulacím o zpolitizování otázky obsazení funkce. Před akreditační komisí je několik zásadních úkolů. Například prověrky vysokých soukromých škol a různých regionálních vysokoškolských poboček.

Dětský uzel aktuálního dokumentu VV hrozí vetem: škrty tří miliard se nesmí dotknout platů učitelů

Věci veřejné včera ústy svého místopředsedy a ministra školství Josefa Dobeše pohrozily vetem v hlasování o návrhu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) na snížení rozpočtového schodku, pokud by to znamenalo snížení platů učitelů. Školství musí podle Kalouskova návrhu ušetřit do konce roku tři miliardy korun, nejvíce ze všech ministerstev.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Soukromé školy v podezření

Debaty o zavádění školného na vysokých školách dostávají téma školství na první stránky novin. Veřejnost sice ví, že vedle škol veřejných existují i školy soukromé, kde se školné platí, ale málokdo si je vědom, jakého rozsahu soukromé vysoké školství za poslední roky dosáhlo. Na soukromých vysokých školách již studuje přes 50 tisíc studentů! A ti platí na jednu stranu školné za vzdělání své, a na druhou stranu svými daněmi státem dotované studium pro ostatní.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Český matematik získal 21 milionů
Dětský uzel aktuálního dokumentu Zůstanu v Česku. I s miliony

Česká věda zaznamenala úspěch na mezinárodním poli. Mladý matematik Daniel Král' (32) z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy získal grant ve výši 849 000 eur (21 milionů korun) od prestižní Evropské grantové agentury. Má mu umožnit financování výzkumu a vytvoření týmu mladých vědců. Čeho se jeho výzkum týká, popisuje v rozhovoru pro HN.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Věda je pro Marii jako dobře napsaná detektivka

Je doktorka přírodních věd, má roční dceru, řídí tým vědeckých pracovníků a nedávno získala stipendium, které se uděluje mladým vědkyním.

Marie Kalbáčová (35) ale vůbec nepůsobí jako roztržitý, pro normální život nepoužitelný vědec.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nikdo neví, kolik věda vynáší... Ale stojí to za to

Vyplatí se věda? V době krize se správcové státních pokladen ptají, kolik investice do vědy vynášejí a jestli by nešly seškrtat. Po světě existují studie, jež přínos vědy pro společnost propočítávají.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Premiér Tusk přijede ve středu do Prahy

Polský premiér Donald Tusk přijede ve středu do Prahy, aby vystoupil na letní škole politologických a ekonomických studií, pořádané americkou Georgetownskou univerzitou a Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jed z mořských hub pomáhá ke vzniku lepších smrků

Čeští vědci našli úplně nový princip, jímž se dá řídit vývoj zárodků stromů požadovaným způsobem. Objevili látku, která funguje jako "chemický zahradník". Podobně jako pravý zahradník, jenž protrhává rostlinky na záhoně, dokáže tato látka vybírat z vyvíjejících se zárodků smrku ty nejlepší, a ostatní, ne tak dobré, zničí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Tusk přijede ve středu do Prahy, politická jednání v plánu nemá

Polský premiér Donald Tusk přijede ve středu do Prahy, aby vystoupil na letní škole politologických a ekonomických studií, pořádané americkou Georgetownskou univerzitou a Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Letní škola slovanských studií v Praze zaujala přes 200 zájemců

Více než dvě stovky účastníků z 38 zemí světa projevilo zájem o 54. Letní školu slovanských studií (LŠSS), kterou v sobotu 31. července zahajuje v Praze Univerzita Karlova. Pro účastníky je připravena čtrnáctidenní specializovaná výuka češtiny se semináři o českých reáliích a přednášky na různá společenskovědní témata, uvedl mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Tusk zakončil Letní školu politologických a ekonomických studií

Polský premiér Donald Tusk dnes zakončil v pražském Karolinu 18. ročník Letní školy politologických a ekonomických studií (AIPES). Jejím cílem je studentům z postkomunistických zemí přiblížit principy demokracie, volného obchodu a otevřené společnosti tak, jak se historicky vytvářely v USA. Také Tusk hovořil o cestě ke svobodě, demokracii a volné ekonomice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Matematik Kráľ získal grant od Evropské výzkumné rady

Daniel Kráľ z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy získal jako první z nových členských států Evropské unie grant pro mladé vědce od Evropské výzkumné rady. Umožnit mu má nejen financování matematického výzkumu, ale i vytvoření mezinárodního týmu mladých talentovaných vědců. Výše grantu je 849.000 eur (přes 21 milionů korun). Udělení grantu bylo v těchto dnech stvrzeno podpisem v bruselském sídle rady a je dokladem světové kvality české matematiky, sdělil dnes ČTK tiskový mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studie: Spolupráce univerzit a firem je v Česku jedna z nejhorších

Zatímco v EU posílí soukromé peníze rozpočty vysokých škol ze sedmi procent, v Česku to je 0,7 procenta. Partnerství univerzit a firem na společných vědeckých projektech je v Česku na bídné úrovni. I na světové poměry je to zcela ojedinělé. Vyplývá to ze studie, kterou si u Českého statistického úřadu (ČSÚ) zadala nadace Česká hlava, která vynikajícím vědcům každoročně rozdává stejnojmenné ceny. HN mají analýzu k dispozici.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Letní kurzy češtiny v Dobrušce

Nejeden Čech si při vyslovení města Dobruška vybaví národní obrození, které zachránilo češtinu před jejím postupným zánikem. Místní obchodník, zvěčněný v Jiráskově románu F. L. Věk, neúnavně pracoval v Dobrušce a jejím okolí na propagaci českého jazyka a literatury. I dnes prožívá město určité “obrození”. Posledních dvacet let tu pražská Univerzita Karlova pořádá letní jazykové kurzy pro krajany ze zahraničí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné nebude zadarmo

Právě "společnost vědění", která se u nás skloňuje ve všech pádech, DEGRADUJE HODNOTU VZDĚLÁNÍ, když je chápe coby pouhý nástroj k dosažení ekonomických cílů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přes 200 cizinců z 38 zemí světa projevilo zájem o češtinu

Naši účastníci přijíždějí jednak na základě mezistátních kulturních dohod, jako stipendisté ministerstva školství, to je velice výhodná záležitost pro celou Českou republiku. Protože když kupříkladu s Francie přijede jeden student na měsíc sem studovat. Tak jeden český student je jedno, z které vysoké školy může vlastně zdarma studovat měsíc ve Francii.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:32

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze