Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školné je jen začátek

Školné je jen začátek

9.6.2010, rubrika: Názory, strana: 10, autor: Martin Zvěřina



MŠMT nesmí být trafikou ani ideologickou tribunou


Rodící se koalice se shodla na školném, nemělo by být vyšší než deset tisíc za semestr. Odložené splácení, jež prosazují ODS a VV, se zdá lepší než přímé platby. Možná členové TOP 09 mají dost prostředků na to, aby utáhli i víc než tři děti na studiích, ale musejí uznat, že i na průměrnou rodinu by to bylo moc, a školné nesmí bránit chudým ve studiu.

Školné není samozřejmě zázračným lékem, a tak čeká vysoké školy ještě změna financování a diferenciace, jak o tom v úterních LN mluvil Jan Koucký z Pedagogické fakulty UK.

Politici by měli takový proces podporovat a brát na vědomí, že navzdory skutečnosti, že nyní studuje vysokou 60 procent populačního ročníku, Gaussova křivka se nezměnila (v populaci je stejný poměr průměrných k podprůměrným). Za dvacet let zuřivého reformování se například vůbec nezměnila „sociální determinace“ vysokého školství ČR. Dítě absolventů VŠ dosáhne na vysokou školu daleko pravděpodobněji než potomek méně vzdělaných. Jinak řečeno české školství nepracuje s talenty a spoléhá na rodiče. Nebo chce někdo tvrdit, že v rodinách středoškoláků a vyučených se rodí především hloupé děti? Ani tohle dosavadní ministry a ministryně školství nezajímalo.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze