Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nová forma zdanění

Nová forma zdanění

11.6.2010, rubrika: Publicistika, strana: 6, autor: Jan Keller



Tři strany budoucí koalice se už domluvily na zavedení školného na veřejných vysokých školách.

Každý, kdo si vzpomíná na letité diskuse na toto téma, si jistě pamatuje, čím bylo zavedení školného především zdůvodňováno. Jeho stoupenci tvrdili, že právě školné umožní otevřít přístup na naše vysoké školy širším vrstvám, než je tomu dosud. Školné mělo údajně navýšit prostředky škol, aby na nich mohly studovat i děti z méně zámožných rodin.

Je zbytečné lámat si hlavu nad tímto nesmyslem, protože ono zdůvodnění už není ve hře. Školné bude zavedeno v situaci, kdy počty studentů budou z nařízení ministerstva školství naopak klesat. Veřejné vysoké školy už dostaly pokyny, v jakém rozsahu snižovat počty přijímaných studentů. Tvrdit nyní, že školné zavádíme kvůli větším šancím studentů z chudších rodin, by se snad neodvážil ani ten nejnestydatější demagog.

Zavedení školného nezmírní finanční problémy škol ani o korunu. O stejnou částku, kterou studenti školám přinesou, se sníží objem financí pro vysoké školy ze státního rozpočtu. Otevře se tím jen další kanál, kterým budou především potomci středních vrstev dotovat státní pokladnu. Tu pokladnu, která chudne nejen vlivem krize, ale výrazně také v důsledku zavedení rovné daně, která snížila daňové povinnosti velkým firmám a horním příjmovým kategoriím.

I přesto, že školné dále ochudí domácnosti středních vrstev a zadluží jejich potomky, je zbytečné proti němu brojit. Zvolili si ho sami ti, kteří na ně doplatí. Pravicové strany volili především vysokoškoláci v Praze a dalších univerzitních městech. Dobrovolně se zavázali, že jejich potomci a někdy i oni sami budou ze svých jen mírně nadprůměrných příjmů dotovat fungování zbytků veřejného sektoru ve státě, který mimo jiné z důvodu rozsáhlé korupce už nemá peníze vůbec na nic.

Vylekány vidinou cesty do Řecka, rozhodly se střední vrstvy, že budou platit dluhy, které nenadělaly. Možná se časem začnou divit, že účet, jenž jim bude předkládán k uhrazení, bude stále delší a delší. Ti nejvíce prostoduší budou vinu za prázdnou pokladnu svádět na nezaměstnané a důchodce. Školné, které začnou jejich děti platit, bude i daní za toto dětinsky pokřivené vidění. Je to vlastně jakási nová forma DPH – daň z přidané hlouposti.


Foto popis|


O autorovi| Jan Keller (Autor je sociolog)



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:28

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze