Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školné ano. A habilitace pro milenky?

Školné ano. A habilitace pro milenky?

14.6.2010, rubrika: report, strana: 44, autor: MARTIN RYCHLÍK



ŠKOLSTVÍ


Změny budou zásadní a nepopulární


Důležitější roli, než se čekalo, bude mít asi ministr školství. Změny, jimiž mají na základě první shody mezi koaličními stranami projít české školy, budou zásadní. A nepopulární. Nepůjde jen o jeho odbornost, ale i o mediální zdatnost. Mezi hlavními kandidáty na tento post – exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), ministerský úředník Jan Vitula (TOP 09) a psycholog Josef Dobeš (VV) – má navrch zkušený Pospíšil, děkan plzeňských práv. O postech se prý během expertních jednání zatím vůbec nemluví. Školství údajně také nepatří k nejvíce top ministerstvům. Situace a zájmy stran se mění každým dnem.


POKLIDNÁ JEDNÁNÍ


Kdo bude veřejnosti sdělovat novinky – například zavedení školného na vysokých školách, na němž se předběžně „koalice“ minulý týden shodla – se zřejmě uvidí až po kongresu ODS. Odehrávající se jednání jsou dle informací týdeníku EURO poklidná, na tématech panuje shoda. Liší se jen procesní věci. „Školné bude v každém případě. Jeho forma je technickou záležitostí,“ tvrdí Vitula. ODS a VV prosazují variantu odloženého školného, topka chce přímé platby. „Při zavedení školného musíme zohledňovat sociální aspekty, proto se bude platit až jako odložené,“ plánuje Dobeš.

Za semestr na univerzitě by se dle předběžných dohod mělo platit do deseti tisíc korun. Nejistý je osud státních maturit, Pospíšil se vyjádřil pro jednotnou srovnávací zkoušku na středních školách. Generálka bude v říjnu.


VYDĚŠENÁ OPOZICE


„O resort velmi usilují Věci veřejné. I proto, že někdejší náměstek Jaromír Soukup, šedá eminence mediální a politické


Opozice pohlíží na chystaný průvan v českém školství s neskrývaným děsem


scény, by opět chtěl mít na něm vliv,“ tvrdí opoziční zdroj týdeníku EURO. Kandidát Dobeš je ve školské problematice nováčkem. „Už trochu přejímá myšlenky z programů ODS. Původní nesmyslné teze,véčkaři‘ opouštějí,“ říkají lidé okolo.

Odborně zdatný Vitula nemá zase jistou podporu strany. Může mu též uškodit „novátorsky“ přímý, nemlžící projev, jaký ukázal v diskusním pořadu ČT24. Jak si studenti vydělají na školné? „Můžou jet o prázdninách sbírat jahody do Británie,“ odvětil. Pospíšil z ODS je prý ve věci vysokých škol dobře „nabrífován“ reformátorem Petrem Matějů (předseda Grantové agentury ČR), ve věci nižšího školství zase Walterem Bartošem.

Opozice pohlíží na chystaný průvan v českém školství s děsem. „Jestli projde vše, co tyto tři strany chystají, bude to katastrofa! Nejen školné. Straší mě možnost, aby si jednotlivé vysoké školy jmenovaly své docenty a profesory bez jakékoli kontroly. Vím už o soukrom,vejšce‘, na níž má rektor nachystané habilitace pro svých pět milenek,“ řekl týdeníku EURO zdroj z ČSSD. O změnách ve vědě se jednalo minulý pátek až po redakční uzávěrce.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:28

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze