Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školné: 20 tisíc ročně

Školné: 20 tisíc ročně

9.6.2010, rubrika: Česká republika, strana: 14, autor: KATEŘINA PERKNEROVÁ



Praha - Rodiče dětí, které se v září stanou středoškoláky, mohou začít šetřit. Pokud to jejich ratolesti dotáhnou až k promoci, bude je to stát sto tisíc korun.

Vyjednavači ODS, TOP 09 a VV se včera dohodli, že v tomto volebním období by sněmovna měla přijmout zákon o zpoplatnění vysokoškolského studia. Platit by tedy měl nejpozději v září 2014.

„Prosazujeme sociálně citlivou variantu, která počítá se stropem dvacet tisíc korun za ročník,“ řekl Deníku školský expert VV Josef Dobeš. Znamená to, že výši školného by si určovaly samy univerzity. VV prosazují, aby stát koeficientem podpořil méně atraktivní, ale z hlediska státu potřebné obory. „Zatímco nejžádanější humanitní směry by měly jedničku, technické 0,5,“ vysvětlil Dobeš. Větší shoda panuje mezi ODS a VV, které prosazují, aby školné spláceli až absolventi po dosažení průměrné mzdy v daném oboru. Naopak TOP 09 se ústy svého zástupce Jana Vituly přihlásila k přímému školnému, které znamená okamžitý příjem pro školu a je snadno vymahatelné.


Proti je většina


Podle nedávného průzkumu ministerstva školství poplatek za studium na VŠ nechce 66 procent posluchačů. Mladí lidé už také založili facebookovou skupinu, která tento krok budoucí vlády odmítá. „ČSSD nadále setrvává ve svém odporu proti školnému a učiní vše pro to, aby se našly jiné způsoby financování vysokého školství. Nesouhlasíme rovněž s tzv. odloženým školným, které pouze zvýší zadluženost mladých lidí na startu jejich životní kariéry,“ uvedl včera úřadující předsedaČSSDBohuslav Sobotka.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze