Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vědci vystoupili proti skupině expertů podporujících reformy

Vědci vystoupili proti skupině expertů podporujících reformy


Praha 14. června 2010 (ČTK)

Mladí vědci vystoupili proti skupině odborníků podporujících reformy ve školství, vědě, zdravotnictví nebo penzích. Takzvanou Platformu osobností na podporu reforem (POPR) představila po volbách ministryně školství Miroslava Kopicová spolu s tvůrcem reformy vysokých škol Petrem Matějů. Podle občanského sdružení Věda žije! je však POPR lobbistický spolek, jehož vůdci prosazovali reformy bez diskuse s odbornou veřejností.


"K vyhrocení situace v oblasti vědní politiky a vysokého školství, jehož důsledkem byly i opakované protestní akce akademické obce, došlo zejména z důvodů absence vůle k věcnému dialogu a nalézání konsensuálních řešení," uvedli dnes vědci v tiskové zprávě. Proti Kopicové přitom vystupovali už dřív, vadí jim, že jako členka vládní rady pro výzkum a vývoj pomohla prosadit změny ve financování vědy, které osekaly rozpočet Akademie věd.


Dobrovolné sdružení odborníků POPR se hlásí mimo jiné k reformě vysokých škol, která počítá s rozvrstvením škol na vědecké, vzdělávací a prakticky orientované. Finance by měly v budoucnu školy, ale i vědecké instituce získávat užší spoluprácí se soukromými firmami. Vědci proti tomuto už několikrát demonstrovali, podle nich to znamená komercionalizaci vzdělání a vědy.


Mezi členy POPR patří třeba ekonom Tomáš Sedláček, autor penzijní reformy Vladimír Bezděk nebo rektor Vysokého učení technického Karel Rais. Experti z akademické a podnikatelské sféry se dali dohromady, aby propagovali reformy, které podle nich sice nejsou populární, ale naprosto nezbytné. Upozornili totiž, že penzijní systém může fungovat jen ve chvíli, kdy bude vysoká zaměstnanost. Ta je však možná jen tehdy, pokud budou lidé vzdělaní a díky technologickým inovacím se Česko nestane pouhou montovnou Evropy.


"Pevně doufáme, že arogantní a konfrontační politika éry premiéra Mirka Topolánka je minulostí, za kterou učiní nová vláda svými kroky i skutky tlustou čáru," odmítli však aktivity POPR zástupci iniciativy Věda žije! Změny by podle nich měly nastat i na klíčových pozicích vysokého školství a vědy. Možní koaliční partneři, ODS, Věci veřejné a TOP 09 přitom už minulý týden deklarovali podporu vědě a zejména Akademii věd.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze