Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kdo bude poskytovat půjčky na školné, zatím není jasné

Kdo bude poskytovat půjčky na školné, zatím není jasné

Praha 16. června 2010 (ČTK)

Kdo bude poskytovat půjčky na školné na vysokých školách a jaká se zhruba předpokládá úroková míra, zatím není jasné. Detaily plateb se bude zabývat až nový ministr školství, možná koaliční smlouva mu vymezí mantinely. Úvěry by mohla poskytovat jedna, nebo více bank, případně i Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMRZB). ČTK to dnes řekli vyjednávači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) pro školství.


"Vládní prohlášení nemůže být úplnou kuchařkou a stanovením detailů pro příštího ministra. Musí mít určitou volnost," uvedl vyjednávač ODS Jiří Pospíšil. Pokud budou půjčky bankovní, stát bude minimálně poskytovat záruky. Podle Jana Vituly v TOP 09 by se školné mělo zavádět v roce 2013, a je tedy čas určit možné varianty a na vyjednávaní s bankami. Vitula se zmínil i o možnosti, že by půjčky poskytovala ČMZRB.


Vyjednávač VV Josef Dobeš je přesvědčen o tom, že na poskytovatele půjček na školné bude výběrové řízení a úroky budou nižší než komerční. O tom, zda by úvěry poskytovala jedna nebo více bank, se prý neuvažovalo. "Stanovíme základní mantinely, v nich se budoucí garant školství bude muset pohybovat," podotkl Dobeš.


Podle dohody lídrů ODS, TOP 09 a VV si budou moci vzít studenti na školné půjčku, kterou začnou splácet až potom, co dosáhnou nejméně průměrné mzdy. Školy ale dostanou peníze hned. Pokud by se absolventi přes hranici průměrného platu nepřehoupli, úvěr by za ně zaplatil stát. Výši školného by si určovaly školy, strop by činil 20.000 korun za rok.


Banky zatím považují úvahy o nových úvěrových produktech na financování školného za předčasné. "Financování studia patří v zahraničí ke standardním finančním službám. Lze se proto domnívat, že se s takovou nabídkou setkáme i v České republice, bude-li potřebná. Zatím totiž záměr zavedení školného nedostal přesné obrysy," řekl ČTK náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.


Tuzemské stavební spořitelny jsou podle předsedy Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěcha Lukáše připraveny úvěrovat i studijní účely. "Případnému využití stavebního spoření pro poskytnutí úvěru na studium technicky brání pouze současná podoba zákona, která poskytování úvěru na studijní účely neumožňuje," uvedl Lukáš.


Dohoda na školném je kompromisem. ODS a VV prosazovaly čistě odložené školné, TOP 09 naopak přímé. Vitula soudí, že zvolené řešení má svá rizika a bude se muset pečlivě připravit. Jde například o to, že kdyby lidé měli začít hradit půjčku až třeba za 20 let, splátky by mohly být kvůli úrokům vysoké. Vitula soudí, že pro stát bude lepší stanovit významné zvýhodnění pro studenty, kteří si půjčku na školné nevezmou a zaplatí je sami.


Zatím není navíc zřejmé, zda bude stanovena věková hranice, po níž by už lidé školné splácet nemuseli. "ODS vstupovala do jednání s tím, že povinnost platit školné by bylo vázáno na 45 let věku. Starší člověk by již povinnost neměl. Jak bude vypadat konkrétní vládní návrh, na to je nutné počkat," uvedl Pospíšil.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze