Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Červen 2010
Dětský uzel aktuálního dokumentu Grant studentům? Jen pro vzorné

„Na uplatnění připomínek k materiálu o několika stovkách stran dalo ministerstvo lhůtu osmi pracovních dní,“ vysvětlila mluvčí studentské komory Heda Čepelová. A podobně reaguje i Univerzita Karlova. Podle jejího mluvčího Václava Hájka krátká časová lhůta znemožnila kvalifikované prostudování a zhodnocení návrhu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Soukromé VŠ čeká boj o přežitíSoukromé VŠ čeká boj o přežití

Soukromé vysoké školy v Česku se letos „poperou“ o poslední slušnou várku čerstvých maturantů. Od příštího roku budou počty nových studentů kvůli populačnímu útlumu z počátku 90. let ubývat. A to je pro mnohé soukromé školy doslova smrtící.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti na vysokých školách by mohli dostávat příspěvky na studium

Studenti na vysokých školách by mohli dostávat příspěvky na studium. Počítá s tím plán finanční pomoci, který dnes schválila vláda. Ministerstvo školství také plánuje systém zvýhodněných studentských půjček a spoření na vzdělávání. Další granty by měli dostávat ještě studenti z chudých rodin a handicapovaní. Až bude tento systém fungovat v praxi, může být zavedeno školné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Půjčky pro studenty – až 54 tisíc

Ministerstvo tvrdí, že jedním z negativních důsledků je i příliš studentů, kteří vydělávají. Těch je sedm z deseti. „Studenti mají studovat a ne neustále shánět brigády, které většinou nijak nesouvisí s jejich studijním oborem,“ dodala Kopicová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V roce 2013 může být školné. Studenti dostanou půjčky

Školnému na vysokých školách už nic nestojí v cestě. Vláda včera jednomyslně schválila systém studentského spoření, půjček a grantů, jehož vznikem politici podmiňovali zavedení školného.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy ovládnou správní rady

Tuším, že tady nějaký senát máme, ale nevím, co se tam projednává ani jakou mají senátoři moc. Na chodbách byly nedávno volební plakáty a povalovaly se tu letáky kandidátů, ale nezajímala jsem se o to, u voleb jsem nebyla,“ přiznává studentka pražské filozofie Markéta, která nechce prozradit své příjmení. Podle ní má podobný názor na fungování akademických senátů i většina jejích spolužáků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vládou prošly půjčky pro studenty, školné může být v roce 2013

Poplatky za studium ve výši pěti až deseti tisíc korun za semestr si do programu napsaly ODS, TOP 09 i Věci veřejné. Pokud tyto tři strany sestaví příští vládu, je pravděpodobné, že studentům školné „napaří“ už v roce 2013.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budeme mít školné?

Když konečně, po více než sedmi měsících od voleb, dostala 19. ledna 2007 koaliční vláda Mirka Topolánka, Miroslava Kalouska a Martina Bursíka díky dvěma soc. dem. přeběhlíkům důvěru Sněmovny, přišla asi dvě hodiny po hlasování v ní z USA zpráva – podle Topolánka „depeše“, podle šťouravých novinářů esemeska – navrhující umístění amerického radaru na území ČR.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Příprava na školné?

Česká vláda schválila plán finanční pomoci VŠ studentům, kteří by měli měsíčně dostávat určitou částku na pokrytí svých nákladů. Na studia by si mohli v budoucnu vzít také zvýhodněné půjčky, jež by spláceli po ukončení studia. Státní granty do výše 54 tisíc Kč ročně by neměly zatížit rozpočet, jelikož studující by na účet dostávali peníze, které si jejich rodiče mohou odečítat z daní při péči o nezaopatřené dítě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Volná místa na veřejných školách

Dobrou zprávou je, že v posledních letech, kdy množství fakult bojuje kvůli populačně slabým ročníkům bezmála o každého studenta, se šance na přijetí dramaticky zvyšují. Letos lze proto očekávat podobnou situaci jako loni, kdy VŠ nabíraly poslední uchazeče dokonce ještě v létě. Ostatně mnohé fakulty začaly už teď vypisovat druhá kola přijímacího řízení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nová platforma osobností POPR tlačí na rychlé reformy
Dětský uzel aktuálního dokumentu V Česku jsme měli málo praxe

V Čechách je ke studiu medicíny přistupováno velmi tradičně, tedy teoreticky, v tomto aspektu jsem získal velmi dobré znalosti srovnatelné a snad i lepší než moji kolegové v Británii. Po praktické stránce je to však horší a zřejmě bude ještě nějaký čas trvat, než se to u vás úplně změní. Musím ale říct, že se to rok od roku zlepšovalo, a myslím, že se k západním standardům výrazně přibližujete.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti se na Facebooku houfují proti školnému

Vláda ještě není ani sestavena a na Facebooku už rostou protesty mladých lidí, kterým vadí plánované placení ve školách. Protestní skupina Nechceme zavedení školného na veřejných VŠ vznikla teprve v úterý a už má na tisíc fanoušků. Založil ji loňský vůdce studentských protestů proti státním maturitám Adam Cyprich.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel historik Vladimír Nálevka - Nekrolog

Vladimír Nálevka (69) český historik, publicista a pedagog Přednášel na Filozofické fakultě a na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, byl zástupcem ředitele Ústavu světových dějin a vedoucím Semináře nejnovějších dějin

Dětský uzel aktuálního dokumentu Trojkoalice navrhuje školné až 20 tisíc za rok

Na facebooku už rostou protesty studentů. Skupina Nechceme zavedení školného na veřejných VŠ vznikla před týdnem a už má 5000 fanoušků.

„I 10 tisíc za semestr znamená pro ty z nás, kteří nejsou z bohatých rodin, celkový dluh za magisterské studium asi 150 tisíc korun, počítáme-li nějaký zvýhodněný úrok. To je kupa peněz ve chvíli, kdy lidé chtějí bydlet, zakládat rodiny,“ poukazovali včera v diskusi studenti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné jako první chod

Tuplem ve školství bude školné souviset s kvalitou pouze okrajově. Lze předpokládat, že tlak od studentů bude směřovat ne na lepší kvalitu výuky, ale na hladší průchodnost školou. Převažující zájem studentů, jak ho ve své většině nepokrytě dávají vyučujícím už dnes najevo, je rychle dospět k vytouženému závěrečnému razítku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nový kabinet zavede školné

Rodící se vláda totiž plánuje na vysokých školách zavést placení školného. „Rýsuje se model odloženého, sociálně citlivého školného s doprovodnými půjčkami pro studenty,“ řekl vyjednavač za VV Josef Dobeš. Podle něj nebude částka za studium vyšší než 10 tisíc za semestr.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné: 20 tisíc ročně

Rodiče dětí, které se v září stanou středoškoláky, mohou začít šetřit. Pokud to jejich ratolesti dotáhnou až k promoci, bude je to stát sto tisíc korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Adept na ministra: Právník školné zaplatí, muzikolog asi ne

Vyjednavač ODS a kandidát na ministra školství Jiří Pospíšil ujišťuje, že školné budou platit jen studenti, kteří po studiích dosáhnou nadprůměrných příjmů. Chudí mu uniknou. Nejdřív se musí rozběhnout studentské půjčky, až pak školné, říká děkan Jiří Pospíšil z ODS. Poslanec a někdejší ministr spravedlnosti, který teď zároveň vede plzeňskou právnickou fakultu, je nejvážnějším uchazečem o křeslo ministra školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Za vysoké školy se bude platit. Strop: 20 tisíc ročně

„Školné by měl platit každý člověk, který díky vzdělání získá nadstandardní příjem,“ vysvětluje Pospíšil. Může se tedy stát, že absolvent, který vyššího příjmu nedosáhne, nebude muset platit nic.

Dětský uzel aktuálního dokumentu 10 tisíc za semestr? To je moc

Podle vládních vyjednavačů by školné nemělo překročit 10 tisíc za semestr. „Tolik však platí například studenti na univerzitách v západním Německu, kde jsou platy vyšší,“ namítá Tomáš Kučera z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné je jen začátek

Školné není samozřejmě zázračným lékem, a tak čeká vysoké školy ještě změna financování a diferenciace, jak o tom v úterních LN mluvil Jan Koucký z Pedagogické fakulty UK. Politici by měli takový proces podporovat a brát na vědomí, že navzdory skutečnosti, že nyní studuje vysokou 60 procent populačního ročníku, Gaussova křivka se nezměnila (v populaci je stejný poměr průměrných k podprůměrným)

Dětský uzel aktuálního dokumentu ODS, TOP 09 a VV se shodly na zavedení školného

"Rýsuje se model odloženého, sociálně citlivého školného s doprovodnými půjčkami pro studenty," poznamenal Dobeš a upřesnil, že konkrétní detaily se budou teprve dojednávat. Podle Dobeše by částka neměla přesáhnout 10.000 korun za semestr, jde ale prý o "velmi orientační údaj". Výši by měly mít možnost ovlivňovat samy školy, zasahoval by i stát podle oborů, které chce podporovat, dodal Dobeš.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ODS a VV jsou pro odložené školné, podle TOP 09 by stálo miliardy

TOP 09 stále trvá na přímém školném, podle jejího školského experta Jana Vituly by systém odloženého školného přišel státní pokladnu na 10 až 15 miliard korun. Školné by totiž univerzitám už od začátku vyplácel stát, vysokoškoláci by pak peníze spláceli státu až po dosažení určitého platu. Vyjednávač za ODS Jiří Pospíšil však ČTK řekl, že by na rozjezd odloženého školného musel stát vydat částku jen v řádu stamilionů, přímé školné je prý nadměrnou finanční zátěží pro studenty a jejich rodiny. Stejný názor mají i Věci veřejné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Koalice“ se pře o podobu školného

TOP 09 stále trvá na školném placeném hned při studiu, podle jejího experta Jana Vituly by systém odloženého školného, který prosazují ODS a VV, přišel státní pokladnu na 10 až 15 miliard.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné drhne: TOP 09 chce platby při studiu, ostatní až po škole

„Moje obava je, že povedou k nižšímu počtu studentů. Také je zde skupina těch, kteří jsou na tom sociálně bledě,“ řekl Právu prorektor Vysoké školy chemickotechnologické v Praze Pavel Hasal. VŠCHT bere už dnes většinu uchazečů bez přijímaček, nicméně kvůli velmi obtížnému studiu procházejí v prvních i dalších ročnících velkým sítem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nová forma zdanění

Zavedení školného nezmírní finanční problémy škol ani o korunu. O stejnou částku, kterou studenti školám přinesou, se sníží objem financí pro vysoké školy ze státního rozpočtu. Otevře se tím jen další kanál, kterým budou především potomci středních vrstev dotovat státní pokladnu. Tu pokladnu, která chudne nejen vlivem krize, ale výrazně také v důsledku zavedení rovné daně, která snížila daňové povinnosti velkým firmám a horním příjmovým kategoriím.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Souboj mezi vysokými školami

I na atletickém ovále se odehrály závěrečné boje. Mezi muži desetibojaři bral zlato za výkon 6214 bodů Jan Jírovec z Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školným jsme začít nechtěli

Zaprvé chceme, aby tím školy získaly dodatečný přísun prostředků, protože jsou podfinancované. Zadruhé, aby se výrazně zvýšila motivace studentů k tomu, aby studovali pokud možno rychle a řádně, což se dnes ne vždy děje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné od ďábla?

Pokud by se platilo dnes diskutovaných dvacet tisíc školného ročně, dodatečný roční příjem škol by mohl činit až šest miliard korun. Šlo by přinejmenším o čtvrtinu navíc k tomu, co stát dává na vysokoškolské vzdělávání dnes. S tím už by školy dokázaly něco dělat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dotazy posluchačů na probíraná témata

Martin POTŮČEK, sociolog z Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd Karlovy Univerzity

To je nádherný příklad vlastně selhání řízení vysokého školství, když tady máme těch 80 nebo kolik univerzit. A právě bez kvalitnějšího řízení celého toho komplexu a zahrnul bych do toho i výzkum, vývoj a inovace. Prostě všechny tyto jednotlivé kroky mohou možná něčemu prospět, něčemu pravděpodobně uškodit, poněvadž z Německa máme příklad, že po zavedení školného tam klesl nástup mladých lidí na vysoké školy a to už je pak potenciál, který je nevratný. Takže, takže pojďme hodně diskutovat, pojďme hodně přemýšlet a neukvapujme se v těch rozhodnutí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzpomínka na Vladimíra Nálevku

Poslední dny byly poznamenány odchodem několika významných Čechů, jako byl Ota Rambousek, Ladislav Smoljak a také Vladimír Nálevka, přední český historik. Za jeho profesionální i životní poutí se ohlíží Karel Hvížďala.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné na veřejných vysokých školách
Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné ano. A habilitace pro milenky?

Důležitější roli, než se čekalo, bude mít asi ministr školství. Změny, jimiž mají na základě první shody mezi koaličními stranami projít české školy, budou zásadní. A nepopulární. Nepůjde jen o jeho odbornost, ale i o mediální zdatnost.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus: Školné ano, ale kvůli regulaci škol

Školné určené primárně jako další zdroj financování vysokých škol označil za koncepční chybu, řekl Klaus během návštěvy v Olomouckém kraji. „Školné je považováno primárně za další zdroj financování vysokých škol. Pro mě tento aspekt školného je naprosto okrajový, naprosto druhořadý,“ zhodnotil prezident jeden z výsledků jednání o vznikající vládní koalici ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Podle Klause v Česku existuje příliš velké množství vysokých škol a s jejich rostoucím počtem a zvyšujícím se množstvím studentů nebezpečně klesá kvalita.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chcete dávky? Odhalte majetek

Po týdnu vyjednávání přišla vznikající trojkoalice s prvními konkrétními plány. Zavede třeba školné na vysokých školách. S většinou 118 hlasů ve sněmovně má totiž šanci udělat to, o čem politici i odborná veřejnost mluví už roky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česko platí velké sumy za studium cizinců

Studium slovenských vysokoškoláků stojí stát přibližně ročně 800 milionů korun. Na našich veřejných vysokých školách jich studuje zhruba 16 tisíc. Na každého z nich jde průměrně 55 korun ročně. Chybějí přitom data o tom, kolik Slováků u nás po studiu zůstává, nebo si vzdělání hned odváží za hranice. Ekonom, který analyzuje i vzdělávací systém, Daniel Münich rádiu Impuls řekl, že je třeba přemýšlet o změnách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeká nás onkologický šok

Standardy by mohly vyřešit spoustu problémů českého zdravotnictví. Včetně financování onkologické péče. Poslední dobou to ale vypadá tak, že se o nich více mluví, než aby se dělo něco konkrétního. Ministerstvo zdravotnictví (MZ) v dubnu zrušilo tendr na vypracování standardů i přesto, že děkan 1. lékařské fakulty UK Tomáš Zima ve spolupráci s Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně vypracovali tyto standardy za částku skoro o polovinu nižší, než byla suma původně vypsaného tendru. MZ svoje rozhodnutí vysvětlovalo tím, že čekalo větší účast odborných společností vzhledem k tomu, o jak zásadní věc jde. „Šlo to do ztracena. Projekt skončil a možná se něco bude dít po sestavení nové vlády. V případě vypsání nového tendru se zkusíme znovu přihlásit,“ vysvětlil nynější situaci Zima. Podle mluvčího MZ Vlastimila Sršně však nový tendr rozhodně nebude vypsán v nejbližší době.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné podle Klause nemá primárně sloužit k financování škol

Prezident upozornil na jeden z výsledků jednání o vznikající vládní koalici ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. "Školné je považováno primárně za další zdroj financování vysokých škol. Pro mě tento aspekt školného je naprosto okrajový, naprosto druhořadý," řekl prezident.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel teatrolog Černý, svědek normalizace

Významný český teatrolog a první polistopadový děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy František Černý zemřel v sobotu ve věku osmdesáti čtyř let. V roce 1968 byl jmenován profesorem, ale ustaven jím byl až v roce 1989, od roku 1989 do roku 1991 byl děkanem fakulty. Poslední publikací Františka Černého byly vloni vydané vzpomínky Normalizace na pražské filozofické fakultě (1968 - 1989).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kdo má řídit vysokou školu? Akademický senát, nebo správní rada?

Akademické svobody patří ke každodenní neoddiskutovatelné potřebě vysoké školy, bez které se nemůže obejít. Toto téma bylo v roce 2006 široce diskutováno i v plénu Evropského parlamentu a v přijaté deklaraci se kromě jiného uvádí, že „porušování akademických svobod a omezování univerzitní autonomie vždy předznamenalo intelektuální úpadek a následně přineslo pro společnost sociální a ekonomickou stagnaci“.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti zaplatí, až začnou vydělávat

Podoba školného je po včerejšku jasná. „Dohodli jsme se, že jeho maximální výše bude 20 tisíc korun ročně, absolventi ho začnou splácet až po dosažení průměrného platu a nebude se týkat současných vysokoškoláků,“ sdělil lídr ODS Petr Nečas po zasedání vrcholných vyjednávačů ODS,TOP09 a VV.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zavedení školného

Všichni se shodujeme na tom, že je třeba do vysokého školství dát více peněz tak, aby se kvalita vysokého školství u nás zvýšila. Není možné, aby celé vysoké školství, byť je veřejné, hradil pouze stát, to nefunguje v zásadě v žádné civilizované zemi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Za vysokoškolské vzdělání by se mělo platit

Za prvé, vyjádření pana Matějů, který je dlouhodobě zastáncem zavedení školného o tom, že onen limit 20 tisíc ročně nemusí platit věčně a že během 5 let by se mohl přežít. A za druhé, je tady vážné riziko, že veřejné vysoké školy o ty peníze přijdou poté, kdy jim budou v příštích letech kráceny dotace ze státního rozpočtu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na vysokých školách se bude platit školné

Krokem, který bude předcházet zavedení školného, budou programy studentských grantů, půjček a studentského spoření s tím, že bude možné si vzít garantovanou půjčku i na životní a studijní náklady s tím, že půjčka na školné bude mít charakter takzvaného odloženého školného. To znamená absolvent vysoké školy začne splácet tu půjčku na školné až v okamžiku, kdy dosáhne minimálně výše průměrného platu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademici: Školné neřeší podfinancování škol

Školným nelze řešit podfinancování českého školství, shodli se akademici, které ČTK oslovila. Na zavedení odloženého splácení, kdy by studenti hradili univerzitám školné z půjček a spláceli je až po absolvování školy, se dnes shodli možní koaliční partneři ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Studenti a mladí lidé však zavedení školného odmítají úplně, bojí se, že by tato položka zatížila jejich už tak napjatý rozpočet.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné bude. S odloženou splátkou

V Bílé knize terciárního vzdělávání se navrhuje sleva 30 procent. To by však znamenalo, že student z chudších poměrů zaplatí o polovinu více než ten z bohaté rodiny. Groteskní představa,“ řekl k tomu Právu předseda Rady pro reformu VŠ prof. Rudolfa Haňka

Dětský uzel aktuálního dokumentu Proti školnému se vyjádřily i dvě třetiny z celkem 11 tisíc studentů

Proti školnému se vyjádřily i dvě třetiny z celkem 11 tisíc studentů, které loni ministerstvo školství oslovilo v průzkumu. Reakce na Facebooku však nejsou jen odmítavé. Mnoho lidí vyjadřuje školnému podporu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu VŠ dostanou méně peněz, má se tak regulovat počet studentů

Peníze na výchovu magistrů a doktorandů pak sice poklesnou ještě více, u tohoto typu studia však školy mohou další finance získat podle toho, jaké mají výsledky ve vědě a výzkumu, jak často posílají studenty na stáže do ciziny, nebo podle počtu profesorů a docentů. Školy, které mají vynikající výsledky ve vědě a vzdělávání, si tak budou moci dovolit tento typ studia dále podporovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kdo bude poskytovat půjčky na školné, zatím není jasné

"Financování studia patří v zahraničí ke standardním finančním službám. Lze se proto domnívat, že se s takovou nabídkou setkáme i v České republice, bude-li potřebná. Zatím totiž záměr zavedení školného nedostal přesné obrysy," řekl ČTK náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu VŠ změny financování vítají, dobré školy si prý polepší

Vysoké školy podporují změny ve financování výuky, dobré školy si prý polepší. Od října dostanou školy plošně méně peněz na studijní programy, u magisterských a doktorských programů však mohou další peníze získat s ohledem na kvalitu výuky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Škrty v dotacích zvýší "úmrtnost" studentů i učitelů

Studenti, kteří v říjnu letošního roku nastoupí do prvních ročníků veřejných vysokých škol, čeká ve zkouškovém období mnohem drsnější síto než v předchozích letech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bohdalová: ČSSD odmítá školné a chce další sociální stipendia

Sociální demokracie podle poslankyně Vlasty Bohdalové zásadně odmítá zavádění školného na veřejných vysokých školách. Požaduje naopak státem dotované spoření a stipendia pro chudé a talentované studenty. Poslankyně to řekla na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští studenti používají nadprůměrně výměnný program Erasmus

Česká republika vyslala v akademickém roce 2008-2009 v rámci studijního výměnného programu EU Erasmus do zahraničí 6045 studentů, což bylo v daném roce 1,7 procenta z tehdejšího celkového počtu studentů v zemi. Podíl vyslaných Čechů na celkové studentské obci je tak ale v Česku čtvrtý nejvyšší ze všech 31 zemí včetně nečlenů EU, které se programu účastní. O nových datech dnes informovala Evropská komise.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zaděláno na popravu?

"Začali asi až osmnáctou nejdůležitější kapitolou: o školném. To není šťastné a je vidět, že se nepoučili ani Julínkovými poplatky ve zdravotnictví," míní Ondřej Liška (SZ), dle něhož bude ministerské křeslo hodně horké: "Je léto, za dveřmi jsou prázdniny. Nyní mají studenti jiné starosti... Ale poté se téma školného vrátí s opravdovou silou."

Dětský uzel aktuálního dokumentu Za čas nebude strop školného potřeba

Myslím, že tenhle strop by se měl udržet tak pět let. A pak možná nebude vůbec potřeba, protože všichni účastníci vzdělávání se naučí chovat dostatečně racionálně. LNMá v případě té současné částky smysl její odložení?

Odložené školné není věc částky, ale principu. Stejně jako Nicholas Barr, duchovní otec odloženého školného, se domnívám, že studenti, pokud nechtějí, nemusí platit nic; platit mají až úspěšní absolventi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci vystoupili proti skupině expertů podporujících reformy

"Pevně doufáme, že arogantní a konfrontační politika éry premiéra Mirka Topolánka je minulostí, za kterou učiní nová vláda svými kroky i skutky tlustou čáru," odmítli však aktivity POPR zástupci iniciativy Věda žije! Změny by podle nich měly nastat i na klíčových pozicích vysokého školství a vědy. Možní koaliční partneři, ODS, Věci veřejné a TOP 09 přitom už minulý týden deklarovali podporu vědě a zejména Akademii věd.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kapitolu školství dají koaliční experti dohromady ve středu

Přesné kontury dostane ve středu dopoledne kapitola školství připravovaného vládního programu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Vyjednávač VV Josef Dobeš ČTK řekl, že se experti sejdou už s připravenými texty na téma regionální školství, vysoké školy, věda a výzkum a sport.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Tomáš Julínek: Efektivita leží na srdci všem!

Privatizovat fakultní nemocnice jsme nenavrhovali a ani privatizaci pojišťoven v reformním návrhu nenajdete. Je neuvěřitelné, jak se opakovaná lež stává „faktem“. U zdravotních pojišťoven je ale velkou otázkou, jak určit někoho, kdo se bude státu zodpovídat ze své činnosti a nést následky nehospodárnosti, popřípadě činnosti proti zájmům pojištěnců i poskytování zdravotní péče.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zkopíroval seminárku z internetu, dostal vyhazov z UK

Vysoké školy se potýkají s čím dál větším počtem opsaných seminárních prací. Brání se tvrdými tresty. I za zdánlivě banální přestupek už hrozí podmíněné vyloučení nebo přímý vyhazov.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné vysoké školství nevyřeší

Školné je jedním z klasických nástrojů, jak dosáhnout určitého cíle. Dejme ovšem důraz na slova jedním z nástrojů, který musí být součástí komplexního systému. Sám o sobě toho totiž moc nesvede. Co by se mohlo na českých vysokých školách změnit po zavedení školného?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nová koalice se shodla, že dá 2,1 miliardy z obrany na školství

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) se na své dnešní večerní schůzce shodli, že z rozpočtu ministerstva obrany na příští rok škrtnou 2,1 miliardy, které použijí na platy začínajících učitelů. Po vzájemném setkání to řekli novinářům s tím, že otázky zahraniční politiky a obrany proberou ještě ve čtvrtek. Předsedové stran pravděpodobné budoucí vládní koalice se shodli i na tom, že zásadní změny v oblasti přesunu kompetencí z ČR na Evropskou unii budou muset být schváleny v referendu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy by příští rok chtěly alespoň 25 miliard korun

Nejméně 25 miliard korun by v příštím roce mělo podle představ rektorů zamířit do českého vysokého školství. V případě, že by se rozpočet pro vysoké školy pohyboval v této výši, podařilo by se alespoň smazat zhruba třímiliardový deficit, který ve financování vysokých škol vznikl v uplynulých dvou letech. Novinářům to po dnešním zasedání Pléna České konference rektorů (ČKR) v Opavě řekl její předseda Petr Fiala.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři chtějí 25 miliard do škol

Nejméně 25 miliard korun by v příštím roce mělo podle představ rektorů zamířit do českého vysokého školství. V případě, že by se rozpočet pro vysoké školy pohyboval v této výši, podařilo by se alespoň smazat zhruba třímiliardový deficit, který ve financování vysokých škol vznikl v uplynulých dvou letech. Po zasedání Pléna České konference rektorů to řekl její předseda Petr Fiala. Rektoři si stěžují, že školy dostávají čím dál míň peněz dlouhodobě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studentská portmonka, ta je tuze tenká

Skeptici však tvrdí, že při stálé prázdnotě státní kasy je docela pravděpodobný i jiný vývoj. Školné jen umožní snížit dosavadní dotace do školství, a tak nakonec nula od nuly pojde. Je tedy vůbec někdo, kdo na školném určitě vydělá? Jeden vítěz se zatím rýsuje - budou to banky, které dostanou možnost poskytovat studentům půjčky na vzdělání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Proti školnému demonstrovaly jen desítky studentů

První demonstrace proti školnému, jež se včera uskutečnila v Praze, se zúčastnilo asi 60 studentů, patnáct anarchistů a několik squatterů. Hlídaly je tři policejní vozy a na pořádek dohlížel i policejní antikonfliktní tým, který má přímo v davu předcházet problémům.

O slabé účasti rozhodlo zřejmě letní počasí, zkouškové období, prázdninová nálada a mistrovství světa ve fotbale.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Praze demonstrovali studenti proti plánovanému školnému

V Praze dnes demonstrovali studenti proti plánovanému školnému. Nesouhlasí s plánem budoucí koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, který počítá s ročním poplatkem za vysokoškolské studium ve výši až 20 tisíc korun. Poplatky za školné by totiž některým mladým lidem ztížili přístup ke studiu. Organizátoři demonstrace pořádají tento protest ještě před letními prázdninami, protože chtějí vytvořit hnutí hájící zájmy studentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Praze protestovali studenti proti školnému

Zhruba 100 studentů včera v Praze demonstrovalo proti školnému. Nelíbí se jim záměr rodící se vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) zavést platby za vysokoškolské vzdělání, které připomínají odložené školné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ve stopách rodičů

Na českých vysokých školách studují především děti vysokoškoláků, potomci vyučených rodičů končí zpravidla opět s výučním listem. Horší situace je v Evropě už jen v Bulharsku. Co s tím a jak se projeví školné?

Dětský uzel aktuálního dokumentu LN: Lékaři napadli vznik nové fakulty na Ostravské univerzitě

Ustavení Lékařské fakulty Ostravské univerzity vyvolalo bouři nevole a spory mezi odborníky. K protestům se připojily všechny lékařské fakulty v republice. Protestující odborníci zpochybňují kvalitu výuky na nové fakultě, píší dnešní Lidové noviny. Kvůli okolnostem vzniku nové fakulty odstoupili členové pracovní skupiny, kterou si pro obor lékařství zřídila akreditační komise. Ostravská univerzita ale pokračuje s přípravou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Keňská zkušenost pražských mediků

Už třetí skupina mediků z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy absolvovala na počátku letošního roku stáž v keňském Itibu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hnědoocí muži vypadají dominantněji

Velký nos, široká brada a oči blíž u sebe -tak podle odborníků vypadá dominantní jedinec. Čeští vědci z Přírodovědecké fakulty UK v Praze nyní zjistili, že právě tyto rysy jsou typické pro hnědooké muže. Modrooké vnímáme jako méně dominantní, ale ani použití barevných kontaktních čoček jim nepomůže -tvar obličeje se tím nezmění. Studii zveřejnil časopis Personality and Individual Differences.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:25

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze