Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nečas vědcem

Nečas vědcem


10.05.2010, MARTIN RYCHLÍK


Že do české vědy míří z EU ranec peněz, si už všiml kdekdo. Po politicích, velkých auditorských korporacích a stavebních firmách si výstavby center excelence všimli i novináři. "Volali nám z Blesku a ptali se na připravovaný největší laser světa, na ELI. To už začíná být vážné," vtipkují vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd na téma infrastruktury za více než šest miliard, jež vyroste v Dolních Břežanech. Kolegové z HN zase "semleli" tiskovou zprávu CzechInvestu o kooperaci ELI s Francouzi tak, že výzkumníci žádali opravu. Marně. A nyní, kdy řídicí panel operačního programu (ministerstvo školství) vyjednává o krácení dotací jednotlivých záměrů, dobře posloužila i veřejnoprávní média.

Ač se negociace, a tím dané redukce na základě dosaženého hodnocení očekávaly, ČTK vydala vyjádření profesora Václava Pačesa, že na biomedicínský BIOCEV, citujme, "bude méně peněz, než se čekalo, a z EU nebude možné získat předpokládaných 3,25 miliardy korun". Trošku jiné vyznění, než kdybychom slyšeli: "... podobně jako ostatní budeme muset krátit, byly k nám výtky..." A kouzlem osudu zpráva v mediálním světě uspěla. ČT24 ji dokonce "jela" celé odpoledne, nicméně s titulkem "NEČAS: Na Biocev bude méně peněz". Asi v České televizi vědí o vlivu politiků na výběr center více než akademikové. Ale že brněnská centra CEITEC a ICRC přišla minulý týden o tři miliardy, média nezajímá. Proč?


(MARTIN RYCHLÍK)





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:22

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze