Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Předány ceny za vědecké práce

Předány ceny za vědecké práce


10.05.2010, autor: eta



Mezinárodní vydavatelství Elsevier Science koncem dubna ocenilo poprvé v České republice pět nejlepších vědeckých prací autorů do 35 let.


Ceny bibliografické a citační databáze vydavatelství Elsevier "Scopus" získali tito mladí vědci: 1. RNDr. Ondřej Mihola, Ph.D., z Ústavu molekulární genetiky AV ČR za práci o vyklonování prvního genu obratlovce, který způsobuje neplodnost kříženců. Jeho porucha zastavuje tvorbu pohlavních buněk. 2. RNDr. Ondřej Hajdušek, Ph.D., ze společné laboratoře Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakul-ty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Oceněný mapoval geny a jimi kódované proteiny zapojené do zpracování železa u klíšťat. Objevil při tom nový transportní protein pro železo. Při využití objevu například ve vakcínách pro dobytek nebudou klíšťata schopna sát krev, dokončit vývoj ani klást vajíčka. Sníží se tak možnost přenosu infekce z klíštěte na hostitele. 3. Mgr. Michal Mičuda z katedry optiky Přírodovědecké fakulty UP v Olomouci, jenž se zasloužil o realizaci kvantového hradla plně programovatelného jedním kvantovým bitem.


4. RNDr. Martin Srnec z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR jako první ve své práci předkládá vysvětlení, proč a jak spinorbitální vazba ovlivňuje přesnost předpovědí redukčních potenciálů komplexů těžkých přechodných kovů; objev je důležitý pro biomedicínu. 5. RNDr. Jana Poltierová-Vejpravová, Ph.D., z Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze za práci, jež se zabývá koexistencí ferromagnetismu a supravodivosti v systémech s tzv. těžkými elektrony. Objev je zásadní pro rozvoj experimentálního a teoretického popisu spinových stavů v pevných látkách, s využitím např. ve spinové elektronice.


Hodnoceno 116 projektů


nejvýše pět cen. Hodnotitelská komise pod vedením člena Akademické rady AV ČR prof. Ing. Petra Rába, DrSc., vedoucího sekce evoluční biologie a genetiky obratlovců Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, vybírala ze 116 podaných projektů z oblasti medicíny, biochemie, genetiky a molekulární biologie, fyziky a astronomie, chemie, vědy o materiálech, strojírenství a výpočetní techniky, sociálních a environmentálních věd.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:22

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze