Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Česko-izraelská vědecká spolupráce

Česko-izraelská vědecká spolupráce

8.5.2010, 19:00, pořad: Události




Josef MARŠÁL, moderátor

--------------------

Čeští akademici v delegaci ministra zahraničí Jana Kohouta navštívili jedno z 10 nejprestižnějších vědeckých pracovišť světa - Weizmannův institut v Izraeli. Jednali hlavně o spolupráci v oblasti vyspělých technologií. Obě země také rozjely společný projekt, který má aplikovaný výzkum přiblížit praktickému životu.


Adam KAUTSKÝ, redaktor

--------------------

Inovace, inovace, inovace. Jasný lék na stagnující hospodářství. Světovým lídrem v téhle oblasti je Izrael a Česká republika by ráda šla v jeho stopách. I proto sem vyrazili zástupci předních českých univerzit.


Václav HAMPL, rektor Univerzity Karlovy

--------------------

Jsou inspirací, protože tady zejména to finanční zabezpečení a následně potom ta kvalita těch vědeckých činností je opravdu spíše trochu k závidění.


Adam KAUTSKÝ, redaktor

--------------------

Země na vyprahlém Blízkém východě sází na vědu od začátku. Teď má na počet obyvatel víc vědců než kterýkoli jiný stát. A není náhodou, že hospodářskou krizi tu lidé příliš necítí. Ač výzkumný ústav, přesto motor izraelské ekonomiky. Weizmannův institut patentuje ročně nejvíc vynálezů na světě. Z původních 10 vědců jich je teď 2,5 tisíce a jsou mezi nimi i Češi. Michal Kolář z Palackého univerzity tu studuje a bádá už 3 měsíce. Život mezi nejlepšími mozky světa si nemůže vynachválit.


Michal KOLÁŘ, vědecký pracovník na Weizmannově institutu

--------------------

Tady je větší možnost dostat se potom do praxe, když to řeknu čistě lidsky, tak potom živit nějakým způsobem rodinu a tak dále.


Haim GARTY, viceprezident Weizmannova institutu

--------------------

Máme tu společnost, která sleduje veškerý výzkum a vyhledává ty projekty, které můžou být užitečné v praxi. Ale na druhou stranu vědce nenutíme, aby dělali čistě praktické věci.


Adam KAUTSKÝ, redaktor

--------------------

Česko-izraelská vědecká spolupráce dostala nový impuls. Dohoda o podpoře průmyslového výzkumu a investic má nastartovat to, co u nás zatím chybí. Těsnější spolupráci univerzit a firem v oblasti vyspělých technologií.


Jakub DÜRR, zástupce rektora pro mezinárodní vztahy, Univerzita Palackého

--------------------

Proto je tato smlouva atraktivní pro české školy, pro české firmy a díky penězům, které jak izraelská, tak česká strana do společných projektů dává, se může taky dařit hlubší spolupráce.


Adam KAUTSKÝ, redaktor

--------------------

Na příštích 7 let to dělá 600 milionů korun. Dohodu zastřešuje agentura CzechInvest. A právě v těchto dnech mohou školy i firmy podávat první projekty. Adam Kautský, Česká televize /nesrozumitelné/.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:22

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze