Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na projekt Biocev bude méně peněz, než se čekalo

Na projekt Biocev bude méně peněz, než se čekalo


04.05.2010, (ČTK)


STŘEDNÍ ČECHY Dvě unikátní biotechnologická a biomedicínská centra vznikají ve Středočeském kraji.

Do roku 2015 vyroste v Dolních Břežanech v okrese Praha-západ projekt Eli, nejmodernější laserové centrum v České republice. Jde o projekt, jehož náklady se odhadují na 6,9 miliardy korun.

Ve Vestci u Prahy se začne stavět na pozemku o rozloze 24 tisíc metrů čtverečních Biotechnologické a biomedicínské centrum Biocev. I v tomto případě jde o projekt za několik miliard korun, který má finančně podpořit Evropská unie. Na projektu spolupracují Univerzita Karlova a Akademie věd.

Centrum by mělo být do provozu uvedeno počátkem roku 2013. Vědecký koordinátor projektu Václav Pačes však včera uvedl, že z Evropské unie nebude možné získat předpokládaných 3,25 miliardy na postavení celého komplexu. Projekt se tedy bude muset zřejmě upravit.

Pačes věří tomu, že nebude kvůli snížení dotací zrušen žádný z pěti vědeckých programů. S krácením bruselských dotací už počítají i v laserovém centru v Dolních Břežanech.

Oba projekty už prošly mezinárodním hodnocením expertů, kdy byly vybrány ty, jež budou z Bruselu financovány. Evropská komise o financování projektu rozhodne na konci letošního roku.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze