Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sen narazil, chystané biotechnologické centrum musí šetřit

Sen narazil, chystané biotechnologické centrum musí šetřit


04.05. 07:47, autor: ČTK


Na vybudování Biotechnologického a biomedicínského centra BIOCEV ve Vestci u Prahy bude méně peněz, než se čekalo. Vědecký koordinátor projektu Václav Pačes oznámil, že z EU bude možné získat méně než předpokládaných 3,25 miliardy korun, a projekt se tak zřejmě bude muset upravit. Pačes ale věří tomu, že nebude zrušen žádný z pěti vědeckých programů.


"Samozřejmě se budeme snažit, aby ty škrty byly co nejmenší," uvedl. O kolik bude dotace snížena, zatím není známo. Podle Pačese to může být deset, možná patnáct procent. "Máme samozřejmě plán, jak ty peníze ušetřit," dodal. Pačes přitom loni na podzim řekl, že požadovaná dotace 3,25 miliardy korun je minimum.


S krácením bruselských dotací už počítají i předkladatelé dalších projektů. Postihne například unikátní laserové centrum ELI v Dolních Břežanech u Prahy. Podle ředitele Fyzikálního ústavu Akademie věd Jana Řídkého by mělo jít o krácení zhruba na úrovni pěti procent. Původně se počítalo s částkou 6,9 miliardy korun.


Plánované výstavby center ve Vestci i v Dolních Břežanech už prošly mezinárodním hodnocením expertů, kdy byly posouzeny jako projekty, jež mají být financovány. Bude ale ještě třeba vyčkat na závěrečné hodnocení v Bruselu. Evropská komise by o financování projektů měla rozhodnout na konci letošního roku.


BIOCEV má vyrůst na pozemku o rozloze 24 tisíc metrů čtverečních. Podle plánů překladatele a partnerů projektu, na kterém se podílejí Univerzita Karlova a Akademie věd, by mělo být centrum uvedeno do provozu počátkem roku 2013 a v plném provozu by mělo být v roce 2015.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze