Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Medici se budou učit v novém

Medici se budou učit v novém

27.05.2010, MICHAELA KUNEŠOVÁ


Plzeň - Nové zázemí budou mít studenti Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. Chystá se pro ně moderní budova Univerzitní medicínské centrum (UNIMEC) pro pět teoretických oborů. To vyroste na pozemcích školy vedle Fakultní nemocnice Plzeň na Lochotíně. Z původně plánovaných tří nových školních budov se zatím postaví pouze jedna, v budoucnu se však počítá s tím, že by se do moderního komplexu přestěhovala celá teoretická část fakulty.


Ještě blíž k realizaci je další projekt fakulty, Biomedicínské centrum. To bude zaměřeno především na výzkum náhrady funkcí selhávajících orgánů. Začne se stavět nejpozdějivroce2012. Openízena projekty žádá škola Evropskou unii v projektu UNIMEC a Biomedicínské centrum z projektů VaVpI (= Výzkum a vývojproinovace).


"Do nové budovy školy se přestěhuje pět teoretických oborů zabývajících se pokusy na zvířatech: fyziologie, patologická fyziologie, biologie, biofyzika a farmakologie," představuje velmi blízkou budoucnost děkan lékařské fakulty Boris Kreuzberg. Obory zatímsídlívPavlovověústavu a Procháskově ústavu. Předpokládá se, že v sousedícím Biomedicínském centru bude velký zvěřinec, operační sály a laboratoře. "Nášvýzkumje z velké míry založen na pokusechnazvířatech. Nejednáseo kočky nebo psy a větší zvířata, ale o krysy, myši, maximálně králíky, někdy prasata," uvádíděkan. Nejpodstatnější pro požadavky EU však je, aby byl výzkum aplikovatelný do komerčnísféry. Toznamená,aby si na sebe centrum po vybudování vydělávalo samo. "Proto se musíme spojit s firmami, které se zabývají výrobou přístrojů nebo léků. Již dnes s nimi připravujeme smlouvy, jen z toho pak poplynou fakultě příjmy. Se státními penězi totiž škola pro financování choducentrapočítatnemůže. Plný provoz nové budovy je plánován na rok 2014 až 2015. Přesunutí pěti oborů vyřeší zejména prostorové problémy fakulty."Studentiseobzvláště v prvních ročnících tísní, často sedí při přednáškách na zemi,"říkáKreuzberg. Ve spojitosti s novou stavbou se musí řešit také infrastruktura. Spoustu peněz spolkne kanalizace a čisticí stanice, která musí být vzhledem k odpadům, co do ní půjdou, velmi dokonalá. "Je velká škoda, že nakonec ministerstvu zdravotnictví nevyšly peníze na stavbu chirurgického pavilonu FN Plzeň, protože pak bychom mohli infrastrukturu řešit společně," litujeKreuzberg. Na jednu budovu školy dostane fakulta 172 milionu korun, stát bude ale asi o deset milionů více, dofinancovat budeme muset navíc patnáct procent,azPrahyzrektorátuz toho dostaneme jen polovinu. Celkem tedy musíme zaplatit ze svého asi 22 milionů korun. Biomedicínské centrum je oproti tomu financováno celé z EU. Prostředky na stavbu UNIMEC budou z investičních prostředků fakulty, které se získávají z odpisů. Starosti to jsou, jdeme do finanční akce, na niž jsme nebyli zvyklí," předvídáděkan.


Vizualizace znázorňuje ještě tři další kostky. "To jsou auly, ale nevíme, zda se je podaří v první etapě vůbec vybudovat, zdražily by celou stavbu," vysvětluje Kreuzberg. Fakulta celkem žádala o 670 milionů korun, od EU dostane o třicet procentméně.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:25

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze