Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Klaus podepsal zákon, který zavádí registr profesorů a docentů

Klaus podepsal zákon, který zavádí registr profesorů a docentů

Praha 13. května 2010 (ČTK) - Vysokoškolští profesoři a docenti budou evidováni v registru, díky němuž bude mít akreditační komise lepší přehled o tom, na kterých vysokých školách mají tito pedagogové své pracovní úvazky. Počítá s tím novela zákona o pedagogických pracovnících, kterou dnes podepsal prezident republiky Václav Klaus. ČTK to sdělil jeho mluvčí Radim Ochvat. Kromě toho podepsal prezident devět dalších zákonů.


Jedním z nich je novela zákona o nemocenském pojištění, která znamená, že poštovné při odesílání neschopenek České správě sociálního zabezpečení už nebudou platit lékaři, ale hradit ho bude sama ČSSZ. Tento návrh sněmovně předložili dva bývalí ministři práce Petr Nečas (ODS) a Zdeněk Škromach (ČSSD). Placení poštovného bylo opakovaně terčem kritiky České lékařské komory. Podle ní zdravotnickým zařízením vznikají v souvislosti s agendou dočasných pracovních neschopností nemalé administrativní náklady.


Dalším z podepsaných norem je zákon o nadacích a nadačních fondech. "Novela zákona má umožnit lepší transparentnost nadačního sektoru a zvýší efektivitu jeho fungování tím, že výslovně odděluje vlastní programy nadací a nadačních fondů od správních nákladů těchto společností," uvedl mluvčí.


Podpis prezidenta dostala i novela zákona o odpadech. Provozovatelům skládek ukládá povinnost ještě před zahájením jejich provozu uzavírat pojištění odpovědnosti. Nové povinnosti při využívání odpadů z vraků automobilů budou mít výrobci a dovozci. Obce zase budou moci rozšířit systém nakládání s komunálními odpady.


Hlava státu podepsala také zákon o zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci poskytované do zahraničí. "Hlavním cílem tohoto zákona je upravit problematiku zahraniční rozvojové spolupráce a humanitární pomoci jedním zákonem a současně tak reagovat na závazky ČR, které byly v této oblasti přijaty," uvedl Ochvat.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:23

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze