Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studentům na dveře exekutoři neklepou

Studentům na dveře exekutoři neklepou

15.5.2010, rubrika: Titulní strana, strana: 1



Při včasném neplacení poplatků, přistupují jednotlivé fakulty v krajské metropoli k upomínkám. Při nejtvrdším postihu může být hříšníkovi přerušeno jeho studium.


Hradec Králové – Některé vysoké školy se bez slitování pustily do tvrdého boje s dlužníky. Na pomoc si už berou dokonce i exekutory.

Studenti v krajské metropoli ale zatím mohou zůstat naprosto klidní. Hradecké fakulty prohřešky řeší pozastavením studia, nebo domluvou a stanovením splátkového kalendáře. Alespoň zatím.

Když opakované upomínky k zaplacení dlužného poplatku za prodlouženou dobu studia nestačí, je třeba zvolit přísnější postup. Kvůli nezaplacenému poplatku za studium mohou lidé nyní přijít také o svůj majetek.

„V loňském roce jsme měli kolem stovky dlužníků,“ uvedl kancléř hradecké univerzity Ondřej Tikovský.

Kancléř univerzity vzápětí doplnil, že zatím se univerzita nesetkala s případem, který by musela řešit exekucí. „Ta je ale jednou z legálních variant, jak v případě dluženého poplatku postupovat,“ poznamenal Tikovský.

Naštěstí pro východočeské studenty Univerzita Hradec Králové, ani Lékařská a Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy exekucemi v současnosti nehrozí a volí „akademičtější“ metody. Přesto problémy s jejich vymáháním nemají.

Nejprve se snaží ty, kteří nezaplatí poplatek včas, upozornit upomínkami.

„Chceme se dohodnout a vše řešit ještě v době, kdy dlužníci studují a je možné je zastihnout ve škole. Za poslední čtyři roky jsme se nesetkali s tím, že bychom školné vymáhali soudní cestou,“ řekla tajemnice hradecké lékařské fakulty Věra Tlapáková.

Dodala však, že pokud by došlo k zásadnímu porušení předpisů, bude škola nucena učinit ráznější opatření.

To, že se stává, že studenti nezaplatí za své vzdělávání v termínu, připouští i kancléř Ondřej Tikovský. „Vždy se ale mohou po uvedení důvodů se školou domluvit a dlužnou částku si nechat rozpočítat do několika splátek,“ uvedl.

Odlišný postup volí hradecká farmaceutická fakulta. Kdo nezaplatí, tomu přeruší jeho cestu za titulem.

„Řídíme se předpisy Karlovy univerzity, exekutory na své studenty tedy neposíláme. V případě, že nám peníze nepřijdou, přerušujeme studentovi studium, dokud nezaplatí,“ uvedl proděkan pro studijní a pedagogickou činnost Milan Lázníček.

Za prodloužení doby studia přitom budoucí farmaceuti platí devětatřicet tisíc korun ročně. Studenty všeobecného lékařství stojí delší studium sedmačtyřicet tisíc korun a budoucí zubaře téměř dvaapadesát tisíc korun.

Na fakultách hradecké univerzity se částky liší podle studijního programu. „Nejlevnější“ je obory stojí necelých patnáct tisíc korun. Nejvíce se platí studium fyziky, která vyjde na více než jednačtyřicet tisíc korun ročně.

Peníze, které do univerzitních pokladen plynou z poplatků za prodloužené studium, dávají fakulty do svého rozpočtu.

Hradecká univerzita je využívá pro naplnění svého stipendijního fondu.

Lenka Kašparová Jak někdy dlužníci řeší problémy s exekucí na: hradecky.denik.cz/exekuce



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze