Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Květen 2010
Dětský uzel aktuálního dokumentu Kuks získá na obnovu téměř půl miliardy

Po mnoha letech se barokní areál bývalého hospitalu hraběte Františka Antonína Šporka dočká výrazné opravy. Pomůže tomu projekt Kuks - Granátové jablko Národního památkového ústavu (NPÚ).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zjištění politiků: školám chybí peníze

Ze státního rozpočtu jde na celý resort školství 121 miliard korun. Na to regionální, tedy na mateřské, základní a střední školy, je určeno jednaosmdesát miliard korun, na vysoké školy, vědu a výzkum pak 34 miliard korun. V porovnání s evropskými zeměmi je české školství podporováno státem jen velice málo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Majáles v pražské Stromovce

Do toho samotného klání se letos přihlásili 4 studenti, reprezentují Karlovu Univerzitu, Západočeskou univerzitu, Vysokou školu ekonomickou a České vysoké učení technické. Letos je tomu poprvé, co se do té volby přihlásily i dvě ženy a právě jedna z nich, Heda 1., která je tady za Karlovu univerzitu, má  největší šanci podle pořadatelů uspět.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Roboti nakupují na čas

V Praze soutěžili roboti zkonstruovaní studenty tuzemských vysokých škol. Klání Eurobot uspořádala Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. Skoro 30 týmů se utkalo o postup do evropské finále ve Švýcarsku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus jmenoval profesory; podle Kopicové klesla důvěra ve školy

Titul profesora dnes získalo dalších 68 akademiků. Na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol je v pražském Karolinu jmenoval prezident Václav Klaus. Nejvíc profesorů přibylo v technických a přírodovědných oborech. Mezi vysokými školami měla největší zastoupení Univerzita Karlova se 14 novými profesory.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Majáles ve Stromovce přilákal tisíce mladých lidí

Poslechnout si známé hudební skupiny, posedět a pobavit se s přáteli, a oslavit tak studentský svátek majáles přišli dnes do pražského parku Stromovka studenti vysokých a středních škol i další milovníci dobré zábavy. Hlavním bodem programu již šestého ročníku akce koncipované jako velký open air festival byla volba krále majálesu. Stal se jím student pod pseudonymem Toporini z Vysoké školy ekonomické.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na projekt Biocev bude méně peněz, než se čekalo

Do roku 2015 vyroste v Dolních Břežanech v okrese Praha-západ projekt Eli, nejmodernější laserové centrum v České republice. Jde o projekt, jehož náklady se odhadují na 6,9 miliardy korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Připravili projekt Fakultní pijavice

První ročník projektu s názvem Fakultní pijavice, jehož organizátory jsou studenti Lékařské fakulty UK v Plzni, se uskuteční ve dnech 5. a 6. května. Záštitu nad tímto projektem, jehož prostřednictvím chtějí medici získat veřejnost pro dárcovství krve, převzala studentská organizace IFMSA CZ Plzeň.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sen narazil, chystané biotechnologické centrum musí šetřit

Na vybudování Biotechnologického a biomedicínského centra BIOCEV ve Vestci u Prahy bude méně peněz, než se čekalo. Vědecký koordinátor projektu Václav Pačes oznámil, že z EU bude možné získat méně než předpokládaných 3,25 miliardy korun, a projekt se tak zřejmě bude muset upravit. Pačes ale věří tomu, že nebude zrušen žádný z pěti vědeckých programů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Závěrečné práce letos kvůli plagiátorství prověří dvě pětiny vysokých škol

PRAHA - Na většině vysokých škol se v těchto dnech odevzdávají bakalářské a diplomové práce, zhruba dvě pětiny z nich je přitom prověří protiplagiátorským systémem. Systém vyvinutý na brněnské Masarykově univerzitě porovnává texty všech kvalifikačních prací, které do něj byly vloženy, odhalí i jediný shodný odstavec.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odklad: sporný vládní tým pro inovační miliardy zůstává

Praha - Nová Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) měla být dnes jmenována na jednání vlády. Vyplývá to z návrhu vládního usnesení, který má Aktuálně.cz k dispozici. "Ano, dnes je to na programu," potvrdil dnes pro Aktuálně.cz premiérův poradce Michal Frankl. Na jednání se ale bod nakonec nedostal.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Biomedicínské a biotechnologické centrum BIOCEV o krok blíže realizaci

Šance pro vědce a studenty Univerzity Karlovy bádat v Evropském centru excelence BIOCEV se významně zvýšila poté, co se projekt BIOCEV úspěšně dostal na seznam projektů vybraných Výběrovou komisí MŠMT v rámci soutěže o strukturální fondy EU. Podle Jana Vituly, vedoucího sekce řízení operačních programů MŠMT, bude v následujících měsících nutné doladit návrhy úspěšných projektů dle doporučení panelu mezinárodních hodnotitelů, než vybrané návrhy postoupí do posledního kola hodnocení na úrovni Evropské komise.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výhodné půjčky pro studenty

Vysokoškoláci by si mohli brzy výhodněji půjčovat a spořit na své vzdělání. Ministerstvo školství připravilo návrh finanční podpory studentů, který by v pondělí měla projednat vláda. Jak konkrétně pomoc bude vypadat, tak na to se ptám Petra Matějů, vedoucího expertního týmu, který finanční pomoc pro studenty na ministerstvu připravoval.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nové srdce českých biověd

Prý to není vzdálená a čirá utopie; dočkáme se do několika let. Čeho? Léků „šitých“ na míru. Protinádorových látek a nových antivirotik. Lepších tkáňových náhrad. Rozklíčování genů odpovědných za různé nemoci srdce, jater i nedoslýchavost.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česko-izraelská vědecká spolupráce

Čeští akademici v delegaci ministra zahraničí Jana Kohouta navštívili jedno z 10 nejprestižnějších vědeckých pracovišť světa - Weizmannův institut v Izraeli. Jednali hlavně o spolupráci v oblasti vyspělých technologií. Obě země také rozjely společný projekt, který má aplikovaný výzkum přiblížit praktickému životu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nečas vědcem

Ač se negociace, a tím dané redukce na základě dosaženého hodnocení očekávaly, ČTK vydala vyjádření profesora Václava Pačesa, že na biomedicínský BIOCEV, citujme, "bude méně peněz, než se čekalo, a z EU nebude možné získat předpokládaných 3,25 miliardy korun". Trošku jiné vyznění, než kdybychom slyšeli: "... podobně jako ostatní budeme muset krátit, byly k nám výtky..."

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chystá se bitva o maturanty

Mateřské, základní a střední školy už to mají za sebou. Teď jsou na řadě vysoké. Prudký pokles porodnosti, k němuž došlo na počátku ekonomické transformace po roce 1990, se projeví i v počtu potenciálních vysokoškoláků.

Dosud bylo v jednom ročníku devatenáctiletých zhruba 135 tisíc lidí, v dalších letech jich bude jen přibližně 90 tisíc. Ubylo sice učňů a zvýšil se podíl středoškoláků, ale i tak se na vysoké školy bude hlásit podstatně méně maturantů než dosud.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Předány ceny za vědecké práce

Mezinárodní vydavatelství Elsevier Science koncem dubna ocenilo poprvé v České republice pět nejlepších vědeckých prací autorů do 35 let. Ceny bibliografické a citační databáze vydavatelství Elsevier "Scopus" získali tito mladí vědci: 1. RNDr. Ondřej Mihola, Ph.D., z Ústavu molekulární genetiky AV ČR za práci o vyklonování prvního genu obratlovce, který způsobuje neplodnost kříženců.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do Kuksu budou lidé opět jezdit jak za časů hraběte Šporka

Na někdejší zaměření Šporkova hospitalu - špitálu pro sto chudých a zestárlých poddaných - naváže přítomnost studentů Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, kteří budou v Kuksu absolvovat část výuky související s dějinami farmacie a zdravotnictví.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kritizovaná Rada pro výzkum a vývoj končí, přichází nová

Vláda dnes schválila nové složení Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Zastoupeny v ní budou vysoké školy, Akademie věd, Svaz průmyslu a dopravy a také reprezentant Rady veřejných výzkumných institucí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda schválila nové složení Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Vláda dnes schválila nové složení Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Zastoupeny v ní budou vysoké školy, Akademie věd, Svaz průmyslu a dopravy a také reprezentant Rady veřejných výzkumných institucí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výzkumná rada má nové složení, průmyslníci posílili

Ministryně Kopicová, která minulý týden zablokovala volbu Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, částečně uspěla. RVVI bude mít oproti původnímu návrhu dalšího člena průmyslu navíc. Zítra ji čeká protest iniciativy Věda žije!

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda schválila nové složení rady pro výzkum, vývoj a inovaci

Vláda schválila nové složení rady pro výzkum, vývoj a inovaci, kde budou zastoupeny vysoké školy, Akademie věd, Svaz průmyslu a dopravy a také představitelé rady veřejných výzkumních institucí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda schválila Radu pro výzkum, vývoj a inovace

Kabinet schválil nové složení Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Zastoupeny v ní budou vysoké školy, Akademie věd, Svaz průmyslu a dopravy a také reprezentant Rady veřejných výzkumných institucí. Premiér Jan Fischer zdůraznil, že ustavení nové rady bylo jednou z priorit jeho vlády.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Být investor, chci aspoň 2000 studentů

Rektor soukromé Vysoké školy obchodní v Praze Ivo Straka míní, že část vysokých škol by mohla produkovat to, čemu se ve farmacii říká generika neboli ekvivalenty originálních přípravků. Ta mají totiž taky svou důležitou roli.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Největší nával bude na andragogiku

Mluví se o tom už delší dobu: Budou vysoké školy, tak jako dosud, přijímat stále víc a víc studentů, až se stane vysokoškolákem skoro každý? Anebo lze čekat nějaké omezení, odpovídající alespoň částečně poklesu populační křivky?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studentům chtějí půjčovat všichni. Ne však na školné

Ať vyhraje volby kdokoli, studenti dostanou výhodné půjčky, ale na školné je budou muset použít, jen když vyhraje pravice. Dá se to vyčíst z programů stran, které MF DNES porovnala.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mladí lékaři se shodli s MZ na změnách specializačního vzdělávání

Mladí lékaři se shodli s ministerstvem zdravotnictví na změnách specializačního vzdělávání. Většinu tohoto vzdělávání po promoci budou mít v menších nemocnicích, kam nastoupí. Stáže ve fakultních nemocnicích se tím výrazně zkrátí. Vzdělání na takzvaných rezidenčních místech se tím pro lékaře usnadní a zlevní.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Příliš škol, malá kontrola, víc místa pro podvody

Podvody a plagiátorství jsou podle profesora a poslance Ivana Ohlídala (ČSSD) rozšířenější, než se zatím ví. Kvůli skandálům na českých univerzitách chce proto zřídit ve Sněmovně vyšetřovací komisi. Podle něj selhávají i české akreditační komise.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Demonstrace proti ministryni školství

Vědci dnes v Praze demonstrovali proti ministryni školství Miroslavě Kopicové. Ta se jako členka vládní rady pro výzkum zasadila o nový systém rozdělování peněz na vědu, který prý nahrává ekonomickým zájmům firem. Aktivisté z iniciativy Věda žije proto dnes spolu s další stovkou účastníků symbolicky přestěhovali Kopicovou z ministerstva školství na ministerstvo průmyslu a obchodu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus podepsal zákon, který zavádí registr profesorů a docentů

Vysokoškolští profesoři a docenti budou evidováni v registru, díky němuž bude mít akreditační komise lepší přehled o tom, na kterých vysokých školách mají tito pedagogové své pracovní úvazky. Počítá s tím novela zákona o pedagogických pracovnících, kterou dnes podepsal prezident republiky Václav Klaus. ČTK to sdělil jeho mluvčí Radim Ochvat. Kromě toho podepsal prezident devět dalších zákonů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobře si vyberte

Žijeme v době, v níž platí: Kdo chce studovat, může. Studium na vysoké škole už dávno není a doufejme, že - i přes veškeré důsledky krize hospodářské, politické či jakékoli jiné - nebude jen výsadou vyvolených, přesněji řečeno těch bohatších.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studentům na dveře exekutoři neklepou

Některé vysoké školy se bez slitování pustily do tvrdého boje s dlužníky. Na pomoc si už berou dokonce i exekutory. Studenti v krajské metropoli ale zatím mohou zůstat naprosto klidní. Hradecké fakulty prohřešky řeší pozastavením studia, nebo domluvou a stanovením splátkového kalendáře. Alespoň zatím.

Dětský uzel aktuálního dokumentu MZ se shodlo s Mladými lékaři: Počet kmenů vzroste

Další kolo jednání o specializačním vzdělávání již přineslo konkrétní výsledky. Počet vzdělávacích kmenů se zvýší minimálně na 16, o dalších dvou se jedná. Ministerstvo zdravotnictví se také pokusí regulovat cenu stáží.

O podobě specializačního vzdělávání jednali na ministerstvu zdravotnictví zástupci sdružení Mladí lékaři, České lékařské komory, České lékařské společnosti JEP i děkani lékařských fakult. Všichni zúčastnění si výsledky pochvalovali i přesto, že názory na financování zůstávají rozdílné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na práci o víkendu máme pořadník

Na univerzitách, nebo alespoň u nás, koncept týmu, jaký známe z Akademie věd či ze zahraničních pracovišť, moc nefunguje. Jsou tady katedry a každý pracovník má dost povinností ve výuce a zároveň, pokud získá grantový projekt, provádí vlastní výzkum. Tady si děláte všechno sám nebo v přátelské spolupráci s kolegy. Nemáme ani laboranty. Když je potřeba, tak třeba vytřu podlahu v laboratoři. Mám jen miniskupinu, která čítá tři skvělé studentky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chceme jednat otevřeněji

Po novém stylu práce volá i Stanislava Hronová, prorektorka pro vědu a výzkum Vysoké školy ekonomické v Praze a taktéž čerstvá členka Rady. "Kritiky se dočkal hlavně autokratický způsob vypořádávání připomínek ke klíčovým dokumentům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitě vadí klip KSČM

Volební spot KSČM vyvolal rozruch na Univerzitě Karlově (UK) v Praze. Klip totiž obsahuje prostřihy se záběry na budovy, ve kterých univerzita sídlí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu KSČM použila ve spotu záběr Univerzity Karlovy, ta se ohradila

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) použila ve svém předvolebním klipu záběry Univerzity Karlovy, ta se proti tomu ostře ohradila. Škole označila použití svých symbolů v předvolebním spotu za manipulativní, univerzita si zakládá na své apolitičnosti. KSČM se od záležitosti distancovala, podle její mluvčí Věry Karasové zodpovídá za klip agentura, která jej natočila.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s hydrologem Jakubem Langhammerem

Od poloviny minulého století se zvyšuje frekvence povodňových událostí. A když se podíváme třeba na záznamy o škodách, které způsobují povodně, tak zhruba od poloviny 20. století vidíme, že těch velkých povodňových katastrof přibylo několikanásobně, čtyř, pětinásobně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Patentování vynálezů v Česku

Pouhá jedna patentová přihláška za 3 roky, taková je podle studie, kterou si nechala vypracovat společnost Česká hlava, výkonnost našich vysokých škol. Ačkoliv jsou v tomto ohledu o něco lepší než výzkumné ústavy, za soukromými osobami nebo podniky pořádně pokulhávají.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Názory parlamentních stran k zavedení školného na univerzitách

Z oslovených stran se k zavedení školného hlásí jen ODS. Ta o tom mluví už dlouho a má dokonce i přesný plán. Lidé by za roky studia začali platit až po dokončení školy, a to teprve ve chvíli, kdy by dosáhli nadprůměrného platu. Kdo by takové peníze nevydělával, platit by nemusel. Školné by podle ODS znamenalo více peněz pro univerzity, a tudíž vyšší kvalitu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu I přes výtky bude Dvořáková navržena do čela Akreditační komise

Na post šéfky Akreditační komise (AK) navrhne ministryně školství Miroslava Kopicová nynější předsedkyni komise Vladimíru Dvořákovou. Návrh, který má ČTK k dispozici, projedná v pondělí vláda. Proti Dvořákové přitom podle Mladé fronty Dnes vystoupili hned dva ministři nominovaní ODS, nelíbilo se jim prý její vystupování ohledně kauzy na plzeňské právnické fakultě. Zde pomáhala Dvořáková odhalovat nepravosti. Lídři dvou nejsilnějších stran se však za Dvořákovou postavili.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškoláků na trhu moc nenajdete, protože také odchází za prací do zahraničí, říká ředitel vysoké školy Vladimír Kříž

Lidí, kteří se u nás vzdělávají, je čím dál tím více. Někteří to mají nařízené od svého zaměstnavatele pod výhružkou ztráty zaměstnání, jiní si dobrovolně doplňují vzdělání. Mladí lidé studující na vysokých školách často již dopředu vědí, že v daném oboru dělat nikdy nebudou. Zářným příkladem jsou pedagogické fakulty. Absolventi vysokých škol s humanitním zaměřením vůbec nemají v naší zemi na růžích ustláno.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kvalita vzdělání, nikoliv jeho kvantita povede k prosperitě

Miroslava KOPICOVÁ, ministryně školství, téměř na den po roce své působnosti v rezortu školství, hodnotila svou práci. Jak sama řekla, mnohé mohla ovlivnit, ne však všechno.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Medici se budou učit v novém

Nové zázemí budou mít studenti Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. Chystá se pro ně moderní budova Univerzitní medicínské centrum (UNIMEC) pro pět teoretických oborů. To vyroste na pozemcích školy vedle Fakultní nemocnice Plzeň na Lochotíně. Z původně plánovaných tří nových školních budov se zatím postaví pouze jedna, v budoucnu se však počítá s tím, že by se do moderního komplexu přestěhovala celá teoretická část fakulty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškolské vzdělávání odpovídá Boloňské deklaraci
Dětský uzel aktuálního dokumentu Peníze možná rozdělí ministr vědy

Zatímco nyní věnuje Česko ze státního rozpočtu na vědu a výzkum 25 miliard korun, má se tento stav po volbách radikálně změnit. Všechny politické strany uznávají, že bez zvýšení financí ztratíme schopnost konkurovat ostatním vyspělým zemím.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chceme jednat otevřeněji, slibují noví členové vládní Rady pro vědu

Premiér po dlouhých odkladech jmenoval novou vládní Radu pro výzkum, vývoj a inovace. Její členové slibují větší transparentnost a snahu dohodnout se. Budou lepší než jejich kritizovaní předchůdci?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškoláci by si brzo mohli výhodně půjčovat a spořit na studium

Na vysokoškolské studium by si brzy mohli studenti výhodně půjčovat a také spořit. Počítá s tím návrh ministerstva školství, o kterém se chystá jednat vláda. Studentské půjčky pro vysokoškoláky by měly být co nejvýhodnější a pro studenty také co nejméně rizikové, garantované státem a s nízkým úrokem. Jedním z návrhů je například půjčka 54 tisíc korun ročně, kterou by vysokoškolák čerpal po dobu 5 let studia.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo školství chce, aby si studenti mohli brzy výhodněji spořit

Ministerstvo školství chce, aby si studenti mohli brzy výhodněji spořit a půjčovat si na své vzdělání. Svůj návrh na finanční pomoc studentům posílá na pondělní jednání vlády. Proti návrhu jsou ale někteří rektoři, kteří nechtějí, aby ho vláda projednala.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Stát chce dotovat vysokoškoláky

Na vládu míří první návrh reformy, která počítá s finanční podporou vysokoškoláků. Vzniknout by mohl nevratný příspěvek pro každého studenta, ale i státem garantovaná půjčka. PRAHA Až tisíc korun na měsíc by v budoucnu mohli dostávat vysokoškoláci jako příspěvek od státu na studium. Se zavedením této nevratné univerzální finanční podpory počítá reforma, kterou v pondělí vládě předloží ministerstvo školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Půjčky pro studenty jsou na spadnutí, projedná je vláda

Studium na vysoké škole je nákladná záležitost. Posluchač pražské Vysoké školy chemicko-technologické Lukáš Effenberger spočítal, že nezbytně nutné měsíční náklady, pod něž už nelze jít, jsou 7100 korun. V tom jsou položky na ubytování, jídlo, dopravu, učební pomůcky, denní hygienu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda projedná plán finanční pomoci studentům

Vláda v pondělí projedná plán finanční pomoci studentům. Podle něj by měli vysokoškoláci každý měsíc dostávat určitou finanční částku na pokrytí nákladů na studium. Zároveň by si za zvýhodněných podmínek mohli na studium půjčit až 54.000 korun ročně, které by po škole spláceli.

Dětský uzel aktuálního dokumentu MZ: 722 milionů z EU na vzdělávání

Specializační vzdělávání mladých lékařů po promoci přebere od července od státu sedm lékařských fakult. Česká lékařská komora (ČLK) s tím nesouhlasí, nabídla státu, že vše zajistí sama. „ČLK nemůže souhlasit s tím, aby byly hozeny přes palubu tisíce mladých lékařů, kteří se již v současnosti vzdělávají. Komora bude i nadále podporovat aktivitu sdružení Mladí lékaři,“ uvedl prezident ČLK Milan Kubek.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze