Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V krizi hledají čerství absolventi práci těžko, uspějí ti s praxí

V krizi hledají čerství absolventi práci těžko, uspějí ti s praxí

Praha 8. dubna 2010 (ČTK)

Čerství absolventi škol hledají v současné ekonomické krizi práci těžko, uspějí hlavně ti s praxí. Počítá se třeba i neplacená stáž při studiu, mladí lidé se pak mohou prokazovat alespoň malými pracovními zkušenostmi. Podle personalistů má sice šanci i člověk bez praxe, musí však prokázat dobré znalosti ze školy a ochotu učit se novým věcem. V tiskové zprávě o tom dnes informovala společnost Monster.cz, která provozuje pracovní portál.


"Zaměstnavatelé v současnosti hledají převážně kandidáty, kteří již disponují alespoň malými pracovními zkušenostmi, a nemusí je tedy příliš zaškolovat, tento trend očekáváme i v následujících letech, proto je nutné, aby studenti sbírali praxi již během studií a měli po skončení školy potenciálním zaměstnavatelům co nabídnout," konstatoval Jaroslav Macnar ze společnosti Monster.cz


Proto by prý studenti neměli váhat, když se jim naskytne zajímavá praxe v perspektivní firmě, byť třeba neplacená. Může se totiž stát, že student získá v dané společnosti kontakty a zajistí si tak zaměstnání i po skončení školy.


To potvrzuje třeba personální ředitel z poradenské společnosti Accenture Václav Kinzl. "Studenti mají u nás možnost pracovat zejména na dlouhodobý úvazek již při studiu, takže získávají zkušenosti, které zúročí právě po absolvování studia, ať už u nás, nebo jinde," uvedl.


Podle Střediska vzdělávací politiky při Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy najdou práci nejsnáze absolventi práv a medicíny. Menší než tříprocentní nezaměstnanost měli loni také absolventi pedagogiky a techniky. Nad pěti procenty se však pohybuje nezaměstnanost mladých přírodovědců a zemědělců.


"V naší společnosti není až tak důležité, jaké mají uchazeči vzdělání. Upřednostňujeme ale kandidáty, kteří mají chuť se dále vzdělávat a jsou orientováni na zákazníka, aktivní prodej a mají zájem o bytové zařízení," uvedla specialistka na lidské zdroje Zuzana Pospíšilová z nábytkářského gigantu Ikea. Firmy si také cení pracovních zkušeností v cizině, přičemž na zahraniční stáže mohou studenti čerpat i nejrůznější stipendia.


Zatímco v době nejhlubší krize poklesl počet absolventských pozic někde až o 30 procent, nyní se situace možná pomalu obrací k lepšímu. "Zaznamenali jsme patnáctiprocentní růst inzerovaných pozic oproti dubnu 2009," uvedl analytik společnosti LMC Ondřej Mysliveček, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz.


Odborníci také upozorňují, že při hledání první práce by neměli mít absolventi velká očekávání a nepřeceňovat své požadavky na výši platu. Spíš by si měli správně zpracovat životopis a motivační dopis, kromě úřadů práce hledat vysněné místo i pomocí svých kontaktů nebo internetových serverů a na případný pohovor přijít pečlivě připraveni.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze