Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Miliardy na vědu: vyhráno má šest projektů

Miliardy na vědu: vyhráno má šest projektů



09.04.2010


Celkem šest velkých projektů na vybudování nejmodernějších výzkumných center na mezinárodní úrovni má už nyní téměř stoprocentní jistotu, že získá mi- liardy z Evropské unie. Podle dobře informovaných zdrojů deníku E15 se do užšího výběru dostaly ještě další tři projekty. Ty už však jedničku nedostaly. Dva z nich mezinárodní hodnotící panel označil za průměrné. A nejhůře dopadlo Biotechnologické a biomedicíncké centrum, které chce vybudovat Akademie věd a Univerzita Karlova.

"Výhrady jsou k příliš velkým rozpočtovým nárokům," uvedl jeden z hodnotitelů, který si přál zůstat v anonymitě.

Vysoké školy a výzkumné ústavy předložily v prioritní ose 1 dohromady 15 projektů celkem za 28 miliard korun. Brusel však na takzvaná evropská centra excelence poskytne 17 miliard. Šest žádostí spadlo definitivně pod stůl. Je to Centrum materiálového výzkumu Univerzity Pardubice, Evropské polymerní centrum Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a další čtyři projekty výzkumných ústavů AV.

O podílu na dosud největší finanční injekci do české vědy a výzkumu usilují i menší projekty. V prioritní ose 2, což jsou pracoviště na regionální úrovni, jich soutěžilo celkem 59 za necelých 30 miliard. K dispozici je však jedenáct miliard. Do finále postoupí 38 žadatelů o tato regionální centra.

Jak u dosud vybraných projektů z první i druhé osy stále platí, že ne všechny čeká realizace. Definitivně se rozhodne až na podzim.


---


Nejúspěšnější žadatelé


CEITEC - technologický institut, Masarykova univerzita IT4 Innovations, VŠB - Technická univerzita Ostrava Centrum excelence Telč, Ústav teoretické mechaniky AV ELI - extrémně výkonný laser, Fyzikální ústav AV ICRC - medicínské centrum, FN u sv. Anny v Brně NTIS - nové technologie, Západočeská univerzita


Pavel Otto / Praha




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze