Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Boj o miliardy na vědu vrcholí. MŠMT již zná finalisty

Boj o miliardy na vědu vrcholí. MŠMT již zná finalisty




MŠMT má za sebou další fázi hodnotícího procesu projektových žádostí podaných do Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Žadatelé jsou o krok blíže dotacím o celkové výši 28 mld. korun.  


Praha, 9. dubna 2010


V březnu hostilo Ministerstvo školství 77 předních vědců ze 16 zemí v rámci mezinárodního hodnocení projektových žádostí. Jejich práce byla zakončena Mezinárodním panelem, který se uskutečnil 20. března 2010, a který poslal do poslední fáze hodnocení projekty v oblastech podpory Center excelence a Regionálních vědecko-výzkumných center.


„Celý proces hodnocení byl logisticky velmi náročný. Bylo třeba včas zajistit všechnu potřebnou dokumentaci a zajistit, že vše bude naprosto transparentní a nestranné. Reakce zahraničních vědců byly velmi pozitivní. Řada z nich se shodla na tom, že způsob a průběh hodnocení byly opravdu na světové úrovni," uvedla ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová.


Další krok v procesu hodnocení představuje Výběrová komise na úrovni Řídicího orgánu (tedy MŠMT), která na základě výsledků mezinárodní fáze doporučila postup 38 projektových žádostí do závěrečné části hodnocení.


V rámci podpory Center excelence, což jsou špičková vědecko-výzkumná centra na mezinárodní úrovni, vybavená nejmodernější, často unikátní infrastrukturou, postoupilo do této poslední fáze celkem 9 projektů. Z nich je 5 projektů velkých, tj. s celkovými náklady převyšujícími částku 50 mil. eur.


V oblasti podpory Regionálních vědecko-výzkumných center s rozvinutou spoluprací a silnými vazbami na partnery z aplikační sféry (zejm. malé a střední podniky) postoupilo 29 projektů (jeden z nich patří do kategorie velkých projektů).


Nyní čeká úspěšné žadatele fáze negociací, na jejímž konci je samotné přiznání dotace (tzv. rozhodnutí). Tento postup se týká projektů běžných (do 50 mil. eur). V kategorii velkých projektů po fázi negociací ještě následuje zaslání projektových žádostí Evropské komisi. Teprve ta rozhodne, kterému z velkých projektů dotaci přizná.


U běžných projektů je vydání prvního rozhodnutí očekáváno na přelomu května a června, ve stejný termín by měly být také předloženy první velké projekty Evropské komisi. U velkých projektů lze předpokládat vydání prvního rozhodnutí na podzim letošního roku.


ExternĂ­ odkaz Seznamy postupujících projektů


ExternĂ­ odkaz Prezentace - tisková konference OP VaVpI.pps




http://www.msmt.cz/uploads/soubory/Tiskovy_odbor/Seznamy_postupujicich_projektu.pdf


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze