Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Miliardová injektáž

Miliardová injektáž

Euro, 6.4.2010, rubrika: Monitor, strana: 23

VĚDA A VÝZKUM

Kdo dosáhne na 28 miliard korun z evropských fondů? Právě to oznámí v pátek 9. dubna ministryně školství Miroslava Kopicová na očekávané tiskové konferenci. Podle dvou nezávislých zdrojů týdeníku EURO je jisté, že v prioritní výzvě Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace uspělo v mezinárodním hodnocení devět projektů, mezi nimiž nechybí nejvýkonnější laser světa v Dolních Břežanech ELI, institut CEITEC v Brně, ostravské výpočetní středisko IT4Innovations či brněnské medicínské centrum ICRC. Největší balík peněz, jaký kdy šel do české vědy, má podpořit vznik center excelence a regionálních komplexů. Hodnotitelé vybírali z 67 projektů, do mezinárodního panelu se jich dostalo pouze 47.

„Ano, dostali jsme vynikající mezinárodní hodnocení. Stálo tam:,Strongly recommended‘“, potvrdil týdeníku EURO Bedřich Rus, koordinátor projektu ELI, který má stát 6,9 miliardy. I Tomáš Hruda, ředitel centra CEITEC za 6,5 miliardy, uvedl, že si komplex pro nové materiály a živé vědy nevedl špatně. „V aplikačním panelu jsme byli hodnoceni jako jedni z nejlepších,“ doplnil někdejší šéf CzechInvestu. S výtkami prošel i biomedicínský BIOCEV, jenž má za 3,2 miliardy vyrůst ve Vestci za Prahou. „Připomínky byly. Měli bychom prý více internacionalizovat týmy či propracovat kariérní plán. Jsme připraveni k negociacím, rozpočet je možné snížit asi o desetinu,“ řekl týdeníku EURO koordinátor Václav Pačes.

***

ŠŤASTNÁ DEVÍTKA

Prioritní vědecké projekty, jež prošly mezinárodním hodnocením

CEITEC (materiály a živé vědy) –

Masarykova univerzita, Brno

NTIS (informatika) –

Západočeská univerzita, Plzeň

Centrum excelence (mechanika) –

Ústav teoretické a aplikované

mechaniky AV ČR, Telč

CzechGlobe (změny klimatu) –

Ústav systémové biologie a ekologie AV ČR,

České Budějovice

ICRC (medicína) –

Fakultní nemocnice u sv. Anny, Brno

ELI (superlaser) –

Fyzikální ústav AV ČR, Dolní Břežany

IT4Innovations (informatika) –

Vysoká škola báňská, Ostrava

BIOCEV (biomedicína) –

Ústav molekulární genetiky AV ČR

a Univerzita Karlova, Vestec

BIOEKO (ekologie) –

Biologické centrum AV ČR, České Budějovice

Pramen: týdeník EURO
















Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze