Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Senátoři rozhodnou, zda vznikne registr docentů a profesorů

Senátoři rozhodnou, zda vznikne registr docentů a profesorů


22. 4. 2010 v 07.06, autor: (klb), Martina Spěváčková, (kbr)  



Praxi takzvaných létajících profesorů, tedy těch kteří učí hned na několika školách, má omezit registr úvazků vysokoškolských pedagogů. S jeho zavedením počítá novela vysokoškolského zákona, o které budou dnes rozhodovat senátoři.


Akreditační komise by díky registru měla mít lepší přehled o tom, kteří profesoři mají na kterých školách pracovní úvazky. Mohla by pak snáze rozhodovat o akreditaci programu, který by neměl dostatečné pedagogické zajištění.


Podle odborníků vede současná situace ke zhoršování kvality výuky na vysokých školách. Karlova univerzita už dříve přišla s návrhem, aby akreditace byly vázány na jednotlivé vyučující. Ti by nově nemohli garantovat obory na více školách.


Předloha dále rozšiřuje údaje, které musí vysoké školy zveřejňovat o závěrečných pracích studentů. Nově by měl mezi tyto informace patřit záznam o průběhu obhajoby. Vznik a vedení registrů by mělo stát asi 2,5 milionu korun.


Novela by mohla v Senátu narazit


Některým senátorům z ODS, ČSSD i TOP 09 se ale nelíbí pozměňovací návrh, který k novele načetli poslanci, a který mění pravidla proplácení přesčasových hodin učitelů. Podle místopředsedy školského výboru Senátu Jana Hálka z ODS by právě kvůli této změně norma nemusela v Senátu získat podporu.


„Pozměňovací návrh upravuje placení učitele za suplování i když není odučen celý úvazek. A to je pro školy velká finanční zátěž. Zvlášť, když si uvědomíme, že za tu suplovanou hodinu se platí téměř trojnásobek. A toto je právě bod, který činí celý zákon neprůchodným,“ vysvětlil.


Senátoři proto chtějí k novela načíst pozměňující návrh, který spornou pasáž ruší, a normu vrátit zpátky do sněmovny. Člen školského výboru Senátu Milan Chládek z ČSSD ale tvrdí, že pokud horní komora novelu - i se sporným opatřením- neschválí, pak hrozí, že spadne pod stůl.


„Co se týká přesčasových hodin, tak tam samozřejmě chápu argumenty některých mých kolegů. Na druhou stranu je to opět otázka kompromisu, zvláště v tomto předvolebním období.Protože na základě výhrad potom spadne celá novela jako taková a pak už se nevrátí do sněmovny, protože ta ji nestihne projednat,“ uvedl.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:19

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze