Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školy a školné jako předvolební téma

Školy a školné jako předvolební téma

22.4.2010, 19:00, pořad: Události


Iveta TOUŠLOVÁ, moderátorka

--------------------

Do školství musí jít víc peněz. Na tom se před volbami shoduje většina politických stran. Chtějí přidat učitelům, zlepšit kvalitu vzdělávání a některé mluví také o redukci víceletých gymnázií.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Před volbami vždycky priorita, po nich tak trochu otloukánek. Význam vzdělávání se mění podle politické sezóny. Shoda panuje jen v tom, že peněz je ve školství málo. Co s tím? Na to už se recepty různí.


redaktorka

--------------------

Sociální demokraté chtějí dát peníze hlavně do regionálního školství. Nejen na platy, ale i na pomůcky. Podporují více míst v mateřských školách i rozšíření učebních oborů. Ke státním maturitám se staví zdrženlivě.


Vlasta BOHDALOVÁ, poslankyně /ČSSD/

--------------------

Já si v daném okamžiku nedovedu představit, že bychom už příští rok ty maturity bez problémů spustili, to si opravdu nedovedu představit.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Se státními maturitami chce ODS počkat, jak dopadne podzimní generálka. V programu má třeba povinnou angličtinu od 3.třídy, zavedení studijních půjček a spoření pro vysokoškoláky. Školné kvůli, kterému je kritizována i na bilboardech, ale přímo nezmiňuje.


Walter BARTOŠ, poslanec /ODS/

--------------------

Otevřeme debatu o finanční spoluúčasti studentů, čili přímo nemluvíme o tom, že bychom chtěli v tomto volebním období zavádět školné.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Se zavedením školného tak vysloveně počítá jen TOP 09. I ona chce ale zároveň vytvořit systém stipendií a půjček pro sociálně slabší studenty. Zelení se shodují v několika bodech s lidovci. Obě strany chtějí školství přidat, podpořit učitele a jsou silně pro státní maturity. Vadí jim ale moc víceletých gymnázií.


Ondřej LIŠKA, poslanec, předseda strany /SZ/

--------------------

V mnohem větší míře než kdokoliv v minulosti předpokládal, odvádějí děti ze základních škol a tím přispívají ke snižování kvality těchto běžných základních škol.


redaktorka

--------------------

Komunisté plánují zavést další bezplatný rok v mateřských školách a výrazně podpořit učňovské a odborné školství. Odmítají jakékoliv školné. Úplnou novinku navrhují Věci veřejné. Straně chybí dlouhodobá koncepce školství.


Josef DOBEŠ, místopředseda strany /VV/

--------------------

Zřiďme státního sekretáře, to znamená odborníka, který je na ministerstvu, přežije všechny ministry.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Začínajícím učitelům chtějí Věci veřejné dát dvacetitisícový nástupní plat. Peníze by na to vzali z 10 miliard, které by místo armádě dali do školství. Ivan Lukáš, Česká televize.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:19

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze