Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysoké školy vycházejí handicapovaným vstříc

Vysoké školy vycházejí handicapovaným vstříc

23.4.2010, rubrika: Praha - Střední Čechy, strana: 10, autor: Kateřina Severová



Soukromé i státní instituce nabízejí kromě asistentů i speciální programy pro usnadnění studia, pomoc je zdarma


Na pražských vysokých školách studují desítky handicapovaných studentů. Rok od roku se jejich situace zlepšuje.

Zdravotní postižení jim proti minulosti už dnes nepřináší téměř žádná omezení. Státní i soukromé školy nabízejí speciální programy, pomůcky nebo asistenty, aby studentům cestu jednotlivými semestry usnadnily.

Zkušenosti se zdravotně postiženými posluchači má Univerzita Karlova (UK). Na ní studuje 175 studentů se speciálními potřebami. „Jedná se však o počet pouze orientační, který zahrnuje ty studenty, kteří na základě potvrzení o svém zdravotním stavu požádali o modifikaci přijímacího řízení nebo studijních povinností,“ sdělil mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Podle něj studenti mohou využít třeba služeb speciálních pracovišť. „Mám zdarma k dispozici notebook a diktafon, pomůcky mi značně ulehčují studium. Škola má i program, který převádí mluvené slovo do psané podoby, což je pro studenty, kteří mají problémy se psaním, velký přínos,“ říká David Drahonínský, který je od svých 16 let na vozíku.

Úspěšný český lukostřelec studuje v hlavním městě už pátý ročník mezinárodních vztahů na soukromé Metropolitní univerzitě. Ta registruje přes 70 studentů s nějakým postižením. Pro studenty s tělesným postižením je škola zdarma. Podle slov Drahonínského je budova zcela bezbariérová, jediné, co mu schází, je, že univerzita neposkytuje asistenty.

„To by byl pak už opravdu ráj,“ dodává mladý muž, jenž je v současné době na výměnném studijním pobytu v Německu.

Využít pomoci asistenta naproti tomu umožňuje například pražská Vysoká škola ekonomická (VŠE).

Právě obory ekonomického nebo právního směru jsou mezi zdravotně postiženými uchazeči o studium nejpopulárnější. Absolventi poté nacházejí uplatnění jak v soukromém sektoru, tak především ve státní správě či na úřadech. „Pro cestu do školy a ze školy je možné využít pomoci osobního asistenta. Pro zrakově postižené máme také studijní materiá-ly převedené do digitální formy. Student s vadami sluchu má možnost požádat o asistenci tlumočníka do znakového jazyka, který s ním absolvuje přednášky a semináře,“ popsal možnosti VŠE, Martin Ctibor ze Střediska handicapovaných studentů.

To v současné době eviduje dvacet takových posluchačů. Po dobu studia jim veškeré speciální pomůcky i služby asistenta plně hradí škola, jejíž budova je úplně bezbariérová.

„Cílem je nejen studium zpřístupňovat, ale také nesnižovat studijní nároky. Jen v některých předmětech, s ohledem na druh a stupeň zdravotního postižení, jako je například matematika či ekonomie, probíhá výuka v malé skupině s individuálním přístupem a upraveným časovým harmonogramem,“ doplnil Ctibor.


Cílem je nesnižovat studijní nároky Martin Ctibor, VŠE



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:19

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze